6 Kasım 2009

Mardin’de 150 bin öğrenciye göz taraması

Türkiye genelinde 11 milyon öğrenciyi göz taramasından geçiren Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği ve Göz Sağlığını Koruma ve Görme Engellilere Hizmet Dernekleri Mardin’de 150 bin öğrenciyi göz muayenesi yaparken McDonald's Çocuk Vakfı da 15 bin öğrenci de göz taraması yapacak.

Türkiye genelinde 11 milyon öğrenciyi göz taramasından geçiren Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği ve Göz Sağlığını Koruma ve Görme Engellilere Hizmet Dernekleri Mardin’de 150 bin öğrenciyi göz muayenesi yaparken McDonald's Çocuk Vakfı da 15 bin öğrenci de göz taraması yapacak.

Mardin Optisyenler Derneği işbirliği ile yaklaşık bir aydır Mardin merkez ve ilçelerinde bulunan bütün okullarda bulunan öğrenciler 4 uzman ve 4 göz teknisyeni tarafından taramadan gerçekleştirildi.

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği Başkanı Abdullah Aydın, Göz Sağlığını Koruma ve Görme Engellilere Hizmet Derneği Başkanı Bahattin Taşkın, Mardin Optisyenler Derneği Başkanı Şeyhmus Bağış ve yardımcısı Şahin Çırık Sakarya Ayçan Çaltekin İlköğretim okulunda düzenlenen göz muayenesi taramasına katıldı.

Bir aydır Mardin merkez ve ilçelerinde bulunan bütün okulları göz taramasından geçirdiklerini belirten Göz Sağlığını Koruma ve Görme Engellilere Hizmet Derneği başkanı Bahattin Taşkın, Edirne’den Ardahan’a kadar 62 il 690 ilçede 11 milyonu öğrenci olmak üzere toplam 17 milyon kişi Türkiye Optik ve Optometrik Derneği desteği ile göz taramasından geçirdiklerini söyledi. 2009-2010 yılında ise 10 ilde 3 milyon öğrenciyi kapsayan geniş bir göz tarama kapsamına alındığını ifade eden Taşkın, “Bu çalışmaları ülke genelinde yaymaya çalışıyoruz. Mardin’de yapılan göz taramaları kapsamında birçok öğrencimizin göz hastalıkları tespit edildi. İlk müdahalemizi yaptık. Önümüzdeki günlerde gözlük ihtiyacı olan öğrencilerde gözlükleri dağıtılacak.”dedi.

AYDIN:“EĞİTİM BAŞARISIZLIĞI VE TRAFİZ KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN GÖZ TARAMASI YAPIYORUZ”

Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği başkanı Abdullah Aydın, Türkiye genelinde milyonlarca öğrenciyi göz taramasından geçirdiklerini söyledi. Aydın” Mardin’de bir ay içinde 150 bin öğrenci göz muayenesi yapıldı. Türkiye genelinde hizmetleri yaygınlaştırarak sürdürüyoruz. Amaç burada ilköğretim çocukları eğitimdeki başarısızlığın ve trafik kazaların Türkiye’deki çokluğu tamamen reflasyon ve görme bozukluluğundan kaynaklanıyor. Bunu önlemek içinde Türkiye Optisyenler ve Optometrik Meslekler Derneği olarak ülke genelinde böyle bir çalışma başlattık.”dedi.
Mardin’deki taramalar esnasında eksi 18 miyop hastası olan öğrencilerle karşılaştıklarını dikkat çeken Aydın, öğrencinin başarılı olabilmesi için ailelere de büyük görev düştüğünü ve öğrencileri muhakkak periyodik ir şekilde göz taramasından geçirmeleri gerektiğini ifade etti.

Mardin’deki göz taramasına öncülük eden Mardin Optisyenler Derneği başkanı Şeyhmuş Bağış ise il genelinde yapılan göz taramasında 150 bin öğrenciden 30 bininde reflaksyon kusurunun tespit edildiğini söyledi. Buradaki Optisyenler Birliği olarak tüm çocukların görme bozukluluklarını gidermek için çalışacaklarını anlatan Bağış, “Hayatında hiç gözlük kullanmadığı halde gözlük numarası çok yüksek olan binlerce çocuk tespit ettik. Bu çocuklara gözlük temin etmek için derneğimiz çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren göz taramasını daha kapsamlı yapmaya amaçlıyoruz.”şeklinde konuştu.

MCDONALD ÇOCUK VAKFI DA GÖZ TARAMASI YAPIYOR

Bu arada Mcdonald’s Çocuk Vakfı tarafından GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Mardin valiliği işbirliği ile Mardin’de 15 bin öğrenciyi kapsayan göz taraması muayenesine Kabala beldesinde start verdi. McDonald's Çocuk Vakfı’nın GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonu ve Mardin Valiliği işbirliği ile uyguladığı ‘Sağlıklı Göz ve Eğitimde Başarı Projesi’, göz hastalıklarını tespit edip tedavisini sağlamayı, göz hastalıkları nedeni ile eğitimden yeteri kadar yararlanamayan ve sosyal güvencesi olmayan öğrencilerin başarı seviyesini artırmayı amaçlıyor. Ekim ayında başlayan projeyle öğretim dönemi sonuna kadar 15 bin Mardinli çocuğun göz taramasının tamamlanması hedefleniyor.

Projenin tanıtımı amacı ile Mardin Kabala 100.Yıl İlköğretim Okulu’nda yapılan törene Mardin Vali Yardımcısı Ferhat Özen, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Muharrem Filiz ve McDonald’s Çocuk Vakfı Başkanı Hakan Serim katıldı
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum