5 Aralık 2009

Çocuklar için 10 süper yiyecek

http://medya.zaman.com.tr/2009/12/04/cocuk.jpg
Çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimleri için beslenmelerine çok dikkat etmek gerek. Uzmanlar, çocukların uygun bir gelişim için özel vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Ancak maalesef aileler çocuklara sağlıklı yiyecekler yedirme konusunda zorluk yaşıyor. Hele de çocuk yemek seçiyorsa veya iştahsızsa... İşte, çocukların hem severek yiyecekleri hem de sağlıklı on besin.

1- Et: Protein ve B vitaminleri bakımından zengin. Gelişen vücutların ihtiyacı olan niasin, çinko ve demir ile mineraller bulunuyor. Et de sisteminize beyin geliştiren kolin sağlamanın yollarından biridir. Yetişkinlerin kaçındığı kolesterol ve yağ, küçük çocuklar ve gelişmekte olan vücutları ile beyinleri için iyidir. Dengeli bir yemek için eti sebzelerle birlikte güveç olarak pişirebilirsiniz. Hamburgerler ve küçük et parçaları da birer seçenektir, ancak her zaman bu şekilde yapmamalısınız. Sebzelerle eti bir arada pişirmenin diğer iyi yolu ise mangalda pişirmektir.

2- Yumurta: İçerdiği protein dolayısıyla çocuklar için süper bir yiyecek. Yumurtada bir düzineden fazla vitamin ve mineral bulunuyor. Ayrıca yüksek oranda çocuklarda beyin gelişimi için hayati bir besin olan kolin var. Yumurta, dünya üzerinde en çok pişirme seçeneğine sahip yiyeceklerden biri.

3- Süt: Kalsiyum ve fosfor, sağlıklı kemik gelişimi için gerekli iki mineraldir. Bu iki mineral sütte fazlasıyla var. Süt protein, enerji yakıtı karbonhidratlar, magnezyum ve A vitaminiyle stoklanıyor. Çocukların 2 yaşına kadar tam yağlı süt içmesi gerekirken, bundan sonra ise yağı azaltılmış süt tüketmeleri gerekiyor.

4- Ağaç çilekleri: Yetişkinler ve çocuklar için en besleyici gıdalardan biridir. Yaban mersini, çilek veya ahududu potasyum, C vitamini, lif, karbonhidrat ve serbest radikallerle savaşan antioksidanlar sağlıyor. Çok az yağ bulunan çilekler, taze olarak her çocuğun beslenmesinde bulunmalı. Ekstra vitamin sağlamak için bu çileklere yoğurt, tam tahıllı gevrekler de ilave edebilirsiniz.

5- Ton balığı: Protein, niasin, B vitamini, demir ve çinko takviyesi yapmanın en iyi yolu ton balığı. Yağı az olan ton balığında, omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Doymamış yağlar beyin gelişimine yardımcı oluyor. İçindeki cıvadan dolayı ton balığını belirli miktarda yemelisiniz. Salatada güzel olur.

6- Yoğurt: Yoğurt çocukların severek yediği yiyeceklerden biri. Kalsiyum, protein, karbonhidrat, B vitamini, çinko ve fosfor içeriyor. Yoğurt taze meyvelerle daha fazla besin değerine sahip olur. Hatta yoğurdu taze meyvelerle dondurup dondurma olarak da yedirebilirsiniz.

7- Peynir: Peynir, çocuklar için süper bir yiyecek. Peynir kalsiyum, protein ve B12 vitaminiyle doludur. Peynirde fosfor da bulunuyor. Araştırmalar, yemekten sonra peynir yemenin diş çürümesini önlediğini söylüyor. Peyniri sandviçin içinde ya da bazı çorbalarla birlikte çocuğunuza verebilirsiniz. Ayrıca, salataları ve çocuğunuzun sevmediği ve hiç yemediği sebzeleri süslemede kullanabilirsiniz peyniri.

8- Tam tahıllar: Folik asit, demir, çinko ve B vitami bakımından zengin olan tam tahılların bazısı D vitamini ve kalsiyum açısından da zengindir. Önceden paketlenmiş tam tahılları alırken dikkatli olun. Özellikle krakerlerde trans yağ olarak bilinen doymamış yağ bulunup bulunmadığını kontrol edin. Kutunun önündeki iddiaları dikkate almayın, kutunun arkasındaki besin değerlerine bir göz atın.

9- Brokoli: Lifle dolu olan brokoli, özellikle gelişmekte olan çocuklar için en süper gıdalardan biri. Birçok vitamin ve mineralle dolu brokoli, çocukların iyi görmesine ve hücre hasarının engellenmesine yardım eder. Çocuklar brokoliyi çiğ yerse, ihtiyacı olan tüm besinleri alır. Çocuğunuz seviyorsa, kızgın yağda çevire çevire çabucak pişirebilir ya da güveçte yemeğini yapabilirsiniz. Yağı azaltılmış salataya brokoliyle süsleme yapabilirsiniz.

10- Yer elması: İyi bir besin kaynağı olan yer elmasının tadı çocuklar tarafından seviliyor. Bu tatlı sebze potasyum, C vitamini, lif, folat, A vitamini, kalsiyum, demir içeriyor. Dünyadaki besin değeri en yüksek olan sebzelerden biridir. Püresi de yapılan yer elmasını ızgarada pişirebilir, kavurabilir ya da lezzetli bir güveç yemeği olarak hazırlayabilirsiniz. Fırında patates gibi de pişirebilirsiniz. Yer elması ayrıca şeker hastaları için iyi bir seçenek, çünkü kan şekerinin dengelenmesine yardım ediyor.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum