17 Aralık 2009

Mahalle Sakinleri Kenan Evren isminin değiştirilmesi için referanduma gitti

Mardinliler 1981 yılında illerini ziyaret eden Kenan Evren’in isimlerini verdikleri Kenan Evren Mahallesi isminin değiştirilmesi için referanduma gitti.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifeevren.jpg
Mardinliler 1981 yılında illerini ziyaret eden Kenan Evren’in isimlerini verdikleri Kenan Evren Mahallesi isminin değiştirilmesini istedi.

Kenan Evren Mahallesinde oturan mahalle sakinleri darbeyi çağrıştırdığı için mahallenin isminin değiştirilerek Firdevs ve ya Mezopotamya ismini vermek üzere Mardin Belediyesine dilekçe verdi.

Darbe planlarının sıklıkla konuşulduğu son günlerde Mardin’de Kenan Evren Mahallesi sakinleri darbeci Kenan Evren isminden rahatsız oldukları gerekçesi ile muhtar Mehmet Çelik’e başvurarak mahalle isimlerinin değiştirilmesini istedi.

Mahallelilerden kendisine gelen yoğun şikayet üzerine harekete geçen Kenan Evren Mahallesi Muhtarı Mehmet Çelik, mahalle sakinlerini taziye evinde toplayarak, mini bir referanduma gitti. Mahalle sakinlerinin yüzde 99’u isminin değiştirilmesi için evet oyu kullanmasının ardından muhtar Mehmet Çelik, mahalle sakinlerinin imzalı dilekçesini alarak Kenan Evren olan mahalle isminin Firdevs ve ya Mezopotamya olarak değiştirmek için Mardin belediyesine başvurdu.

Kenan Evren Mahallesi muhtarı Mehmet Çelik, üç bin nüfuslu mahallelinin darbeyi çağrıştırdığı için Kenan Evren olan mahalle isminden rahatsız olduklarından dolayı başka bir isimle değiştirilmesini istediklerini söyledi.

Mahallelerine verilen Kenan Evren isminin hikayesini “1980 ihtilalını gerçekleştiren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren 1981 yılında geldiği Mardin’de orduevi karşısında topladığı halka hitap ettikten sonra dönemin valisi bu mahalleye Kenan Evren ismini veriyor.”şeklinde açıklayan Muhtar Çelik, “Mahalle sakinleri darbeci birinin ismi mahalleye yakışmadığından dolayı bu kararı aldı. Bende muhtarlık ihtiyar heyetini toplayıp kendi imkânlarımızla referandum yapılmasını önerdim. Taziye evinde toplanan mahallenin ileri gelenleri yüzde 99’u isminin değiştirilmesi için evet oyu verdi. Mahalleden topladığım imzaları dilekçe eşliğinde Mardin belediyesine başvurdum. Başvuru dilekçesi önümüzdeki günlerde il meclisinde görüşülecektir. İnşallah kısa zamanda bu karar çıkar. Çünkü darbeyi çağrıştıran Kenan Evren ismi bizim mahalleye yakışmıyor. Şu anda karır bekliyoruz. Mahalle sakinleri yeni isim olarak Firdevs, Karşıyaka, Kötek ve ya Mezopotamya ismini koymamızı istedi. Mahalleleri olarak bu isimler üzerinde henüz bir karar veremedik. Yeni isim içinde önümüzdeki günlerde mahallede tekrar referanduma gideceğiz. Mahalle muhtarı olarak demokrasiye her zaman önem vermekteyim.”dedi

Mahallelerine verilecek isimler arasında Mezopotamya Ovasının kıyısında olmasından dolayı Mezopotamya, ve içinde bin yıllık Firdevs çeşmesi ve kasrını barındığı için Firdevs isimlerinin ağır baştığını sözlerine ekledi.

Mahalle Muhtarı Çelik, mahalle isimlerinin değiştirilmesinin ret edilmesi halinde Sivil toplum bazında mücadelelerine devam ettireceklerini söyledi. Kenan Evren isminden yeni nesil olarak rahatsızlık duyduklarını ifade eden mahalle sakinlerinden Yusuf Çelik ise, geçmişte 12 Eylül darbesinden sonra kendilerine sorulmadan zorla bu ismi verildiğini söyledi. Mahalle sakinleri Kenan Evren isminin değiştirilmesi için ne gerekiyorsa muhtara destek vermek için maddi manevi hazır olduklarını da ifade ettiler.

Kenan Evren Mahallesinde 30 yıldan beri ikamet eden 65 yaşındaki Siraç Demir ise Kenan Evren isminden ilk günden beri rahatsızlık duyduklarını ancak yüksek sesle gündeme getiremediklerini belirtti.

Nezir Güneş / Şeyhmus Edis
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum