1.Kaplan: Yeni yapılan araştırmalar, vahşi doğada 3 bin 200 kadar kaplan yaşadığını gösteriyor. Son 10 yılda kaplanların sayısı yüzde 40 oranında azaldı. Asya tıp biliminde kullanılmak üzere kaplanlar derileri ve diğer organları için kaçak avlanıyor. Bunun yanında yükselen deniz seviyesi, iklim değişikliği Bangladeş ve Sundarbans (Hindistan ile Bangladeş arasında bulunan dünyanın en büyük mangrov ormanı)'ta yaşayan kaplan nüfusunun doğal yaşamını tehdit ediyor. Şubat ayında Çin'de başlayacak olan Kaplan Yılı, kaplanların korunmasına yönelik çabalar için önemli bir yıl olacak.
2.Kutup ayısı: Kuzey Kutbu'ndaki kutup ayıları, iklim değişikliği kurbanlarının ikonik sembolleri. Kutup ayısı nüfusunun çoğu gelecek yüzyıl içinde nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. WWF, iklim değişikliğinin kutup ayılarını nasıl etkileceği ile ilgili çalışmaları destekliyor. Ayrıca hükümetlerle çalışarak, kritik kutup ayısı yaşama alanlarını korumak için çalışıyor.
3.Pasifik deniz ayısı: Kuzey kutbunun Berin ve Chukchi Denizi'nde yaşayan Pasifik deniz ayıları da iklim değişikliğinin kurbanı. 2009'un Eylül ayında 200'e yakın ölü deniz ayısı Chukchi denizi kıyılarına vurdu. Bu hayvanlar, dinlenmek, üremek ve yavrularını emzirmek ve avcılardan korunmak için yüzen buzları kullanıyorlar. Kuzey kutbunda buzların erimesiyle, Pasifik deniz ayılarının yaşama alanı kaybolmaya başladı.
4.Macellan Pengueni: Okyanusların ısınması, yiyecek bulmak için daha uzak yerlere yüzmeleri bu hayvanların yerini değiştirmesine neden oluyor. Geçen yıl Rio de Janeiro'da yüzlerce Macellan Pengueni kıyıya vurdu. Birçoğu çok zayıf düşmüştü ya da ölmüştü. 17 penguen türünden 12'sinin nesli hızlı bir şekilde azalıyor.
5.Dev Deniz Kaplumbağası: Yaşayan sürüngenlerin en büyüğü olan dev deniz kaplumbağası, yüz milyon yıldan uzun süredir neslini sürdürüyor. Ancak, şimdi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Tahmin edilen en son sayıları bu türün azaldığını gösteriyor. Pasifik'te 2 bin 300 kadar yetişkin dişi kaplumbağanın kaldığı tahmin ediliyor. Atlantik kaplumbağa nüfusunun ise daha dengeli olduğunu söyleyen bilimadamları, balık avcıları tarafından yakalanan ve kazayla öldürülenler nedeniyle bunların da sayısının azaldığı tahmin ediliyor. Bunun yanında yükselen deniz seviyesi, daha yüksek sıcaklıklar kaplumbağaları tehdit ediyor.
6.Orkinos (Ton Balığı): Atlantik orkinosu, Batı ve Doğu Atlantik ile Akdeniz'de yaşayan büyük bir göçebe balık türüdür. Bu balık en önemli suşi kaynağıdır. Doğu Atlantik ve Akdeniz'de durdurulamayan avlanma nedeniyle türün soyu tükenmeyle karşı karşıya kaldı. WWF, restorantları, ahçıları, perakendecileri ve müşterileri orkinos servis etmemeleri, satın almamaları, satmamaları ve yememeleri konusunda teşvik etmeye çalışıyor.
7. Mountain Gorilla (Dağ gorili): Bilimadamları, vahşi doğada yaklaşık 720 tane kadar kalan dağ gorillerinin (Gorilla beringei beringei)neslinin tükenmekte olduğunu düşünüyor. Rwanda ve Uganda sınırındaki Kongo Cumhuriyeti'nin doğu bölümünde Virunga Milli Parkı'nda 200'den fazla dağ gorili yaşıyor. Kaçak avlanma ve doğal yaşam alanlarının tahribatı hayvanların neslinin tükenmesine neden oluyor. WWF, Afrika'nın kalbindeki dağlarda gorillerin ormanlarını korumak için çalışıyor.
8. Monarch Kelebeği: Her yıl milyonlarca Monarch kelebeği, Kuzey Amerika'dan kışı geçirecekleri Meksika'ya göç ediyorlar. Meksika'da korumaya alınan alaçam ve çam ormanı, kelebeklerin kış boyunca yaşamlarını sürdürdükleri yer. WWF, Meksika Doğayı Koruma Vakfı ile birlikte Monarch kelebeklerini Meksika'da doğal ortamlarında korumak ve iyileştirmek için yeni bir koruma stratejisi geliştirdi. Böylece, kelebekler ağır hava şartlarından ve diğer tehlikeli unsurlardan korunacak.
9. Java Gergedanı: Vahşi doğada 60'dan az kalan sayılarıyla Java gergedanı, nesli hızla tükenen türlerden biri. Şimdi sadece Java adasındaki Ujung Kulon Milli Parkında yaşıyor. Çin tıbbında gergedan boynuzunun şifa verici güçleri olduğuna inanılıyordu. Oysa ki gergedan boynuzunun hiç bir etkisi bulunmuyor. Hayvanların doğal yaşam alanlarının tarım arazisine dönüştürülmesiyle nesilleri iyice azaldı. WWF, 1998 yılından bu yana Java gergedanlarını koruma çalışması yürütüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum