5 Aralık 2009

Hasan Anuk: “Vaadler Dönemi Bitti, İcraat Zamanıdır!”

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yıllardır ilk kez daha da anlamlı hale geldiğini dikkat çeken Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk , tüm dünyada engellilerin hak ve özgürlükleri uluslararası bir sözleşme ile güvence altına alındığını söyledi.

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı basın açıklamasında “Vaadler Dönemi Bitti, İcraat Zamanıdır!”dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yıllardır ilk kez daha da anlamlı hale geldiğini dikkat çeken Anuk, tüm dünyada engellilerin hak ve özgürlükleri uluslararası bir sözleşme ile güvence altına alındığını söyledi.

Türkiye’nin ilk imzacıları arasında yer aldığı Birleşmiş Milletler Engellileri İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onayladığını ifade eden Anuk, “Ülkemizdeki yaklaşık 8,5 milyon engelli artık geleceğe çok daha umutla bakabilecek güçlü bir hukuk temeline kavuşmuştur. Sözleşme hükümete büyük sorumluluk ve görevler yüklemektedir. Engellilerin başta erişim olmak üzere sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi sorunlarının hızla çözümlenmesi gerekmektedir. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi bizleri umutlandırmıştır.Sağlık Kurulu Raporlarıyla ilgili düzenlemeler nedeniyle özellikle ortopedik engelliler ciddi hak kayıplarına uğramıştır.”ifadelerini kullandı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile engellilerin yaşamlarını sürdürmek için zorunlu olan ortezlerini, protezlerini yaptıramaz, tekerlekli sandalyelerini alamaz hale geldiğini vurgulayan Anuk, “Katılım payı kaldırılacağı yerde ameliyatlara, yatarak tedaviye, yeşil kartlıya kadar kapsamı genişletilmiştir. Çalışamayacak durumda olan engellinin 181 TL aylık ile geçinmesi istenmektedir. Üstelik bu aylığı alan engellilere sağlıkları için gerekli olan evde bakım yardımı verilmemektedir. 2002 tarihinden beri aynı sözlerin verilmesine rağmen kamudaki kadroların yüzde 80’i boş tutulmaktadır. 2010 Bütçesi’deki kadrolarla ilgili düzenleme yeni bir hayal kırıklığı yaratmamalıdır. Engellilerin emekliliğe hak kazanmak için gerekli süreler uzatılarak, hem aşırı yıpranmalarına yol açılmakta hem de daha fazla engellinin istihdamı engellenmektedir.

Eğitim yardımlarında sürekli mevzuat değişiklikleri aileleri yıldırmıştır. Okulların kadro ve alt yapısı bir sorun olarak ortada bırakılmış, devletin görevleri velilerin sırtına yıkılmıştır.

Şehirlerarası otobüslerde uygulanan indirim kuralları değiştirilmiş, engellilerin yararına değil otobüs şirketlerinin menfaatlerine göre hareket edilmiştir.”dedi.

Ayrımcılık engellilerin karşılaştığı temel bir insanlık ayıbı olmaya devam ettiğini işaret eden Anuk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Okullar engelli öğrenciyi almayacaklarını veren ilanlar, resmi duyurular yapar duruma gelmiş, ciddi hiçbir önlem alınmamıştır. Üzülerek söylemek gerekirse, başta Türkiye Sakatlar Derneği olmak üzere duyarlı birkaç kuruluşun gayret ve girişimleri olmasa yapılan birçok hukuksuzluk görmezden gelinecekti.”

Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum