5 Aralık 2009

Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Farsça'ya Ağırlık Verilecek

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Üniversite Bünyesinde Kurulan 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'ne 2010 Yılından İtibaren Yüksek Lisans Öğrencileri Almaya Başlayacaklarını Belirterek, "Özelikle Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Farsçaya Ağırlık Vereceğiz." Dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, üniversite bünyesinde kurulan 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'ne 2010 yılından itibaren yüksek lisans öğrencileri almaya başlayacaklarını belirterek, "Özelikle Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Farsçaya ağırlık vereceğiz." dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü' kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın Resmi Gazete'de yayımlanması ardından bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, bünyelerinde kurulan 'Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nü; Ortadoğu'da ve Süsen bölgesinde yaşayan, konuşulan lisanların ilmi araştırmalarının yapılacağı ilim ve irfan yuvası haline getireceklerini söyledi.

Artuklu Üniversitesi bünyesinde 2010 yılından itibaren yüksek lisans öğrencilerini almaya başlayacaklarını ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, "Bu enstitü için özelikle Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Farsçaya ağırlık vereceğiz. Belki ilerde daha antik dillerin daha az konuşulan Ortadoğu ve Mezopotamya dillerinin de üzerine gitmek mümkün olabilir ama ilk aşamada bu dillerle uğraşacağız. Zaten Kürtçe dili ile ilgili çalışmalarımız bir yıldır devam ediyor. Önce buna başlayacağız. 2010 yılında yüksek lisans öğrencilerini alacağız. Yüksek Öğretim Kurulu Eğitim Komisyonu ile bu sürecin ayrıntılarını istişare edip, öğretim üyelerimizin akademik unvanı tescili ardından yüksek lisans öğretim talebelerinin istihdamı için çalışmalar başlatacağız." diye konuştu.

Süryanice dili ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini vurgulayan Prof. Omay, ABD'de bulunan Süryani vatandaşı ve Mardinli Abdulmesih Hoca'nın yönlendirmesi ile bir ilim müfredat hazırlık programının devam ettiğini kaydetti. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, şöyle dedi:

"Arap dili ve Fars dili kuruluş müracaat dosyalarını hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Onları da Yükseköğretim Kurulu'na takdim edeceğiz. Bu karar, başta Türkiye olmak üzere Mardin'e ve ilim dünyasına hayırlı olsun. Mardin, artık bir dünya üniversitesi olma yolunda önemli mesafeler kaydetti. 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile Mardin bundan sonra ilimle dünyaya açılacaktır."

K.Ü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum