14 Aralık 2009

Dara’da, M.S. 500’lü Yıllara Ait Toplu Mezarlar Bulundu

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/dara(1).jpg
Kabirlerin M.S. 500'lü yıllara ait olduğu tahmin ediliyor. Arkeologların yaptığı çalışmalarda ayrıca Haz-reti İsa dönemiyle ilgili bulgular da elde edildi.
Bunun üzerine Mardin Valiliği ve Mardin Müze Müdürlüğü toplu mezarları koruma altına aldı. Dara'da bulunan yaklaşık 300 mezarda, insan kemikleri, çeşitli hayvan iskelet-leri ve tarihi eser kalıntıları var. Dara'da ayrıca yeni su sarnıçları ve antik çağa ait çok sayıda hayvan figürlerini yansıtan mozaikler gün ışığına çıkarıldı.
DARA GÜNEYDOĞU'NUN ASPENDOS'U OLACAK
Tarihi Dara harabelerindeki çalışmaların 5 aydır devam ettiğini belirten Mardin Valisi Hasan Duruer, Babil ve Pers imparatorlukları dönemlerinde karargâh olan Dara harabele-rinde tarihi mezarların ortaya çıkarıldığını söyledi. Önümüzdeki günlerde yeni kazıların başlayacağını ifade eden Duruer, gün yüzüne çıkan yüzlerce tarihi mezarın Mardin turizmini güçlendireceğini kaydetti. Duruer, "Harabelere ve kalıntılar arasında bulunan paralara bakılacak olursa, Dara'nın tarihte büyük ve muhteşem saraylara, köprülere, su kemerlerine ve daha birçok yapılara sahip zengin bir şehir olduğu anlaşılmaktadır. Şehrin kurucusu Dara tarafından yaptırılan muhteşem zindan, bugün de bütün heybeti ile ayakta durmaktadır. Biz yeraltında bulunan tarihi güzellikleri ortaya çıkartıp turizmine kazandırmak istiyoruz. Her geçen gün artan turizm potansiyelimizi daha da zenginleştirmek istiyoruz. Dara Güneydoğu'nun Aspendos'u olacaktır." dedi.
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan da şu ana kadar 300'ün üzerinde üst üste konul-muş insan iskeletinden oluşan toplu mezar ortaya çıkarıldığını söyledi. Erdoğan, "Yapılan incelemeler mezarların İsa'dan sonra 500 yıllarına ait olduğunu gösteriyor. Ama daha önceki yıllara ait bulgular da ortaya çıktı. Toplu mezardan ortaya çıkan kemiklerin analizleri ve DNA'sı daha yapılmadı. Karbon testi yapıldıktan sonra kesin tarihler belirlenecektir. Kayaların oyulması ve insanların onun içinde gömülme şeklindeki kaya mezar da var." ifadesini kullandı.
DARA MOZAİKLERİ ZEUGMA'YA RAKİP
Darada yapılan arkeolo-jik kazılarda yeni tarihi kalıntı-lar keşfettiklerini vurgulayan Erdoğan, antik çağa ait çok sayıda hayvan figürlerinden oluşan mozaikler ve su sarnıçlarının ortaya çıkarıldığını belirtti. Müze Müdürü, "Ortaya çıkan kalıntıların tarihlemeleri ve yapıları doğrultusunda, Hz. İsa'dan sonra 200 ile 300 yıllarına ait olduğunu tahmin ediyoruz. Zeugma'dan sonra Dara'da en büyük mozaik alanlarını keşfettik. Önümüzdeki yıl bu konuda yoğun bir kazı çalışması başlatarak mozaikleri gün ışığına çıkartacağız." şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum