14 Aralık 2009

Yılbaşı e-kartlarıyla gelen tehditlere dikkat

http://medya.zaman.com.tr/2009/12/14/avg.jpg
Yeni yıl kutlaması için bu yıl tüm dünyada 500 milyondan fazla e-kart gönderileceği tahmin ediliyor. Bu kartlardan bazıları size hiç istemediğiniz hediyeler getirebilir.

Günümüzde artık birçok insan, düşük maliyeti ve çevre dostu olmaları nedeniyle özel günlerde arkadaşlarına ve sevdiklerine tebrik göndermek için e-kartlara yöneliyor. Dünyanın lider internet güvenlik firması AVG tarafından yapılan araştırma, insanların dörtte üçünün sevdiklerinden ya da bir meslektaşlarından gelen e-kartları otomatik olarak açtıklarını ortaya koydu.

E-kartları açmadan dikkatlice okumayı seçmek ise hayati önem taşıyor. Suçlular, masum kurbanların bilgisayarlarına virüs göndermek için e-kartları kullanıyor. Riskli e-kartlar genellikle güven duyulan arkadaş veya akrabalardan geliyor gibi gösteriliyor ve alıcı böylece aldatılıyor.

Bu öyle büyük bişr risk ki, Amerika'da FBI müdür yardımcıları adına gönderilen sahte e-postalardan sonra e-kartların riskleri hakkında resmi bir uyarı yayınlandı. AVG Laboratuarları tarafından yapılan araştırmaya göre; bu yılbaşında tüm dünyada 500 milyondan fazla kişinin e-kart göndereceği tahmin ediliyor. Yılbaşı süresince gönderilen tebrik katlarından sadece %0.1'i bile güvenlik tehdidi içerse binlerce bilgisayar hasar görebilir. Bu hasar sonucunda iş dosyaları, aile fotoğrafları, videolar, e-postalar kaybedilebilir. Ayrıca, bu nedenle yaşanacak iş kaybı da hayli fazla olacaktır. Bu tehlikelere ek olarak, bilgisayarların sahipleri kimlik hırsızlığı konusunda da hedef olabilir.

Ancak AVG'nin önerileri sayesinde, güven içinde e-kart alabilmeniz yine de mümkün.

İşte size güvenliğiniz için 6 ipucu;

1. Ekleri açmayın: Düzgün e-kart şirketlerinin web sitesine gidip doğrudan kartı görmenize izin veren link bağlantıları vardır. Eklerden sakının ve kaynağı belli olmayan hiç bir şeyi indirmeyin.

2. Şüphelendiyseniz, silin: Eğer e-kartı gönderen ya da konu adı biraz garip görünüyorsa, kartı derhal silin.

3. Nereye bağlandığınızı bilin: Güvenliğiniz için tasarlanmış internet güvenliği yazılımı kullanın. Bu yazılımlardan biri olan AVG AntiVirus Free 9.0'ı LinkScanner teknolojisi ile internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu yazılımlar, size gelen e-kart ile bağlanacağınız ve sisteminize zarar verecek tüm kötü amaçlı yazılımları gönderen web sitelerini yakalar ve engeller.

4. Neye baktığınızı bilin: Aslına bakarsanız çoğu e-kart dolandırıcılığında onu ele veren bazı işaretler vardır. Yanlış yazılan isim ve kelimelere, kimden geldiğini bilmediğiniz e-kartlara, bir dost v.b gibi gizli isimlere ve garip web sitesi adreslerine dikkat edin.

5. Her zaman küçük harflerle yazılmış koşulları içeren dökümanları iyice okuyun: Bazı e-kart dolandırıcılarının anlaşma maddelerinde sizin adres defterinizdeki herkese e-mail gönderebilme şartı bulunuyor. Bu nedenle neyi kabul ettiğinizi bildiğinizden emin olun.

6. Tamamen Ücretsiz AVG LinkScanner ile korunun: Windows kullanıcıları, kullandıkları güvenlik ürünü ne olursa olsun AVG LinkScanner® ile gerçek zamanlı Türkçe korumaya ulaşabiliyorlar. AVG LinkScanner, kullanıcılara mevcut güvenlik yazılımlarının üstünde ilave gerçek zamanlı bir koruma katmanı sağlıyor. Program, bir bağlantının arkasındaki web sayfasına bakarak ya da tarayıcınıza girdiğiniz web adresini inceleyerek ve söz konusu bağlantının herhangi bir tehdit oluşturup oluşturmadığını analiz ederek çalışıyor. Şayet söz konusu web sitesi tehlikeli ise AVG LinkScanner kullanıcının söz konusu sayfayı indirmesini engelliyor. Bu, Windows XP ve Vista kullanıcılarının bir bağlantıya tıklamalarının güvenli olup olmadığını, önemli olan anda, yani bağlantıya tıklamadan hemen önce gerçekten bilmeleri anlamına geliyor.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum