6 Mart 2010

Artuklu Üniversitesi aralarında Kürtçe ve Süryanice’nin de olduğu 5 dilde dergi çıkardı

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifedergiar.jpg
Türkiye’de ilk defa resmi bir eğitim kurumunda Kürtçe Dilinde bir eser yayınlandı.

Artuklu Üniversitesi'nde YÖK onayıyla kurulan Kürtçe derslerin verileceği 'Yabancı Diller Enstisüsü', önümüzdeki yıl öğrenci almaya hazırlanırken, üniversite 5 dilde yayınladığı Artuklu Haber Dergisi'nde ilk kez Kürtçe'ye de yer verildi.

Üniversitedeki etkinlik ve faaliyetlerin yer aldığı 'Artuklu Haber' bülteninde Türkçe verilen haberlerin Kürtçe, İngilizce, Süryanice ve Arapça özetleri de bulunuyor.

Üniversitenin tanıtımı amacıyla hazırlanan ve 64 sayfadan oluşan 'Artuklu Haber Dergisi'nin ilk sayısı yayınlandı. Yılda dört kez yayınlanacak derginin yayın editörlüğünü yapan Hadra Kübra Erkınay, “Üniversite olarak kendimizi tanıtmak için hazırladığımız dergimizde Türkçe’nin yanında bölgemizde ve Ortadoğu ülkelerinde kullanılan Arapça, Süryanice, Kürtçe ve İngilizce dillerine yer verdik. Üniversitemiz bünyesinde zaten önümüzdeki yıl Kürdoloji Bölümüne öğrenci alınacak. Bizler de hem bu çalışmanın altyapısına destek vermek hem de bir Ortadoğu üniversitesi olma yolunda üniversitemizi daha çok tanıtmak için dergimizde bu dillere yer verdik.”dedi.

Erkınay, önümüzdeki sayılar da Farsça Dilini de kullanmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

“Artuklu Haber” dergisi olarak ilk sayıyı yayımlamanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını belirten Rektör Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, dergiyi genç, dinamik ve idealist üniversiteleri ile ilgili haberleri ihtiva ettiğini ve faaliyetlere ışık tutacağını söyledi.

Mardin’i tekrar bir ilim merkezi yapmak, burada yeni bir ilmî ihya hareketi başlatmak için ellerlini taşın altına koyduğunu dikkat çeken Omay, “Mardin gibi tarihin, kültürün, ilmin merkezi olan bir şehirde üniversitenin kurulması ve akademik çalışmaların yürütülmesi oldukça mühimdir. Mardin’de mazide atılmış olan tohumları yeniden yeşertmek, geçmişten güç alıp, bölgenin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Üniversiteler, akademik bilginin üretildiği, özgür ruhlu kuruluşlardır. Biz de yeni kurulan bir üniversite olarak; misyonumuzu, “Sosyal olayların araştırılmasında özgür bilimsel bilgi üretmek ve buna dayalı, sosyal politikalar önermek, uygulanmasında ve takibinde rol almak, zihinsel, ruhi ve maddi bireysel ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak, bilgi çağının gerekleri ve moral değerlerle donanımlı fertler yetiştirmek.” vizyonumuzu da, “Çağdaş, saygın ve özgün bir ‘Sosyal Bilimler Üniversitesi’ olarak, Ortadoğu'nun tarihi ve sosyo-kültürel mirasını yerelden evrensele taşımak.”şeklinde belirlemiş bulunmaktayız. Bu bilinç ve yaklaşımla hareket eden üniversitemiz sürekli büyüme, gelişme ve yenilenme çabası içindedir. Misyonumuz ve vizyonumuz çerçevesinde düşünen, üreten, sorgulayan; ülkemizi asırlar öncesinde olduğu gibi dünyanın ilim, kültür ve özgürlük merkezi haline getirecek nesillere ihtiyacımız olduğu için özgürlük ortamının hâkim olması öncelikli hedeflerimizdendir. Kadim kültürü, modern zamanlarda yeni bir nefesle diriltmeyi ve bu dirilişle yeni ve gelecek asırların irfan dünyasını oluşturmayı hayal ediyoruz. Bu anlamda bölgemizde ve Ortadoğu’da kullanılan dillerde de bültenimizdeki haberlerinin özetlerine yer verdik.”

Omay, açıklamasında ayrıca Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde önümüzdeki eğitim sezonunda Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde Kürdoloji ve Süryanice Bölümlerine 30 kişilik öğrenci alacaklarını hatırlattı.
Nezir Güneş
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/62E_aaa.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum