Su kaynakları azaldı, imdada bilimsel sulama sistemleri yetişti. Dünyanın en verimli topraklarını içinde barındıran Mezopotamya’da sulama sorunu çiftçinin en büyük kâbusu olmaya devam ediyor… Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarlalarda kuyu açarak bu soruna çözüm üretmeye çalışan çiftçi, geliştirilen Damla Sulama Sistemi sayesinde nefes almaya çalışıyor. Su kaynaklarının giderek azalmasından tedirgin olan çiftçi, bu sistemle topraklarını daha verimli şekilde sulayabilecek. Hem daha verimli, hem de daha ekonomik yollarla tarlaların sulanmasını sağlayan Damla Sulama Sistemi’yle ilgili çalışmalar yürüten girişimci–işadamı Mehmet Timurağaoğlu, sistemi Mardin’de denediklerini ve çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti. Damla Sulama Sistemi’nin, fabrikalarda özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanılarak bitkilerin direk kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık verilmesini sağladığını belirten Timurağaoğlu, “bu sistem suyu az olan bölgeler için müthiş bir fırsat. Çiftçi bu sistemle verimlilikte en az yüzde 50’lik artış yakalıyor. En önemli özelliği su kaybını ortadan kaldırmak olan Damla Sulama Sistemi, aynı miktar suyla 2 kat daha fazla alanı sulayabiliyor. Ülkemizdeki en önemli sorunlardan biri olan erozyonun önüne de geçen Damla Sulama Sistemi, ürünün gelişimine olumlu katkı sağlıyor” açıklamasında bulundu.
TİMURAĞAOĞLU: SULAMA SİSTEMLERİYLE
TÜRKİYE 11 MİLYAR DOLAR TASARRUF EDEBİLİR
Basınçlı sulama sistemlerinin kullanılması ile makro ekonomide önemli katkılar elde edilebileceğini savunan Timurağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımda basınçlı sulama sistemlerini kullanarak ülkemiz enerjiden 0.9 milyar dolar, gübreden 1.25 milyar dolar, ve en önemlisi verimlilik artışından 9.00 milyar dolar kazanarak toplamda 11.115 milyar dolarlık büyüklüğe denk gelen oranda kâr elde edebilir. Olaya nereden bakılırsa bakılsın milli ekonomiye en az 11 milyar dolar katkısı olacak bir sistemin hükümet tarafından ciddi şekilde desteklenmesi gerekmekte”.
DAMLA SULAMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
*Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır.
*Meyilli arazilerde erozyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir.
*Bütün arazi sulanmadığı için bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır.
*Her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır.
*Diğer sulama sistemlerinde bir sezonda gübreler en fazla 3–4 defada verildiği için her defasında fazla miktarda gübre toprağa karıştırılır veya serpilir. Gübrelerin birçoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır. Ayrıca topraklarımızın pH’ı genelde yüksek çıktığı için verilen gübrelerin bir kısmı da toprak kolloidleri tarafından tutulur ve bitkiler tarafından rahatça kullanılamazlar. Damla sulamada ise her sulamada veya iki sulamada bir gübre verildiği için azar azar gübre verilir. Verilen gübreler tüm tarlaya değil de bitki kök bölgesine verildiği için daha az gübre verilir. Kullanılan fosforik, Nitrik ve Sülfürük asit gibi gübrelerle toprağın pH’ını düşürerek genelde topraklarımızda bulunan fakat pH sebebiyle alınamayan Demir, Bakır, Çinko vb. gibi Mikro elementlerin alınımı sağlanır ki bunlarda bitkilerin gelişmesine doping etkisi yapar.
*Sık sık azar azar su verildiği için toprakta SU–HAVA–GÜBRE dengesini kolayca ayarlanır. Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak fazla su, az su, aşırı gübre vs. gibi streslerden bitkiler korunur.
*Arazideki tüm bitkilere eşit su ve gübre verildiği için tüm bitkiler eşit büyüklükte olur. Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum