24 Ocak 2010

Ekmeğe dair bilmediklerimiz

http://medya.zaman.com.tr/2010/01/23/ekmek.jpg
Ekmek tüketiminin oldukça fazla olduğu ülkemizde, her eve günde en az iki ya da üç ekmek alınıyor.

Tabi kalabalık ailelerde bu sayı artıyor. Fazla kilo, kolesterol gibi sorunlar yüzünden zaman zaman kararlar alınsa ve ekmekten uzak durmaya çalışılsa da bunlar pek uzun soluklu kararlar olamıyor. Ya da böyle durumlarda devreye kepekli, çavdarlı ekmek gibi seçenekler giriyor. Yani hiçbir şekilde ekmeksiz bir hayat ve düşünemiyoruz. Dünyada ekmek tüketiminin en fazla olduğu ülkelerin başında geldiğimizi de göz önünde bulundurursak, ekmeğin sofralardaki saltanatı kolay kolay sarsılacağa benzemiyor. Peki, bizim için bu kadar değişilmez olan ekmek hakkında neler biliyoruz? Ekmeğin ve ekmekçiliğin tarihine kısa bir yolculuk yapmak istiyorsanız size bir kitap önerebiliriz; "Yediğimiz Ekmek".

MetroKültür Yayınla-rı'ndan çıkan ve 7 bölümden oluşan kitapta kitapta ekmeğe dair birçok şey bulmanız mümkün. Birbirinden iştah açıcı görüntüleriyle çeşit çeşit ekmek fotoğraflarının yer aldığı kitap görsel açıdan da zengin. Tok karnına incelemenizde yarar var, bizden söylemesi. Kitapta ekmeğin ve hammaddesi buğdayın uygarlık tarihindeki yeri üzerinde ayrıntılı olarak durulmuş. Yani okurken sizi bulunduğunuz yerden alıp Roma'nın, Mısır'ın buğday tarlalarının arasında gezdiriyor desek abartmış olmayız.

Ekmekle ilgili en çok merak ettiğimiz konulardan birine de açıklık getirilmiş kitapta. Kullanılan temel katkı maddeleri ve bu maddelerin neden kullanıldığı, hangilerinin sağlıksız olduğu açıklamalarıyla birlikte verilmiş. Örneğin ekmeğe yapılan bitkisel yağ katkısı bayatlamayı geciktirici etkisinin yanında sağlıklı bileşenlerinden dolayı bireyin beslenme kalitesini de yükseltiyor. Yasaklanan katkı maddeleri de var tabi. Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanımına izin verilen ancak AB ülkelerinde yasak olan, benziol peroksit (BP) isimli un ağartıcı katkı maddesinin, aşırı dozlarının kanserojen olduğu bilindiği için kullanımı ülkemizde de yasak. Sadece ekmekle ilgili değil ekmekçilik üzerine de bilgiler bulabilirsiniz. Kitabın son bölümünde fırıncılık ve ekmekçilik üzerine kitaplar kısa tanıtımlarıyla birlikte verilmiş. Bilginize...

Çorum yöresinden tarihî bir ekmek tarifi

Kültürel çeşitliliği mutfağına da yansıyan ülkemizde her bölgenin kendine özgü ekmek çeşitleri, hamur işleri var. Kitapta da Çorum yöresine ait geçmişten günümüze gelen ekmek ve hamur işleri incelenmiş. Örneğin, İskilip'te yapılan sackıran adlı ekmek, orta büyüklükte açılan mayasız hamurun yağla sarılması ve sonra küçük bezeler halinde kesilen parçaların açılarak sacda pişirilmesiyle hazırlanıyor. Dileyen içine cevizde koyabiliyor. Sıcak servis edilmesi de önemli. Güvenli Köyü'nde yapılan pıtıl ise ince yufka büyüklüğünde açılan, üzeri haşhaş ve yağ ile kaplanan mayalı hamurun kare şekline gelmek üzere dört tarafından katlanıp tekrar yazılması ve üzerine süt sürülerek küllenen sacda pişirilmesiyle yapılıyor.
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum