25 Aralık 2009

Sürekli Definesi Görücüye Çıktı.

http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/define.gif
Mardin İli, Kızıltepe ilçesine bağlı olan Sürekli Köyünde 04.10.2009 tarihinde altyapı çalışmaları için başlatılan hafriyatta köyün kuzeydoğusundaki bir kanal kazısında ortaya çıkarılan çeşitli altın, gümüş ve bronzdan oluşan 524 parça tarihi eser Mardin Müzesinde Vali Hasan Duruer in de katıldığı bir törenle görücüye çıktı.

Bulunan eserlerden tarihlenmesi yapılabilen toplam 336 adet sikkenin dönemsel değerlendirilmesi sonucunda 216 adetin İlhanlılar, 38 adetin Eyyubiler , 35 adetin Memlükler, 7 adetin Bizans (Venedik), 6 adetin Anadolu Selçuklu , 3 adetin Zengiler , 1 adetin Artuklu ve 30 adetin İslami döneme ait olduğu belirtildi.

Eserlerin Sürekli Köyünde, tarihi İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyu kervan soyarak geçimini sağlayan aşiretlerin saklamış olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu belirten müze yetkilileri; Sürekli Köyü'ne 5 km mesafedeki Cildiz (Kırk Hırsız/Harami) Köyü isim olarak halen yaşatıldığına dikkat çekerek, söz konusu gömünün, kervan ganimeti olmasının da muhtemel gözüktüğünü ifade ettiler.
http://www.mardin.gov.tr/haber/buyuk/define010.jpg
http://www.mardin.gov.tr/haber/buyuk/define009.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum