-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Genel olarak detaylarını bilmesek bile nihayet fuar kültürümüz oluşmaya başladı. 24-28 Ekim tarihleri arasında Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmek üzere Ortadoğu Ticaret ve Sanayi Fuarı’nın açılışı yapıldı.
Sosyal ve iktisadi kalkınmada en istekli adaylar arasında olan Diyarbakır için fuarların önemini her fırsatta ve her platformda dile getirmekteyiz. Bölgenin kaynaklarını dışa tanıtmak için en iyi tanıtım araçlarından biri olan fuarlar başta Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve destek sunan sivil toplum kuruluşlarımızın yıllardır vermiş oldukları azimli çalışmaları sonucunda ulusal ve bölgesel iş camiası radarına girmiş bulunmaktadır.
Diyarbakır’da düzenlenecek fuarlar artık aylar öncesinden basında yayınlanan fuar takvimleri arasında yerini almaya başlamıştır. Diyarbakır’da 23-27 Mayıs 2007 tarihinde düzenlenen Ortadoğu Tarım Fuarının sonuçlarına baktığımızda fuarı 70 bin vatandaşımız ve 800 Irak’lı işadamının ziyaret ettiğini görmekteyiz. Ayrıca Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası 8-9 Kasım tarihlerinde KOBİ Fuarını gerçekleştirerek 2007 yılını üç fuarla kapatmayı düşünmekte ve 2008 yılında da dört fuar düzenlemeyi planlamaktadır.
Kalkınmayı kendine hedef edinmiş olan Diyarbakır için bu düzeydeki fuarların oldukça faydalı olacağından bu işin mimarı olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Mehmet Kaya ve ekibini bütün içtenliğimle kutlarım. Sayın Mehmet Kaya’nın çalışmalarını yakından takip eden ve şahsını tanıyan biri olarak kendilerinin Diyarbakır için bir şans olduğunu düşünmekteyim. Diyarbakır’ın kalkınmasını kendine kişisel hedef olarak belirlemiş bu tür insanlara ihtiyaç duyduğumuz o anı yaşamaktayız.
Bu kadar faydalı fuarları düzenleyen bir kent olarak, peki fuarcılığı ne kadar bilmekteyiz? Bu konuda her ne kadar eksik olsak bile artık fuarcılık kültürünün bölge insanı üzerinde tahakkuk ettiğinden bundan sonraki aşamasında fazla eksiklik hissedilmeyecektir. Peki bu fuarcılık nedir?
Fuar Nedir ?Fuar, ticaretle ilgili ürün yada hizmetlerin, teknolojik gelişmelerin, bilgi ve yeniliklerin tanıtımı, pazar bulunabilmesi ve satın alınabilmesi, teknik işbirliği, geleceğe yönelik ticari ilişki kurulması ve geliştirilmesi için, belirli bir takvime bağlı olarak, düzenli aralıklarla genellikle de aynı yerlerde gerçekleştirilen bir tanıtım etkinliğidir.
Fuarlarda alıcı ve satıcılar çeşitli iş anlaşmaları gerçekleştirmek üzere bir araya gelmektedirler. Zaman açısından sınırlandırılmış aktiviteler olup, çok sayıda katılımcı, bir veya birden fazla ekonomik dalın önemli ürünlerini sergilemekte ve ağırlıklı olarak sanayi toptancılarına, sanayi tüketicilerine ve büyük miktarlarda satın alanlara örnek ürünler tanıtmaktadır.
Fuarların Katılımcı Firmalar Açısından Önemi
Fuarlar mal ve hizmet üreticilerinin ve tüketicilerinin belli bir zaman ve mekân dilimi içerisinde buluştukları bir Pazar niteliği taşımakta ve fuarların belirli bir konuya yönelik olması katılımcı firmalara ‘ilgili talebi’ doğrudan, kısa sürede ve en etkili biçimde yakalama imkanı vermektedir. Bu sayede de hem satış hem de tanıtım açısından önemli kazanımlar elde edilmesini sağlamaktadır. Bu açıdan fuarlar, tanıtım kapsamlı olmakta, katılımcıların etkili satış grafiğinin birebir pazarlama ilişkileri ile artmasına aracılık etmektedir. Firmaların büyüklüğü ne olursa olsun, ticari ihtisas fuarlarına katılmak onlara, bundan sonraki çalışmalarında rehberlik edecek bilgileri toplamak, satış yapmak yada yeni ilişkiler kurmak adına pek çok fırsat sunmaktadır
Fuarlar, farklı yöre, ülke ve kültürden insanları bir araya getirmesi, bunlar arasında iletişim kurulmasına ve kültürel paylaşımlar gerçekleştirilmesine yardımcı olması bakımından önem kazanmaktadır. Fuar organizasyonları düzenlendikleri alanlara ciddi anlamda bir canlılık getirmektedir. Fuar dönemi boyunca, fuarı ziyaret etmek için başka şehir ve ülkelerden gelen katılımcı ve ziyaretçiler sayesinde kısa süreli de olsa ticari bir hareketlilik yaşanmakta ve de ekonomilere ciddi katkılar sağlamaktadır.Katılımcı ve ziyaretçilerin konaklama, yeme, içme gibi temel ihtiyaçlarını fuarın düzenlendiği bölgede karşılama zorunluluğu o bölgede faaliyet gösteren birçok işletmenin gelirinin artmasına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca bölge halkı fuar dönemi boyunca gerçekleştirilen aktivitelere katılma şansını elde etmekte, sosyal ve kültürel aktivitelere katılabilmektedir.
Diyarbakır’ da 24-28 Ekim tarihleri arasında Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenmek üzere Ortadoğu Ticaret ve Sanayi Fuarında, mensubu olduğum Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD) olarak derneğimizin çalışmalarını tanıtmak üzere Stand açmış bulunmaktayız. Bu standımızda genç beyinleri aramıza katmak üzere üye kabul masası isminde bir birim kurduk. Standımızı ziyarete gelen işadamlarının sıkıntılarını dinleyip ilgilenmek üzere not ettikten sonra üyemiz olurmusunuz? sloganıyla aramıza katılmasını davet edeceğiz. Bu sayede mevcut gücümüzü arttırarak bölgenin sıkıntılarını giderme adına daha geniş bir kadroya sahip olmayı hedeflemekteyiz. Bütün bölge halkını fuarı ziyaret etmek üzere fuarın katılımcılarından ve düzenleme komitesi üyelerinden biri olarak standımıza davet ediyorum. Fuarda birebir görüşerek paylaşacak çok şeyimiz ve birbirimizi tamamlama adına ortak paydalarımızın olduğuna inanmaktayım. Bu topraklarda suyun ve toprağın estetik dansı devam ettikçe yapacak çok şeyin olduğuna inanmış biri olarak bir şeyler yapmamız gerektiğine inanıyorum.
BİZ YAPMAZSAK KİM YAPACAK?
Şükrü ADANIR
OSGİAD Genel Sekreteri
14 Nisan 2008
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum