10 Nisan 2010

DİKA vatandaşın ayağına gidiyor

Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illerinde yerel potansiyeli harekete geçirme ve yerel kalkınmayı gerçekleştirme rolünü üstlenen Dicle Kalkınma Ajansı, sorumluluk alanı olduğu illerde esnafın ve KOBİ’leri tek tek dolaşarak ajansın sunduğu fırsatlardan azami yararın sağlanması için adeta seferber oldu.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifedika47.jpg
Ayrı ayrı gruplar halinde başta Mardin olmak üzere 4 ilde ziyaretlere başlayan DİKA uzmanları esnaf, atölye ve fabrikaları dolaşarak işyerlerinin öncelikleri hakkında bilgi alışverişinde bulunarak ajansın yapısı ve hizmetleri hakkında bilgi verdiler.

Bölgenin yerel kalkınma stratejisinin oluşturulmasında valilikler, yerel yönetim ve STK’lardan sonra esnaf, işadamı ve girişimcilerle görüşen DİKA uzmanlarından ODTÜ Mezunu Siyaset Bilimci Murat Yaşar ve İTÜ Mezunu Bilgisayar Mühendisi olan Ahmed Nihad Buluntu Yenişehir bölgesindeki işyeri ve KOBİ’leri gezerek ajans hakkında bilgi verdi.

Ziyaret ettikleri esnaf ve işyerlerine hibe, kredi ve destek programları hakkında bilgiler de veren DİKA uzmanları, yatırım yaparak, rekabet gücünü artırmayı, yeni pazarlara açılmayı hedefleyen yatırımcılara gelişmeye açık sektörleri, yatırım alanlarını, yatırıma ilişkin mevzuat ve prosedürleri hakkında birebir bilgi verdiler.

Bölgeye değer katacak yenilikçi, istihdam sağlayan yatırım projelerini mali ve teknik olarak destekleyip takip etmeye hazır olduklarını anlatan Uzmanlardan Ahmed Nihad Buluntu “Dicle Kalkınma Ajansı olarak, ekonomik ve sosyal potansiyelin ortaya konularak bölgede üretim ve istihdamı artırabilecek özellikteki faaliyetlerin desteklenmesi ve insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bu anlamda 17 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştireceğimiz proje teklif çağrısı öncesi esnaf ve yatırımcılarımızı dolaşarak kendilerine birinci ağızdan ajansımızı tanıtarak çalışma alanlarımızı kendilerine anlattık. Bunun yanında işadamlarımızla görüşüp sorunlarını ve hazırlamayı düşündükleri projeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Tabi görüştüğümüz bütün işadamlarımızı bakanlarımızın da katılacağı açılış programımızdan sonra vereceğimiz bilgilendirme toplantılarına katılmalarını davet ettik.”dedi.


TURİZM PROJELERİ AĞIRLIK BASIYOR
Yörenin ekonomik potansiyelini harekete geçirmek için adeta seferber olduklarını anlatan Buluntu görüşme imkanı buldukları işadamlarından çoğunun turizm alanında yatırım yapmak istediklerini söyledi. DİKA uzmanlarının ilk olarak ziyaret ettiği Yağmur Mobilya yetkilisi Mehmet Bozkuş, ajansın hibe ve destek programları hakkında bilgi aldıktan sonra daha önce hayata geçirmeye düşündüğü otel yapma düşüncesinin daha da güçlendiğini belirterek meydan başındaki 100 dönümlük arazisini bu yönde değerlendirmek için hemen çalışmalara başlayacağını söyledi. Konuşmasında vatandaşın içindeki ekonomik çıkmaza da dikkat çeken Bozkuş, “Hem küçük ölçekli esnafımızı hem de memurlarımız artık bankalara çalışır hale geldi. Bankaların verdikleri kredi kartı ve krediler bu halkı tamamen bankalara bağımlı hale getirdi. DİKA’nın bu şekilde KOBİ’lere destek verecek olması inşallah ekonomiyi canlandırıp yeni yatırım alanları oluşturur.”diye konuştu.

DİKA Uzmanları daha sonra Aytaç’ın Mardin bölge bayisi olan Murat Ağılday’ı ziyaret ederek kendisi ile görüş alış verişinde bulundular. Mardin’deki tek özel hastane olan Mardin Park Hastanesini de ziyaret eden DİKA Uzmanları burada da hastane yetkililerine ajansın bölgedeki işadamı ve yatırımcılara sağladığı avantajlar hakkında görüş alışverişinde bulunurken ajansın üstlendiği misyon ve vizyon hakkında da bilgiler verdiler. Ziyaretlerde uzmanlar DİKA’yla ilgili broşür ve afişler de dağıttı.

İlginç görüntülerin yaşandığı ziyaretler esnasında birçok esnaf DİKA’nın “Değişim Başladı” sloganı ile billboardlara astırdığı afişlerin anlamını sorarken bazı işyeri yetkililerin de Kalkınma Ajansı uzmanlarını haber ajanslarında çalışan muhabirler olarak algıladı. DİKA uzmanları DİKA'nın yüzde 50'ye varan hibe destekleme kredileri vereceğine inanmadıklarını söyleyen bazı işadamlarını ikna etmeye çalışması ise dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum