27 Eylül 2008

Bedi Demir`le `Ve Kızıltepe` Çıktı!...



İçeriği ve baskı kalitesiyle Kızıltepe ilçesi adına bugüne kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olarak dikkat çeken ‘Ve Kızıltepe’ adlı kitap, 352 sayfadan oluşuyor. Kızıltepe Tarihi, Sosyal Yapı, Mahalle-Belde ve Köyler olmak üzere üç ayrı bölümden oluşan kitap için yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğü alan taraması ve araştırmasının sonucunu böylesi kaliteli bir eserle ölümsüzleştirmenin haklı gururunu yaşayan Mehmet Bedi Demir, ‘Ve Kızıltepe’ adıyla piyasaya çıkardığı ilk çalışmanın okurlar tarafından beğenilmesinden ötürü son derece mutlu olduğunu belirtti.

İletişim Gazetesi ve Mardin Life Kültür Yayınları’nın bir ürünü olarak piyasaya sürülen ‘Ve Kızıltepe’ adlı eseri çıkarmak için yaşamının en yoğun 4 yılını hayatı boyunca yaşadığı en yoğun günler olarak tanımlayan Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bedi Demir, ilk baskısı 3 bin adet olarak basılan kitaptan elde edilecek gelirin, Kızıltepeli olup,Yüksekokul’da okuyan dar gelirli öğrencilere burs olarak verileceğini söyledi.

Kızıltepe ile ilgili bugüne kadar yapılan çalışmaların çok cılız kaldığına dikkat çeken Mehmet Bedi Demir, “Mardin tarihini anlatan bir yığın kitap vardır. Muazzam bir geçmişe sahip olan Mardin, elbetteki bu eserleri fazlasıyla hak ediyor. Dünya’nın ilgi odağı olan Mardin için hazırlanan eserlerin içinde; Kızıltepe ile ilgili bölümlerin deyim yerindeyse satır aralarında kalması doğrusu içime sinmiyordu. İşte bundan yola çıkarak; Kızıltepe’nin kendi tarihiyle buluşması, sosyal yapısıyla yüzleşmesi ve Kızıltepe insanının kendi geçmişiyle tanışabilmesiyle ilgili konularda mevcut olan her Kızıltepelinin hissedebileceği büyük bir boşluk vardı. Yapılmış çalışmalar maalesef ki bu boşluğu doldurabilecek kadar kapsamlı yapılmamıştı. Kızıltepe’yi satır aralarından kurtarmak adına birilerinin öncülük etmesi gerekiyordu. O birilerinin de öncüsü olmak bana ayrı bir mutluluk verdi” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 40 ilinden daha büyük bir nüfusa sahip olan Kızıltepe’nin de bir çok il ve ilçesi gibi, adına yazılı bir kitabı olduğunu işaret eden Mehmet Bedi Demir, bir taraftan asli işi olan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevi doğrultusunda; İlçe Merkezi ve bağlı belde ve köylerde açılması gereken kursların takibi ve alan taramasını yaparken, bir diğer taraftan da ziyaret ettiği yerlerle ilgili bilgiler ve yaptığı görüşmeleri toparlayarak oluşturduğu eserde; 10 mahalle, 4 belde ve 150 köyü bulunan Kızıltepenin her ayrı yerleşim birimi için ayrı ayrı yazmış olduğu kompozisyonlarla yazılı bir eser haline getirerek, geçmişin Kızıltepesini günümüze, bugününkini de geleceğe taşıyarak ölümsüzleştirdiğini söyledi.

Kadir ÜRÜNDÜ

Haber: www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum