14 Nisan 2008

DEVLET DESTEKLERİ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Yatırım Tebliği ile uygulamada olan ‘Yatırımlarda Devlet Yardımları’ ve ‘KOBİ’ lere yönelik uygulanan Devlet Yardımları’ tek bir mevzuat altında birleşmiştir. Peki, faydalı olmuş mudur? Fazlasıyla…. Burada dikkatimi çeken şey, Tebliğ Aralık/2006 da çıkmış olmasına rağmen, alakalı kişiler tebliğin içeriğini, sağladığı faydalar, olumsuz yanları gibi detayları bir kenara bırakın tebliğin varlığından bile haberdar değiller. Bu gün çıkın sokaktaki vatandaşa sorun, sanayi sitelerini, üreticileri, girişimcileri ziyaret edin ve daha birçok konu ile alakalı kişilerden sorun konu hakkında ya haberdar değiller, ya da detaylı bilgileri yoktur. Peki bu neyi gösterir.? Şu olasılıklar olabilir; Tanıtım eksikliği, piyasaların ihtiyacı hissetmeyişi, ya da tebliğde bahsedilen konular yetersiz görüldüğünden tarafların samimiyetsizliği. Bu üç olasılıktan biri olması beklenirken, bence daha farklı bir şey var burada. Bu şey, bürokrasinin getirdiği sıkıntıdan ötürü ülkemizde hemen her konuda danışmanlar orduları oluşuverdi. Bu danışmanların da ilgilendikleri alanda toplumda bir temel oluşmadığından yeterlilik düzeyleri tespit edilememektedir. Bence bir çoğu yeterli düzeyde değildir. Bu kanıya varmamın sebebi ise bu konularda eğitim verecek yeterli düzeyde eğitim kurumlarımızın ve akademisyenlerimizin olmadığından kaynaklanmaktadır. Tamam, insanların kendi alanında uzmanlaşması ve uzman kadrolardan faydalanmak iyi, ancak bir şeyler yapmak isteyenler yatırıma karar verebilmeleri, konuyu iyi idrak edebilmeleri için en azından basit olan şeyleri algılayabilmeli ve çözüm üretebilecek düzeyleri olmalı, aksi takdirde çok basit şeyleri sistem o kadar karmaşık ve zor bir şeymiş gibi gösterip insanları deneyimsiz ve yetkili olmayan danışmanların kucağına atmaktadır.

Bunca zamandır uygulamada olan bu teşvik mevzuatların bilinmemesinin diğer bir sebebi ise, güya kalkınmada öncelikli yörelerin başında olan Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin bu bölgeler için uyguladığı yaptırımları samimiyetsiz ve bölgeye gönderdiği bürokratların mevcut durumu analiz edip yanlışları tespit etmesi ve devlet kaynaklarını bu yönde kullanması yerine maalesef kendilerini halka karşı hazinenin bekçileri olarak gördüğünden girişimcinin dikkatine bu yönden uzaklaştırmıştır. Bölge olarak dışarıdan gelecek yatırımcılardan umudumuzu kestiğimizden en azında bölgede iş yapan yatırımcılarımızın durumunu iyileştirme açısından bu kaynakların kullanımı sağlanmalıdır. Diyarbakır’ da bulunan KOSGEB’ in çalışanları orta oturmaktan vazgeçip halkın ayağına kadar hizmet ve bilgi götürmelidirler. Bu kurumun personel eksiği varsa Valilik diğer kurumlardan personel nakli yaparak bu kurumu çalıştırmalıdır. Burası ne Gaziantep nede Kayseri’ dir. Girişimcinin KOSGEB’ e gelmesini beklemesinler. KOSGEB’ in ne işe yaradığını bilen esnaf sayısı çok az. KOSGEB bir devrim yaratmak istiyorsa çıkıp kendilerini halka ifade etsinler, devlet onlara ek ücret ödemese bile fazladan olağanüstü bir hizmet sarf ederek bu bölgenin kalkınmasına öncülük etsinler. Yapacakları bu hizmet sorumluluklarının dışında insani kısmı daha fazladır.KOSGEB Tarafından sağlanan Devlet desteklerine baktığımızda hiçte yabana atılacak gibi değil, bu destekler sayesinde bölgede kurumsal kimliğe kavuşabilecek birçok şirketlerimiz vardır. Peki nedir bu destek;

KOSGEB Tarafından Sağlanan Devlet Destekleri
—Danışmanlık ve Eğitim Destekleri
—Teknoloji Geliştirme ve Yenileme Destekleri
—Bilişim Destekleri—Kalite Geliştirme Destekleri
—Pazar Araştırma ve ve İhracatı Geliştirme Destekleri
—Uluslar arası İşbirliği Geliştirme Destekleri
—Bölgesel Kalkınma Destekleri
—Girişimciliği Geliştirme Destekleri

İhracata Yönelik Devlet Destekleri
—Araştırma Ve Geliştirme Yardımı
—Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi
—Pazar Araştırma yardımları
—Eğitim Yardımları
—İstihdam Yardımı
—Yurtdışında Ofis Mağaza Açma, İşletme ve Marka Tanıtımı
—Yurtdışı Markalaşma ve Türk Malı İmajının Yerleştirilmesine Yönelik Yardım
—Uluslararası Nitelikli Yurtiçi ihtisas Fuarları Yardımı
—Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesi

Bu kadar faydalı hizmetleri sunan kurumların neden olağanüstü hizmet vermeleri gerektiğini eminim anlamışsınızdır. Çünkü Ticaret eski ticaret değildir. Artık Dünyanın ticaret tekniği değişmiştir. Atalarımızdan öğrendiğimiz teknikleri deneyim kabul ederek kendimizi güncellemeliyiz. İktisat ve İşletme ilmini öğrenip buna göre ticaretimize yön vermeliyiz. Bu gün Dünyada en zor iş nedir diye soracak olursak, bence Ticaret yapmak derim. Çünkü artık ticaret yapmanız için sadece bir konuda uzmanlaşmanız yeterli değildir. İşletme, İktisat, Ticaret Hukuku, Vergi Mevzuatı, İş Hukuku, Sosyoloji, Davranış Bilimleri, Teknolojik Gelişeler, Fikri Haklar ve daha bir çok konuda uzman olmasanız bile konuya hâkim veya yabancı olmamalısınız. Bu kadar şeyi bildiğiniz ölçü itibariyle başarınız artabilir.

Sonuç olarak; Bu ülkede yaşayan insanların tümünün en azından temel haklarını bilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Tamam, bir Avukat, bir Muhasebeci, bir Müşavir kadar bilgili olmanız gerekmez ancak bilmeniz gereken temel hakları sorgulamalısınız bu sizi toplumda sorumlu birey olmanızı sağlayacaktır. Mükellef olduğunuz şeyleri bilmeden sorumluluğunuzu bilemezsiniz. Bölgemizde bulunan bir çok Sivil Toplum Kuruluşu çalışma sistemini kaliteleştirip her geçen gün eğitim be bilgilendirme seminerleri düzenlemektedir. Gündemi yakından takip etmek için bu tür toplantılara katılmalıyız. Bu tür toplantılar halka açıktır. Artık bu tür kurumlara gidip ‘aylık veya yılık programınızı öğrenmek istiyorum’ diye sorgulayan bireylerin olması temennisiyle HOŞÇAKALIN.

Şükrü ADANIR
OSGİAD Genel Sekreteri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum