10 Nisan 2010

MARDİN’DE ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞI ÜRETİMİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege zeytin ve zeytin yağı ihracatçılar Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli Güneydoğu Anadolu'da yaşanılan acıların unutulması için ispanya örneğini verdi. Güreli, "Dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı üretici ülkesi olan ispanya Franko dönemindeki acıları unutmak için zeytine sarıldı. Bu coğrafyada da çok acılar yaşandı. Bu acılar unuturken zeytinle kucaklaşabilirsiniz." dedi.
http://www.habermardin.com/News_Picture%5C3897945436751860.JPG
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe mevcut sorunlara ortak akıl oluşturarak çözüm yolları bulmak ve sektörde güçbirliği oluşturarak çözüm yollarını hayata geçirmek için yola çıkan Zeytindostu Derneği, 7.Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısı’nı Mardin de gerçekleştirdi.Mardin valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan toplantı Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı. Düzenlenen toplantıya Mardin Valisi Hasan Duruer, Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölken, Türkiye’nin farklı zeytinci bölgelerinden 200’e yakın sektör temsilcisi bir araya geldi.

Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin ve ilçelerinde zeytincilik yapacak tesislerin bulunmadığını belirterek, "Zeytincilik yapacak tesislerimiz yok, ama burada zeytincilik tarih boyunca önemli bir yer almıştır. Elde edilen ürünleri yeteri derecede değerlendiremiyoruz. Tarıma elverişsiz alanları en iyi şekilde zeytin ağacı dikerek değerlendirebiliriz. Ormanlık alanların büyük bir bölümü buna müsaittir. Mardin ve yöresi zeytincilik alanında umut vaad ediyor.Tarımda sevindirici gelişmeler yaşanıyor. GAP projesi ile 100 bin hektar sulu araziye sahip olacağız. Buda nereden baksanız 100 bin kişilik istihdam alanı demektir. Bu yıl herkese zeytin fidanı dağıtımında bulunduk. 26 bin fidan dağıttık.Halhallı cinsini geliştirmeyi hedefliyoruz. Halhalıl çeşidi yüzde 82 oranında et yüzde 21 oranında da yağ içermektedir. Mardin ilimiz zeytincilikte istikbal vaat ediyor" dedi.

Zeytin ve Zeytinyağı Dostu Derneği Başkanı Metin Ölken Zeytinin ana vatanı Mezopotamya ve Mardin bölgesi olduğu için doğuşuna katkı sağlamak amacıyla Mardin de toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Ölken, "Şu an Mardin bölgesinde 550 bin ağaç bulunuyor ama milyonlarca ifade edilecek rakmalara çıkarmak gerekiyor. Türkiye olarak hedefimiz -çok büyük. Ama genel olarak yapısal problemlerin çözülmesi gerekiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da çabalarıyla zeytin ağaç varlığımız 180 milyona ulaştık.Bakanlığın 2012 yılı için büyük hedefleri var. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde sektörün mevcut büyüklüğünün 3 katına çıkması bekleniyor. Ancak sadece ağaç varlığını artırmak yetmiyor. İç ve dış piyasada tanıtımlar yaparak tüketimi ve ihracatı artırmak gerekiyor. Ciddi bir iç tanıtım faaliyeti yapılmadığı halde son yıllarda kişi başına zeytinyağı tüketiminin 1,5 kiloya kadar çıktığını gözlemliyoruz. Yakalanan bu yükselme ivmesinin kaybedilmemesi için sektörün desteklenmesini istiyoruz. Zeytinin milli ürünümüzdür.Yunanistan da kişi başına yıllık 15 kilo zeytinyağı tüketimi olurken, Türkiye bunun 20 kat altında olduğunu görüyoruz. Türkiye'de 3 ile 5 bin arasında değişen rakamda aile geçimini zeytincilikten sağlıyor. Aynı tempo ile ağaç dikmeye devam edersek 10 yıl sonra 600-700 bin aile hiç kimseye muhtaç olmadan geçimlerini zeytinden sağlayacaklardır. Son 8 yılda zeytin ağaç dikiminde gösterdiğimiz performansı gösterirsek, zeytin ve zeytinyağında fiyat belirleyici hale gelen kalkınmada olan dünyanın ilk ülkesi oluruz.Türkiye AB'ye girerse dikili zeytin ağaçları ile baş başa kalırız. Çünkü AB o saatten sonra bize zeytin ağacı diktirmez"



"ACILARI UNUTMAK İÇİN ZEYTİN İLE KUCAKLAŞIN"



Mardin'de düzenlenen 7.Ortak Akıl ve Güçbirliği Toplantısına katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege zeytin ve zeytin yağı ihracatçılar Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ilginç açıklamalarda bulundu. Güreli Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanılan acıların unutulması için ispanya örneğini verdi. Güreli, "Dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı üretici ülkesi olan İspanya Franko dönemindeki acıları unutmak için zeytine sarıldı. Bu coğrafyada da çok acılar yaşandı. Bu acılar unuturken zeytinle kucaklaşabilirsiniz." dedi.

"562 BİN ZEYTİN AĞAÇINDAN 5.5 TON ÜRÜN ELDE EDİLİYOR"

Mardin'de zeytincilik denilince akla ilk olarak Derik ilçesi ve Merkez ilçeye bağlı Dara Bölgesi geldiğine dikkat çeken Tarım İl Müdürü Hasan Çebi

Derik, halhali zeytin çeşidinin gen merkezi olmasına rağmen, zeytin tarımı ilimiz tarım arazisinin ancak % 0,5 lik kısmında yapılmaktadır . ilimizde yaklaşık olarak 562.000 adet zeytin ağacı mevcut olup 5.500 ton ürün elde edildiğini söyledi.Çebi, elde edilen ürünün ne yazık ki iyi değerlendirilmediğini savundu.

Çebi şunları söyledi: "Yeşil ve siyah olum dönemlerinde toplanan zeytinler salamura yapılarak tüketilmekte, bir kısmı da yağlık olarak diğer illerde işlenerek değerlendirilmektedir, ilimizde henüz zeytin işleyecek tesis bulunmamaktadır.Ancak bölgemizde zeytincilik çok uzun yıllar öncesinde var olmakla birlikte modem bahçe tesisleri son yıllarda kurulmaya başlanmıştır. Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle; Ayvalık, Domat, Halhali, Kilis yağlık, Nizip yağlık bölgenin zeytin çeşitleri yanında gemlik çeşidi de yetiştirilmeye başlanmıştır. Bunların yanında mahalli: Zoncuk, belloti, mavi, hurseki, ağlış gibi yerel çeşitler de mevcuttur. Bir örnek olsun diye Derik ilçemizle özdeşleşen Halhali çeşidinin et oranı % 82 olup yağ içeriği ise % 21 civarındadır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum