6 Mart 2010

Migren ağrısı kâbusunuz olmaktan çıkacak

http://medya.zaman.com.tr/2010/03/06/migren.jpg
Başın arka tarafına manyetik akım gönderen yeni cihazın migren hastalarının tedavisinde alternatif ilaç olabileceği bildirildi.

BBC'de yer alan habere göre, hastaların yüzde 40'ında cihazı kullandıktan sonra 2 saat ağrılarının geçtiği bulundu. Araştırma, yöntemin ciddi yan etkileri olmadığını gösterdi. Hastalar cihazın evde kolayca kullanılabileceğini kaydetti.

Doktorlar, dozun zamanlaması üzerinde çalışmak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. New York'taki Albert Einstein Tıp Koleji'nden uzmanlar, cihazın güvenliğini ve etkililiğini değerlendirmek için deney uyguladılar. Önceki deneyler, sadece kliniklerde kullanılan pahalı ve büyük cihazları kapsıyordu.

Taşınabilir cihaz, auralı migrenin başlangıç belirtilerine neden olan beyindeki elektrik olaylarını engelleyen tek akımlı transkraniyal manyetik stimulasyon (sTMS) yayıyor. Auralar, migren ağrısı başlamadan önce oluşan duyusal veya görsel rahatsızlıktır. Bunlar zig-zag çizgiler ya da ışık noktaları gibi görsel belirtileri kapsıyor. Diğer belirtiler arasında ise konuşma güçlüğü, karıncalanma ve hissizlik bulunuyor.

İki yüz hastadan, 3 ay boyunca auralı migreni tedavi etmek için cihazı kullanmaları istendi. Hastaların yarısına ise plasebo tedavisi uygulandı.

The Lancet Neurology dergisinde yayınlanan bulgular, cihazdan yayılan gerçek manyetik akımın plasebo tedavisinden daha etkili olduğunu gösterdi. Hastalar, cihazı kullandıktan 24 ve 48 saat sonra 2 saat boyunca ağrının kesildiğini söyledi.
Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum