27 Mart 2010

Köyde oynarken başrolü kaptılar

http://medya.zaman.com.tr/2010/03/27/sinandag.jpg
Kimi okulunun önünde bisiklet sürerken, kimi arkadaşlarıyla oyun oynarken yapımcıların dikkatini çekti. Doğal olmaları, şiveli konuşmaları onları yapımcılar için cazip kıldı.

Bora Altaş, Elif ve Mehmet Bülbül, Sinan Dağ, köylerinde oyun oynarken fark edilip sinema filmlerinin ana karakterleri oldu.

Bora Altaş, henüz 7 yaşında sergilediği oyunculukla dünyada alkışlandı. Elif Bülbül ve Mehmet Bülbül, ilk oyunculuk denemeleriyle Berlin Film Festivali'ne kadar gitti. Mardinli küçük Sinan 'Ay Lav Yu' filmi daha gösterime girmeden attığı kahkaha ile filmin en çok ilgi çeken ismi oldu. Onlar son yıllarda Türk sinemasında ön plana çıkan çocuk oyunculardan sadece birkaçı. Son dönemde çekilen sinema filmlerinde çocuk oyuncular dikkat çekiyor. Oynadıkları filmler hem Türkiye'de hem de uluslararası arenada ödül alıyor. Üstelik bu çocukların birçoğunun oyunculuk hikâyesi tesadüflerle başlıyor.

Türkiye'nin farklı köylerinde, kendi coğrafyalarında, kendi şartlarında hayatlarına devam eden çocuklar, bir tesadüfle yapımcılar tarafından fark edildi. Bal filmi ile Altın Ayı ödülünü alan Semih Kaplanoğlu, filmin başrol oyuncusu Bora Altaş'ı Çamlıhemşin'de tesadüf eseri tanıdı. Okulunun önünde bisiklette dolaşan 7 yaşındaki Bora, Kaplanoğlu'nun dikkatini çekti ve filmin başrol oyuncusu olarak seçildi. Küçük Bora o kadar başarılı bir oyunculuk sergiledi ki Avrupa sanat çevrelerinin dahi takdirini topladı.

Elif ve Mehmet Bülbül, Mommo filminin iki ana kahramanı. Yapımcı Atalay Taşdiken, yakın akraba olan iki çocuğu Konya'nın Hüyük ilçesinin, Çavuş beldesinde okullarda oyuncu taraması yaparken bulmuş. Gerçek bir hikâyenin anlatıldığı Mommo'da özellikle kamera tecrübesi olan çocukları oynatmayı tercih etmeyen Taşdiken, Elif ve Mehmet'in performansıyla Berlin Film Festivali'nde ödül kazandı. Ay Lav Yu filminin çocuk kahramanı olarak ön plana çıkan Sinan Dağ ise Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Sermiyan Midyat'ın dikkatini çekmiş. "Benim için en önemli şey gerçeklik ve doğallık." diyen Midyat, filmdeki bütün çocuk oyuncuları Mardin'den seçmeyi tercih etmiş.

Reha Erdem'in, Beş Vakit filminde Çanakkale'nin Kozlu köyünden seçilmiş çocuklar kamera karşısına geçmişti. Ahmet Uluçay'ın Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filminde Kütahya'nın Tepecik köyünün çocukları başrolde oynadı.

Yapımcılar filmlerinde oynatacakları çocuk oyuncuları aramak için köylerdeki çocukların peşine düşüyor. Doğal tavırları, bölgenin şivesine hakim olmaları onları yapımcılar için cazip kılıyor. Çocuk oyuncu bulmanın dünyanın en zor işi olduğunu söyleyen Sermiyan Midyat, filmin çekildiği bölgeden seçildiğinde oyuncuların çok daha başarılı olduğunu düşünüyor. Mommo filminin yapımcısı Atalay Taşdiken ise gerçek bir hikâyeyi anlattığı filminde benzer yoksulluğu yaşamış ve o şive ile konuşan gerçek kahramanları oynatmanın kendisi için kaçınılmaz olduğunu söylüyor. "Bu çocukların var olan hayatlarında hiçbir ezberlerinin, önyargılarının olmaması işimi kolaylaştıran bir şey oldu." diyen Taşdiken, bir-iki dizide oynamış bir çocukla işin daha zor olacağını düşünüyor.

Ses getiren ve ödül alan filmlerin kahramanı Anadolu çocuklarının bazısı bir filmde rol aldı bazılarıysa oyunculuğa devam ediyor. Mehmet ve Elif Bülbül ödül alan Mommo filmiyle Berlin'e kadar gitti. Orada hayranlarına imza dağıttılar, sonra Çavuş kasabasına geri dönüp hayatlarına devam ettiler. Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filminin çocuk oyuncuları hâlâ yaşamlarına Tepecik'te devam ediyor. Babam ve Oğlum filminin çocuk kahramanı Ege Tanman, Deniz karakteriyle dikkatleri üzerine çekti ve şimdi oyunculuğa devam ediyor. 12 yaşındayken Reha Erdem'in Beş Vakit filmi ile sinema perdesine adım atan Elit İşcan oyunculuk hayatını sürdürüyor. Sermiyan Midyat'ın filmi ile adını duyuran Sinan Dağ öyle görünüyor ki bundan sonra da Midyat'ın yeni projelerinde yer alacak. r.sezgin@zaman.com.tr

Sinan'la daha çok çalışacağım

Sermiyan Midyat: Çocukları yönlendirmek ezber sahnelerinde zor olabiliyor ama çok hızlı ilerleyebiliyorlar. Hakikaten bazen bir oyuncuyu yönetmekten çok daha kolay olabiliyor. Ben Sinan'la çok iş yapacağım. Sanat dünyası çok inişli çıkışlı. Bu yüzden bir çok kişi çocuklarının sanatçı olmasını istemiyor, benim ailem de böyleydi. Çocukların 5 yaşındayken eğitim alma şansı olmuyor.

Çocuklarla hiçbir televizyon programına çıkmadım

Atalay Taşdiken: Ben çocuklar konusunda çok hassasiyet gösterdim. Mommo filmi gösterime girmeden önce çocuklarla birlikte birçok televizyon programına davet ettiler. Hiçbirini kabul etmedim, çünkü buna hakkım olmadığını düşündüm. Çocukların ruh halleri çok çabuk etkileniyor. Bu film onların geleceğine dair güzel bir anı oldu. Beraber bir ay boyunca eğlenmiş olduk. Fakat ben o çocukların yaşamlarına bulundukları yerde devam etmelerinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.
ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum