Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve dışişleri heyetini havaalanında Vali Hasan Druruer, Belediye Başkanı M.Beşir Ayanoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selim Mert, İl Emniyet Müdürü Serdar Meriç, Kurum Müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri tarafından karşılandı.
Mardin programının birinci gününde ilk olarak Mardin Valiliğini ziyaret eden Bakan Davutoğlu, Mardin’le ilgili bir brifing aldı. Valisi Hasan Duruer tarafından Kendisine Mardin’i anlatan kitap ve plaket verilen Bakan Davutoğlu ise Vali Duruer’e günün anlamına binaen bir şilt verdi.
Valiliğin ardından Garnizon Komutanlığı ve Mardin Belediyesini ziyaret eden Bakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, Mardin'in dünyanın en zengin kültür hazinelerinden biri olduğunu söyledi.
Kentin bu özelliğinin muhafaza edilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu,''Bakanlığımız her zaman, Türkiye'nin hazinesi olan Mardin gibi bir İlimizi tanıtma konusunda elinden geleni yapacaktır. Ayrıca Mardin öyle bir noktada bulunuyor ki Suriye-Irak-Türkiye ilişkilerinde merkezi olan bir şehrimiz. Dolayısıyla bu açıdan da Dışişleri Bakanlığını yakından ilgilendiren bir İl. Mardin tarihi dokusu bozulmadan geliştirilmelidir. Türkiye'nin sınırında değil, Orta Doğu'nun merkezinde bir şehir olmasını sağlamamız lazım. Bu ekonomik stratejimiz için önemli bir hedeftir. Bölgede ekonomik etkimiz arttıkça Mardin Orta Doğu bölgesinin yükselen yıldızı olacaktır. Avrupa Birliği ve Kalkınma Bankası fonlarının Mardin'e yönlendirilmesi için her türlü tedbiri alacağız'' dedi.
Bakan Davutoğlu, Belediye ziyaretinin ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kadim kültürden evrensel düzene" ile "Türkiye Ortadoğu ve Dünya" panelinin açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Hasan Duruer, “Sizleri dillerin, dinlerin ve kültürlerin şehri Mardin’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi. Vali Duruer, Mardin tarihe beşiklik etmiş, medeniyetlerin, kültürlerin geçtiği, bir yer. Amerikanın keşfinden önce tam 25 medeniyete beşiklik yapmış bir kent. Burası Kuzey Metopotamya Turabdin Bölgesi Kültür, Sanat ve Hoşgörü şehridir. Hoşgörü şehri olmasını özellikle vurguluyoruz. Dünyaya örnek olacak kentlerden bir tanesi. Yezidisiyle, süryanisiyle, kürdüyle, Türküyle, Arabıyla herkesin hoşgörü içinde beraber yaşadığı bir yer. Mardin 2023’e kadar Avrupa Kültür Başkentlerinden biri olacak. Mardin’in vizyonunu şu şekilde çizdik; hedefimiz UNESCO’nun tarihi Miras listesinde olması ve 5 milyon turist bekliyoruz, 50 tane Butik Otel,10 bin yatak kapasitesi hedefliyoruz. Tarihi Mardin’i eski kimliğine kavuşturmak üzere Belediyemizle çalışmalarımız var, bu çalışamalarla gözünüzü rahatsız eden herşeyi ortadan kaldıracağız. Mardin’i sadece Türkiye de değil dünyada kıyaslayacağımız nadir şehirlerden biri olmasını hedefliyoruz. Belki bir Toledo, bir Kurtuba,bir Prag Mardin’e eşdeğer olabilir diyoruz. Bu şehrin kültür,sanat ve üniversite şehri olmasını istiyoruz. Üniversitemizin Ortadoğuda sayılı üniversitelerden biri olmasını istiyoruz” dedi.
Vali Duruer’in ardından, Panelde dünyanın yeni bir düzene ihtiyacı olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Bakan Davutoğlu, uluslararası alanda kurulacak yeni düzenin felsefesinin Mardin’in “kadim kültürüne” dayanması gerektiğini söyledi ve “Bugün küresel düzenin bir felsefeye ihtiyacı var. Eğer bu uluslararası düzenin kurulması için bir çaba sarf edilecekse Mardin’in ruhunu anlamaları lazım bunu yapanların. Mardin organik bir şehirdir ve organik olduğu için de hijyeniktir.
Kadim kültürden alması gereken bir başka ders, insanoğlunun eşitliğine dayanan bir sistem olması. Herkese insan olması nedeniyle değer veren ve herkesin birbiriyle etkileşerek, ancak birbiri üzerine hükmetmeyecek. Biz, içinden geldiğimiz tarihe güveniyoruz. Anadolu’nun, Rumeli’nin heryerinden tarihin derinliğinden gelen güçlü sese, Mardin’e, Mardin’in ruhuna güveniyoruz” dedi.
Davutoğlu, mevcut sınırların da “kalıcı olmayacaklarını” belirterek şöyle konuştu;
“Birileri oraya sınır çizdi diye bu sınırların kalıcı olacağını kimse düşünmesin. Tabii ki sınırlara saygı göstereceğiz. Ama dostluk içinde bu sınırları anlamsızlaştıracağız. AB’de olduğu gibi. Biz bölgemizde savaş istemiyoruz. Kardeşlik istiyoruz.
Medeniyetlerin Hülasası Olan Şehir
Davutoğlu, Mardin’i “medeniyetlerin hülasası olan şehir” olarak nitelendirerek şöyle konuştu:
“Kökü sığ olanın gölgesi de sığ olur. Niçin çınarı seçmiş atalarımız. Çünkü kökü derindir, kolay sökülmez. Gölgesi geniştir. Gölgelik olduğunda mezhep, ırk, din ayrımı gözetmez çınar ağaçları diyen Davutoğlu, Medeniyet kuran şehirler vardır; Atina gibi. Medeniyetlerin kurduğu şehirler vardır; Bağdat gibi. Birçok medeniyetlerin kurduğu şehirler vardır; İstanbul gibi, bugün New York gibi. Bir de Medeniyetlerin hülasası, özeti olan şehirler vardır; Biblo medeniyet şehri... her halde o Mardin olurdu” dedi.
Kadimin anlamının “Başlangıcı herhangi bir hesapla tespit edilemeyecek kadar eski olan” olduğunu da hatırlatan Davutoğlu,”7 ayrı din, 7 ayrı kültür yaşar Mardin’de. Hedefimiz tekrar Mardin’i bölgenin merkezi haline getirmek. Her yol Mardin’den geçsin, her yol Mardin’e uğrasın istiyoruz” diye konuştu.
Valilikte yapılan Değerlendirme Toplantısının ardından Vali Duruer ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu heyetle beraber akşam yemeğine geçtiler.
Kültürler Korosu tarafından seslendirilen parçalar eşliğinde oldukça neşeli geçen yemek sonrası Vali Hasan Duruer tarafından konuklara restorasyonu yapılan bazı sokaklar ile Sabancı Kent Müzesi gezdirildi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Mardin’deki ikinci gününü kenti tanımaya ve halkla kaynaşmaya ayırdı. Bu çerçevede ilk durak Kasımiye Medresesi’ydi. Ardından ise Dara Antik Kentini ziyaret etti.
Çocuklarla Çanakkale Türküsü
Dara Antik Kenti ziyaretinde Çocuklar, Bakan Davutoğlu’nu ellerinde Türk bayraklarıyla antik kent girişinde Çanakkale Türküsünü söyleyerek karşıladılar. Çocuklara eşlik eden ve Türküden duygulanan Davutoğlu, çocuklara en kısa zamanda onları Çanakkale’ye götürme sözü verdi.
Dara Antik Kent gezisinin ardından Deyrulzafaran Manastırında yetkililerden bilgi alan Davutoğlu, Mardin Müzesinde sergilenen Sürekli Köyü Definesini inceledi.
Mardinli İşadamı Zeynel Abidin Erdem tarafından Atatürk Kültür Merkezinde onuruna verilen yemeğe katıldıktan sonra güneşin batışını Vali Hasan Duruer ile birlikte Kasımiye Medresesinde izleyen Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu daha sonra beraberindeki heyetle beraber özel bir uçakla Mardin’den ayrıldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum