27 Eylül 2008

Google Güzel bir Fikri Olanları Ödüllendiriyor

Proje 10100 olabildiğince fazla insana yardımcı olarak dünyayı değiştirecek fikirler için yapılan bir çağrıdır.

En Çok Yardımı Sağlayacak Olanlar Kazansın


Neden bu proje?

Geçmişte hiçbir zaman, bu kadar fazla insanın ellerinin altında bu kadar çok bilgi, araç ve iyi fikirleri hayata geçirmenin bu kadar çok yolu bulunmamıştı. Yine de, hayatın her alanındaki birçok insanın irili ufaklı birçok yardıma ihtiyacı olabiliyor.

Bu gelişmelerin ortasında, yeni araştırmalar, belirli bir temel maddi zenginliğin ötesinde, bireysel mutluluğu arttıran tek şeyin, diğer insanlara yardımcı olmak olduğunu ortaya koymaktadır.

Diğer bir deyişle, yardımcı olmak, yardımcı olana da, olunana da yardımcı olmaktadır.

Soru şu: Neyin yardımı olur? Bunun da ötesinde, en çok neyin yardımı olur?

Google'da, bütün cevapları bildiğimizi düşünmüyoruz ama cevapların oralarda bir yerlerde olduğuna inanıyoruz. Belki bir laboratuvarda, bir şirkette ya da üniversitede; belki de değil.

Belki de herkese yardımcı olacak cevap, sizin kafanızın içinde, gördüğünüz bir şeyde, kafanızda evirip çevirdiğiniz bir düşüncede, dikkatinizi çeken küçük bir ilişkide ya da yeni gözlerle gördüğünüz eski bir şeydedir.

Birine yardımı olabileceğini düşündüğünüz bir fikriniz varsa, duymak istiyoruz. Mümkün olduğunca çok insana yardımı olacak fikirler arıyor ve bunları hayata geçirmek için gerekli fonları sağlamak istiyoruz. Fikirlerinizi gönderebilir ve başkalarından gelen fikirler üzerine oylama yapılmasına yardımcı olabilirsiniz. Fikirlerin son aşamadaki seçimi, bir danışma kurulu tarafından gerçekleştirilecektir.

İyi şanslar. En çok yardımı sağlayacak olan fikir kazansın.

Nasıl çalışır

Proje 10100 (Proje 10 / 100) olabildiğince fazla insana yardımcı olarak dünyayı değiştirecek fikirler için yapılan bir çağrıdır. Nasıl katılacağınızı öğrenin.

1. Fikrinizi bize en geç 20 Ekim'e kadar gönderin.
Yapmanız gereken sadece başvuru formunu doldurarak bize fikrinizi özet olarak sunmaktır. Önerinize 30 saniyelik bir video da ekleyebilirsiniz.

2. Fikirlerin oylanması 27 Ocak'ta başlar.
Seçtiğimiz yüz fikri sizlere gönderip yarı finale kalacak yirmi fikri sizin belirlemenizi isteyeceğiz. Ardından bir danışma kurulu finalist olarak beş fikir seçecektir. Oy vermem için bana hatırlatıcı gönder.

3. Bu fikirlerin hayata geçirilmesine yardımcı olacağız.
Mümkün olduğunca çok insana yardımcı olmak amacıyla, bu projelerin hayata geçirilmesi için 10 milyon dolarlık bir fon sağlıyoruz. Unutmayın, para sizin için bir sıçrama tahtası olabilir, ancak önemli olan fikirdir.

İyi şanslar. En çok yardımı sağlayacak olan fikir kazansın.

Unutmayın, son gönderme tarihi 20 Ekim'dir.

Kurallar

Amacımız olabildiğince az kural koymaktır. Ancak fikrinizi aşağıdaki kategorilerden birine sokmanızı ve alttaki değerlendirme kriterlerini dikkate almanızı istiyoruz.

Kategoriler:
  • Topluluk: İnsanların birbirine bağlanmasına, topluluklar oluşturmalarına ve özgün kültürleri korumasına nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Fırsat: İnsanların, kendilerine ve ailelerine daha iyi bakmalarına nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Enerji: Dünyanın, güvenli, temiz ve ucuz bir enerjiye yönlenmesine nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Çevre: Daha temiz ve sürdürülebilir küresel bir ekosistemi teşvik etmeye nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Sağlık: İnsanların, daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Eğitim: İnsanların, daha iyi eğitime daha fazla erişebilmelerine nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Barınma: Herkesin yaşayacak güvenli bir yere sahip olmasına nasıl yardımcı olabiliriz?
  • Diğer konular: Bazen en iyi fikirler, hiçbir kategoriye sığmazlar.
Kriter:
  • Kapsam: Bu fikir kaç insanı etkileyecek?
  • Derinlik: İnsanlar ne kadar derinden etkilenecek? İhtiyaç ne kadar acil?
  • Yapılabilirlik: Bu fikir bir veya iki yıl içinde uygulanabilir mi?
  • Etkinlik: Fikriniz ne kadar basit ve makul bir maliyetle gerçekleştirilebilir?
  • Etki süresi: Fikriniz ne kadar süreyle etkili olacak?
  • Proje Hakkında

    S: Proje 10100 nedir? Y: Proje 10100 (Proje 10 üssü 100) olabildiğince fazla insana yardımcı olarak dünyayı değiştirecek fikirler için yapılan bir çağrıdır.

    S: Google bu hizmeti neden sunuyor? Y: Kısa yanıtı; insanlara yardım etmenin iyi bir şey, insanları başkalarına yardım etmeye teşvik etmenin ise çok daha iyi bir şey olduğunu düşünmemizdir. Uzun cevap burada.

    S: Kaç fikre fon sağlayacaksınız? Y: Danışma kurulumuz tarafından seçilen en fazla beş fikir için toplam 10 milyon dolar sağlayacağız.

    S. Neden 10100 adı kullanıldı? Y: 10100, "googol" sayısını (bir'in ardından yüz adet sıfır) ifade etmenin başka bir yoludur. Şirketimizin adı, küçük olarak başlayan ve uzun vadeli büyük bir etki yapmak üzere zaman içinde önemli ölçüde büyüyen akıllı teknolojiler yoluyla mükemmel sonuçlara ulaşma amacımızı yansıtır. Proje 10100, kullanıcılarımızın anlayışlarını ve yaratıcılıklarını kullanarak bu tür ölçeklenebilir sonuçlar üretmek için oluşturulan benzer bir girişimdir. Hangi fikrin en fazla insana yardımcı olacağını biz bilemeyiz. Bu projenin ana fikri şudur: Belki de bilen sizsiniz!

    Girişleri Gönderme

    S: Bir fikri nasıl yollayabilirim? Y: Başvuru formunu doldurarak bize fikrinizi gönderin.

    S: Birden fazla fikir yollayabilir miyim? A: Evet!

    S: Bir kuruluş, bu proje için fikir yollayabilir mi? Y: Ancak bireyler fikir yollayabilir. Bir fikri bağlı olduğunuz bir kuruluş adına gönderebilirsiniz, ancak fikriniz seçildiği takdirde gerçekleştirilmesi için kuruluşunuzun seçileceğini garanti edemeyeceğimizi lütfen unutmayın. Fon sağlanacak beş fikir seçildikten sonra, seçilen fikirleri gerçekleştirmek için en iyi pozisyondaki kuruluşları belirlemek üzere bir RFP (Teklif Talebi) süreci başlatılır. Fikirlerin gerçekleştirilmesi için bu kuruluşlara fon sağlayacağız.

    S: Başka bir kişi benim gönderdiğim fikre benzer bir fikir gönderirse ne olur? Y: Proje 10100'ün amacı mükemmel fikirleri belirlemek ve hayata geçirmektir. Sizinkine benzer bir fikir seçilirse ve başarılı olursa herkes kazanır. Bu programın ruhu budur ve umarız tüm katılımcılar bunu benimser.

    S: Fikrim seçilirse kazancım ne olacak? Y: İyi bir talih ve fikrinizin gerçekten pek çok insana yardım edebileceğini bilmenin mutluluğu.

    S: Katılım formuma bir şey eklemeyi unutursam ne olur? Y: Form gerekli tüm bilgileri vermenizi ister, ancak fikrinizi gönderdikten sonra üzerinde değişiklik yapamazsınız. Çalışmanızı göndermeden önce dikkatli şekilde gözden geçirmeyi lütfen unutmayın.

    Fikir Seçimi

    S: Hangi fikirlere fon sağlanacağına nasıl karar veriyorsunuz? Y: Google çalışanlarından seçilen bir ekip tüm fikirleri inceler ve oylamaya sunulmak üzere 100 tanesini seçer. En iyi 100 fikir 27 Ocak 2009'de duyurulacak, bu tarihte yirmi yarı finalisti seçmesi için herkese çağrı yapacağız. Ardından bir danışma kurulu fon sağlanacak ve uygulanacak beş finalist fikri seçecek. Kazananlar Şubat ayının başlarında duyurulacak.

    S: Danışma kurulu kimlerden oluşuyor? Danışma kurulu, gönderilen kategorilerde uzman 5-7 kişiden oluşuyor.

    S: Kazanan fikirlerin seçiminde hangi kriterler kullanılacak? Danışma kurulu kazanan fikirleri değerlendirirken ve seçerken aşağıdaki beş kriteri dikkate alacak:

    Kapsam: Bu fikir kaç insanı etkileyecek?
    Derinlik: İnsanlar ne kadar derinden etkilenecek? İhtiyaç ne kadar acil?
    Yapılabilirlik: Bu fikir bir veya iki yıl içinde uygulanabilir mi?
    Etkinlik: Fikriniz ne kadar basit ve makul bir maliyetle gerçekleştirilebilir?
    Etki süresi: Fikriniz ne kadar süreyle etkili olacak?

    Fikirleri gerçekleştirme

    S. Google bu fikirleri nasıl gerçekleştirecek? Fon sağlanacak beş fikir seçildikten sonra, seçilen fikirleri gerçekleştirmek için en iyi pozisyondaki kuruluşları ve önerileri belirlemek üzere bir RFP (Talep Teklifi) süreci başlatılacak.

    S: Fikrim seçildiği takdirde uygulayabileceğine inandığım bir kuruluş biliyorum. Ne yapmalıyım? Başvuru formunda, fikrinizi gerçekleştirmek için kuruluş tavsiye edebilmenize olanak veren bir alan vardır. Fon sağlanmak üzere fikriniz seçilirse, uygulama aşaması için seçim süreci başladığında bu kuruluşla iletişim kuracağız. Bunun, fikrin gerçekleştirilmesinde mutlaka o kuruluşun seçileceği gibi bir anlama gelmediğini lütfen unutmayın.

    Video gönderme yönergeleri

    S: Başvurumun video kısmına ne ekleyebilirim? Y: Fikrinizi daha ayrıntılı şekilde anlatmak için en fazla 30 saniye uzunluğunda bir video ekleyebilirsiniz. Videonun ek bilgi olarak kabul edileceğini lütfen unutmayın, fikrinizi öncelikle formun metin kısmında yazılı olarak anlatmanız gerekir.

    Ayrıca videonuz aşağıdaki kriterlere uygun olmalıdır:

    (a) YouTube'a yüklenmeli ve herkes tarafından görülebilmelidir.
    (b) Aşağılayıcı, saldırgan, tehdit içeren, karalayıcı, kötüleyici, iftira içeren özellikte olmamalı, hiçbir şekilde uygunsuz, kaba, cinsel, ahlak dışı, hileli, ayrımcı içerik taşımamalı, bir kişi veya gruba yönelik nefret aşılayan veya zarar verici ya da başvuru çağrısının konusuna ve ruhuna uymayan niteliklere sahip olmamalıdır.
    (c) Yasalara aykırı içerik ve unsur taşımamalı, videonun oluşturulduğu yerdeki federal, devlet, bölge yasalarına veya yerel yasalara ve düzenlemelere aykırı olmamalıdır.
    (d) Üçüncü şahıs reklam, slogan, logo, ticari marka içeren ya da üçüncü taraf, ticari tüzel kişilik tarafından sponsorluk veya destek belirten içerik ve unsurlar bulunmamalıdır.
    (e) Üçüncü şahıs veya tüzel kişiliklere ait içerik, malzeme veya unsur içermeyen veya kullanmayan, orijinal, yayınlanmamış bir çalışma olmalıdır.
    (f) Üçüncü şahısların reklam, gizlilik veya fikri mülkiyet haklarını ihlal eden içerik, unsur veya malzeme içermemelidir.
    (g) Otuz saniyeden uzun olmamalıdır, uzunsa yalnızca ilk otuz saniyesi dikkate alınır.
    (h) Videodaki metin ve yazılar için desteklenen diller şunlardır: İngilizce, Almanca, Fransızca, Portekizce (Brezilya), Türkçe, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, İspanyolca, Japonca, İtalyanca, Lehçe, Felemenkçe, Korece, Rusça, Swahili, Norveççe, Fince, İsveççe, Arapça, Hintçe, Yunanca, Çekçe, İbranice, Danca ve Tay dili

    Diğer Sorular

    S: Başka sorularım var. Kime sormalıyım? Y: Başka sorularınız varsa, lütfen bize yazın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum