5 Aralık 2009

Mardin, Doğu’nun Hollywood’u oldu

Doğunun Hollywood'u olma yolunda ilerleyen Mardin sahip olduğu mimari, tarihi ve kültürel dokusuyla doğal bir film platosuna dönüştükten sonra adeta turist akınına uğradı.

Tarihi ve mimari dokusuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO dünya kültür mirasına aday gösterilen Mardin, televizyon kanallarının film seti olmaya devam ediyor. Sibel Can'ın "Berivan", Zuhal Olcay'ın "Seni Çok Özledim", Mahsun Kırmızıgül'ün "Aşka Sürgün", Kenan İmirzalıoğlu'nun "Deli Yürek", Levent Kırca'nın "Ağa Kızı", Cansu Dere ve Mehmet Ali Alakurt'un 'Sıla' dizisinden sonra Hande Atazi’nin “Tutsak”dizileri ile başlayan film dizi furyası Kanal D’de yayınlanan ve Melisa Sözen ile Engin Altan Düzyatan’ın başrollerinde oynadığı “Bir Bulut Olsam” dizisi ile devam ediyor. Bu dizi ve filmler sayesinde tarihi kent ve özellikle dizilerin çekildiği mekanlar yerli ve yabancı turistin akınına uğradı.

Son yıllarda Mardin'in büyülü atmosferini ve estetiğini keşfeden yerli dizi yapımcılarından sonra yabancı film yapımcıları da şehri mesken tuttu. Mardin'de üç yıldan bu yana devam eden dizilerin yanında Afganistan'daki Taliban yönetiminden kaçan Danimarkalı bir ailenin macerasını anlatan Danimarka-Türk yapımı "Kaçış" isimli yabancı filmden sonra 22 Ocak’ta gösterime girecek olan "Ay Lav You" filminde ise Jessica'yı Katie Gill, Mariel Hemingway ve Steven Gutenberg oynuyor.

Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, son yıllarda turizmde yıldızı parlayan Mardin'in artık sinema ve dizi çekimlerinde de Türkiye ve Dünyanın ilgisini çekmeye başladığını belirterek, " 7 yılda 13 dizi 5 sinema filmi çekilen Mardin'i son 5 yıl içinde 3 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Mardin artık geleceği parlak bir kent. Mardin'i bir film platosu haline getireceğiz" dedi.

Tarihi kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrağı tarihi Artuklu Kervansarayı olurken film setlerinin de vazgeçilmez mekanı haline geldi. Artuklu Kervansarayı'nın sahibi Sebahattin Evrensel, Mardin'de dizi ve sinema filmleri çekeceklere tarihi kentin tanıtımı için kendi kervansarayını film setine çevirmeye hazır olduğunu belirterek, bütün film, prodüksiyon şirketleri yöneticileriyle dizi ve film yönetmenlerini Mardin'i gezmeye ve kendi kervansarayında konaklamaya davet etti.

Mardin'e gelen oyuncular kervanına Mahsun Kırmızıgül, Kenan İmirzalıoğlu, Beren Saat, Zuhal Olcay, Ece Aydan, Kaan Urgancıoğlu, Levent Kırca, Cansu Dere, Mehmet Ali Alakurt, Sezen Aksu, Tuğba Ünsal, Hande Ataizi ve Melisa Sözen’de katılırken, Mardinliler de birçok ünlü oyuncuyu görme ve tanıma imkanı buluyor.

Mardin, daha önce Hollanda, İsveç, İngiliz, Alman, Japon, Suriye, Mısır ve Makedonya'dan gelen birçok yapancı televizyona haber ve belgesel konusu olmuştu.

Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum