3 Temmuz 2008

YAZ İSHALİNE DİKKAT…


Mardin il Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar’ın imzası ile yapılan yazılı açıklamada, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, önlenebilir hastalıklarda gerçekleşen ölümler her zaman önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapıldı. İshal hastalıklarının, doğru tedavi edilmediğinde, ölüm vakalarına dönüştüğü belirtilen açıklamada, doğru bir yaklaşım sergilenmemesi durumunda özellikle çocuklarda, ölümlere sebebiyet verdiği ifade edildi. Özellikle Güneydoğu’da, yaz mevsiminde yüksek seyreden hava sıcaklıkları nedeni ile artan sıvı ihtiyacı ve bu sıvı ihtiyacının temiz olmayan sıvılar ve sulu besinlere karışması sonucu yaz ishallerinin arttığı açıklandı.

Açıklamada, ishal görüldüğünde özellikle annelere çok iş düştüğü, ishal durumunda bebeğin veya çocuğun yeme içmesinin kesilmesi son derece yanlış bir davranış olduğu belirtildi. İshal olan bebek veya çocuğun normal durumdan daha fazla beslenmesi ve sıvı alması gerektiği vurgulanan açıklamada, ishalle kaybettiği sıvıları tekrardan alabilmesi gereği işaret edildi.

Mardin il Sağlık Müdürü Dr. M. Sait Avar, bebeklerin yaz aylarında daha fazla emzirilmesi, anne sütünden kesilmiş bebek ve çocuklara ise bol su, ayran, meyve püreleri, çorba, patates püresi ve yağsız et gibi hazmı kolay besinler verilmesini istedi. Doktor Avar, verilen besinlerin temiz olmasına dikkat edilmesine vurgu yaparak, “Çocukta su, tuz kaybına ait belirtiler varsa, çocuk için hayata öneme sahip tuz şeker ereği içeren sıvı verilmelidir. Sıvılar (ORS) tüm sağlık kurumlarından ücretsiz olarak temin edilebilir. Bu yöntem ile bile ishallerden kaynaklanan ölümler önlenebilir” uyarısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum