18 Ocak 2010

Mardin 'KAR'a hasret kaldı

Küresel iklim değişimi en çok Mardin'de hissedilmeye başlandı. 2009 yılının ocak ayında kar yağışı ile tanışan tarihi kente hala mevsimin ilk kar'ı düşmemesi kuraklığın adeta habercisi olarak yorumlandı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifekarm.jpg
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yer alan Mardin'de kış mevsimi bol yağışlı geçiyor. Küresel iklim değişimi ile birlikte iklim farklılığı gösteren bin 85 rakımlı tarihi kentte hala mevsimin ilk kar yağışı düşmediği belirtildi.
Mardin il Tarım Müdürü Hasan Çebi, yağmur yağışının bereketli bir şekilde, mevsim normalleri oranında düştüğünü ve kuraklığın şu aşamada söz konusu olmadığını söyledi. Kış mevsiminin Mardin'de nisan ayı başına kadar devam ettiğine de işaret eden Müdür Hasan Cebi, kar yağışının olmaması nedeni ile olayı kuraklığa bağlamanın yanlış olacağını vurguladı.
Mardinli vatandaşlardan Ata Kanat ise, kar yağışının geciktiği veya yağmadığı mevsimde yaz mevsiminin içme suyu bakımından kurak geçtiğini öne sürdü. Dedelerinin bunu bir çok yılda yaşadığına da işaret eden Kanat, “Allah'tan umut kesilmez. Önümüzde daha 60 gün gibi uzun günler var. Eğer ki kış mevsimi süresince kar yağışı düşmez ise işte o zaman Mardinliler olarak susuz bir yaz mevsimi geçireceğiz anlamına gelir. Temennimiz kar yağışının düşmesi ve Mardinliler olarak gerçek kış mevsimini yaşayışımızdır. Beklentilerimiz bu yöndedir. Şu sıralar düşen yağışlar iyi ancak, bunun gerekli olan Mart ve Nisan aylarında da düşmesidir” dedi.
Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan da, şu aşamada düşen yağışların ekili ve dikili alanlara olumlu etkisinin olduğuna vurgu yaptı. Oda Başkanı Malik Özkan, kış mevsiminin devam ettiği bir süreçte kar düşmedi diye bunu kuraklıkla ilişkilendirmenin yanlış olacağını savunarak, “Durun bakalım önümüzde daha 2 ay gibi uzun bir zaman dilimi var. Kar düşmedi diye mevsimin veya sezonun kurak geçeceği anlamı çıkmaz. Çiftçinin tohumu umuttur. Umut Allah'tandır. Dilerse ihsanından bol yağış ve kar da verir. Önemli olan sabretmek ve dua etmektir. Yağışların aralıklarla da olsa olumlu etkisi gün geçtikçe ekili alanlarda gösteren yeşerme ve çimlenme ile devam ediyor. Asıl korkumuz kar yağışının düşmemesi değil, don olaylarının fazla yaşanmamasıdır” şeklinde konuştu.
GAP yöresi olan Mardin il genelinde 2 milyon dekara aşkın alanda buğday, arpa ve mercimek ekildiği ve bunun tamamının yağışlara bağlı ekili alanların olduğu belirtildi.

Ekrem Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum