28 Ağustos 2008

Damlama sulama yaygınlaşıyor

Tarım İl Müdürlüğü'nün organizasyonuyla Altıntoprak köyünde gerçekleşen tarla gününde sistem çiftçilere tanıtıldı, damlama sulama sisteminin tarımsal alanlardaki yararları anlatıldı.
Yeşilli Kaymakamı Tarım İl Müdürlüğü'nden sorumlu Vali Yardımcısı vekili Mesut Yakuta, Defterdar Mustafa Akdemir, Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, Kızıltepe Tarım ilçe Müdürü Bekir Kılıç, Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan ve Tarım İl Müdürülüğüne bağlı teknik ekiplerle çok sayıda çiftçi etkinlikte hazır bulundu.
Tarla sahibi Vedat Timurağaoğlu, oluşturdukları sistem sayesinde mevcut yer altı su kaynaklarıyla, sulama alanlarını 2 katına çıkardıklarını, yetiştirilen üründe ise % 60 oranında artış beklediklerini söyledi.

Timurağaoğlu, "Daha önce açtığımız 2 sondaj kuyusu ile salma sulama sistemi ile 5-6 bin dönüm alanı sulayabiliyorduk. Yeni kurduğumuz damlama sulama sistemi sayesinde aynı su ile 10 bin dönümlük bir alanı sulama imkânını yakaladık. Üründe de % 60 oranında artış ve bunun paralelinde daha üstün bir kalite yakaladık. 3 .5 milyon YTL'ye mal olan sistemin bir yılda amorti etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Mardin Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, il genelinde tarımsal arazi varlığının 385 bin 479 hektar olduğunu belirterek, 65.266 hektar alanda sulu tarım yapıldığı, 139.156 hektar alanında sulanabilir arazi olduğunu söyledi.

Dünya genelinde baş gösteren kuraklıkla birlikte Türkiye'de ve bölgede kuraklığın hissedilir dereceye ulaştığına dikkat çeken Tarım İl Müdürü Çebi, "Sürekli düzensiz sulamalar, yaşanan kuraklık, mevcut su stoklarının yetersizliği dikkate alındığında yeni sulama tekniklerinin kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Geleneksel vahşi sulama yöntemi büyük su kaybına, ileri aşamalarda toprak tuzluluğuna, çoraklaşmaya sebep olmaktadır. Bu sebeplerden ötürü ilimizde tarımsal üretim, veri ve kalitesini arttırmak için damlama sistemini uygulamak ve yaygınlaştırmak yararlı olacaktır. Damlama sulama bitkinin en az sudan maksimum faydalanacağı bir sulama tekniğidir." şeklinde konuştu.

Tarım Müdürü Çebi, vatandaşların kendi imkânlarıyla damlama sulama sitemini hayata geçirerek örnek oluşturmalarını anlamlı bulduğunu vurgulayarak "Kızıltepe ilçesi Altıntoprak köyündeki yeni sistemin çevreye örnek teşkil edeceğine ve çiftçimizin suyu daha ekonomik kullanmasına örnek olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Kadir ÜRÜNDÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum