25 Aralık 2009

Vali Duruer; Halkın Sağlığı İle Oynamanın Mazereti Yoktur…

http://www.mardin.gov.tr/haber/resim/gidaguvenligi09.gif
Mardin’de Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Toplantısı Vali Hasan Duruer, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve diğer kurul üyelerinin katılımıyla Valilik Dara Toplantı Salonunda yapıldı.

Toplantıda, ilk olarak Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Hüseyin Kahraman; 2009 yılı genel gıda kontrol ve denetim hizmetlerinin değerlendirmesi, 174 Alo Gıda hattı, gıda kontrolör kursu düzenlemesi ve 2010 yılı gıda güvenlik eylem planları hakkında slayt gösterimi yaptı.

Kahraman; 2009 yılında denetimler sırasında 144 adet numune alındığını, bu numunelerin 124 tanesinden olumlu, 7 tanesinden olumsuz ve 13 tanesinin de henüz sonucunun alınmadığını bildirdi. Türkiye deki iller arasında sadece Mardin de ruhsatsız mezbaha bulunduğunu belirten Kahraman, gerek Mardin de gerekse Mardin İlçelerinde bulunan mezbahanelerin içler acısı durumda olduğunu bildirdi. Kahraman ın izinsiz ve ruhsatsız üretim yapan işletmelerinde bulunduğunu belirtmesi üzerine

Vali Hasan Duruer, insan sağlığı konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek; Halkın sağlığıyla oynamanın mazereti yoktur. Ruhsatsız çalışan işletmelerin tamamı bir yıl içinde ruhsatlandırılacaktır ve bu konu her ay rapor şeklinde önüme gelecektir. İzin almadan hiçbir işletmeye üretim yaptırılmayacaktır. Şimdiye kadar böyle gelmiş ancak bundan sonra böyle gitmez. Gıda denetimlerinin daha etkili ve süratli yapılabilmesi için bir adet gıda denetim aracı satın aldık gerekirse bir tane daha satın alırız. Eğer denetim yapacak personeliniz azsa Bakanlıktan personel isteriz, personellerinizin eğitimi yetersizse eğitimler veririz, denetimlerin rahat ve etkili yapılması için hangi şartlar gerekiyorsa onu oluştururuz. Halkın sağlığıyla oynayanlara asla göz açtırmayacağız. Bu konuda kanun ne ise herkes onu uygulamak zorundadır dedi.

Gıda konusunda halkı çok çarpıcı materyaller ve reklam araçlarıyla bilgilendirmek gerektiğini belirten Vali Duruer, Mezbahaneler konusunda 30 hazirana kadar 6 aylık bir süre verildiğini, bu süre zarfında mezbahanelerin ruhsatlarını almalarını ve kesim yapabilecek şartları oluşturmalarını gerektiğini ancak bu süreye riayet etmeyen ve uygun şartları yerine getirmeyen mezbahanelerin mazeretsiz kapatılacağını belirtti.

2010 eylem planı çerçevesinde gıda denetçilerinin eğitiminin ocak ayının ilk haftasında yapılması talimatını veren Vali Duruer, “Halk sağlığı konusunda asla müsamaha gösterilemez. Ne gerekiyorsa o yapılacaktır ve tüm kurumlar bu düşünceyle hareket etmelidir” dedi.

Kurul üyelerinin düşüncelerini aktarmalarının ardından toplantı sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum