12 Aralık 2009

Taze Kana İhtiyaç vardır

http://www.habermardin.com/News_Picture%5C4185250406880783.jpg
Mardin Valisi Hasan Duruer, ''AB'nin özellikle vurguladığı farklılıklarda birleşmek ifadesini, Türkiye ve Mardin, yüzyıllar öncesinden farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle hayata geçirmiştir'' dedi.

Vali Hasan Duruer, TASAM tarafından Mardin Artuklu Üniversitesinde düzenlenen ''2. Türkiye Avrupa Forumu''nda yaptığı konuşmada, Mardin'den kültürler, dinler ve medeniyetlerin geçtiğini hatırlattı.

Duruer, tarihe tanıklık eden Mardin'in Türkü, Kürdü, Arabı, Süryanisi, Yezidisi ve Müslümanı ile herkesin kardeşçe yaşadığı ve dünyaya örnek olan bir kent olduğunu bildirdi.

Mardin'in yapısıyla ''Avrupa Kültür Başkenti'' olmayı hak ettiğini, başlattıkları ''Tarihi Dönüşüm Projesi'' kapsamında sokak sağlıklaştırma çalışmalarını uyguladıklarını ifade eden Vali Duruer, tarihi mekanları beton yapılaşmadan tamamen arındırarak, yedi bin yıllık tarihi sağlığına kavuşturmayı planladıklarını söyledi.

Duruer, hedeflerinin insanların içinde yaşarken huzur bulduğu, gezerken zamanın durduğunu hissettiği, zevk aldığı, ama tarihi değerlerinden kopmadan kültürünü devam ettirdiği, gizemli bir Mardin'i yeniden canlandırmak olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Farklılıklar toplumlar için bir zayıflık değil, tam aksine bir zenginlik ve üstünlük göstergesidir. AB'nin de özellikle vurguladığı farklılıklarda birleşmek ifadesini, Türkiye ve Mardin yüzyıllar öncesinden farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle hayata geçirmiştir. AB için Türkiye, genç nüfusa sahip bir ülke olarak, hem bölgesel sıkıntıların çözümünde uzlaştırıcı bir güç, hem de örnek alınması gereken bir modeldir. Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kafkaslara açılan bir köprü konumunda olan Türkiye'nin tam üyelik statüsü elde etmesi durumunda AB, farklı coğrafi, siyasi ve kültürel bölgeler ile doğrudan etkileşime geçme imkanına kavuşacaktır. Türkiye'nin üyeliği Avrupa'nın Ortadoğu, Asya ve Kafkaslar ile iletişime geçmesi için önemli bir platform oluşturacaktır. AB, bunun bilinciyle birliğini Türkiye ile taçlandıracağına inanıyorum.''

-''AB'NİN TAZE KANA İHTİYACI VAR''

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy da dünyadaki güç sistematiğinin de batıdan doğuya doğru kaydığını, Asya'nın 21. yüzyıl için önemli bir güç merkezi olarak şekillendiğini gördüklerini belirterek, Türkiye'nin Asya, Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'de güçlü olmasının AB için o kadar kıymetli ve önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin uzun süredir dış politikada birinci sırayı AB'ye verdiğini, diğer sıralara neyi koyacağını kendi ülke menfaatleri ve tecrübelerini harmanlayarak en doğru tercihi yaptığını ifade eden Şensoy, 21. yüzyılda güç dengelerinin ağırlığı açısından bir Asya yüzyılı olacağını vurguladı.

Şensoy, küresel mali krizinin herkese çok şey öğrettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Küresel mali kriz, bize ve Avrupa'ya çok şey öğretti. AB mali krizin etkisiyle içe kapanma yaşıyor ve bir panik var. Kriz döneminde bir süre içine kapanma normal. Bunu atlattıktan sonra gerekli politikaları daha güçlü daha dinamik bu yeni derslerden tecrübe ettirilmesinde fayda var. AB'nin Türkiye'yi de içine alan genişleme sürecinin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB'nin 21. yüzyılda küresel aktör olabilmesi için Türkiye'ye şiddetle ve hayati bir şekilde ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye tabi bunu büyük bir olgunluk içerisinde söylemeye devam edecek. Ama herhangi bir olumsuzluk halinde de yine reel politik sağ duyu içerisinde Türkiye'nin alternatifi yine kendisi olacaktır.''

AB'nin geldiği noktada başarılı olduğunu düşündüğünü ancak bunun hem olumlu hem olumsuz anlamda değerlendirilebileceğine dikkati çeken Şensoy, ''Bu başarının getirdiği kriterler ve ortaya koyduğu parametreler AB açısından bir sona da neden olabilir. AB'nin bu nedenle taze kana ve yeni işbirliklerine ve güçlü inisiyatiflere ihtiyacı var'' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ''Küresel sorunlar ve küresel bölgesel çözümler'' konulu oturuma geçildi.
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum