12 Ekim 2008

Diyarbakır’dan inşaatla çıktı, 100 milyon dolara ’Outlet İtalyan’ yapacak


Diyarbakır ve Mardin Sürgücü'de büyüyen, Güneydoğu’nun en başarılı inşaat şirketlerinden biri olduktan sonra da merkezini Ankara’ya taşıyan Diymar İnşaat’ın ikinci kuşağı, turizmde otel zinciri, akaryakıtta dağıtım şirketi hedefliyor. Ailenin en küçüğü Remzi Akar da İstanbul’da 100 milyon dolarlık yatırımla ’İtalyan markalarına outlet alışveriş merkezi’ kurmak için arazi arıyor.

EKONOMİK açıdan Türkiye’nin en geri kalmış bölgesi olan Güneydoğu Anadolu’da ’devlet müteahhitliğiyle’ büyüyen ve Ankara merkezli bir şirketler grubuna dönüşen Akar Grup’un ikinci kuşak yöneticileri turizm, akaryakıt ve alışveriş merkezi yatırımlarıyla yola devam edecek. Halen Ankara’da Akar International Otel’in sahibi olan Akar Grup’un güneyde de büyük bir otel yatırımı yapacağını söyleyen Remzi Akar, ayrıca akaryakıt sektöründe Akar Petrol olarak yeni bir akaryakıt dağıtım zinciri kurmak istediklerini söylüyor. İstanbul’da da İtalyan markalarının gerçek indirimlerle satılacağı büyük bir outlet alışveriş merkezi yatırım yapacaklarını anlatan Remzi Akar, bu konuda 100 milyon dolarlık yatırım planladıklarını ve İstanbul’da en az 100 dönümlük arazi aradıklarını belirtiyor. Grubun amiral gemisi Diymar (Diyarbakır Mardin) İnşaat Ticaret ve Sanayi Ltd. ise devlet müteahhitliğini uluslararası arenaya da taşımış durumda.

Babam hep şantiyede

Babası Musa Akar’ın 1976’da ilk şirketi kurduğunu belirten Remzi Akar, şöyle başlıyor anlatmaya: "Biz ikinci kuşağız. Ben 1981 Diyarbakır doğumluyum. Babam Musa Akar ve amcalarım ise Mardin Sürgücü doğumlu. Babam 1976’dan beri inşaat işinde ve devlete taahhüt işleri yapıyoruz. Babam halen inşaat işlerimizi yönetir ve şantiyelerde yatar. Onun bu azmi ve özverisi sayesinde şu anda hem yurt içinde hem de yurtdışında birçok büyük projeye imza atmış durumdayız. Başlangıçta, Diyarbakır ve Mardin’deki inşaat işleriyle büyüdüğümüz için inşaat şirketimizin adını Diymar İnşaat koymuş. Diyarbakır’da babam kendi işini kurmadan önce de inşaatlarda çalışırmış. Sonra taşeronluğa başlamış ve Güneydoğu’nun bir çok ilinde iş yapmış. Kamu binaları, üniversite, hastane, okul, hava limanı inşaatlarında görev almış. Sonra kardeşleriyle kendi işini kurmuş. Doğu Anadolu’ya yayılmışlar ve 1985’te de şirketi Ankara’ya taşımışlar."

Manas’ı biz yaptık

Türkiye’deki devlet müteahhitliğinin dışında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde Kırgızistan’da kurulan Manas Üniversitesi’nin inşaatını da yaptıklarını söyleyen Remzi Akar şöyle devam ediyor: "Şu anda 5 şantiyede ana müteahhit olarak yola devam ediyoruz. İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın restorasyonunu, Türk Telekom’un Avrupa yakası altyapı işini sürdürüyoruz. Diyarbakır’da Emniyet Müdürlüğü binasını, Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü binasını, Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nin bazı bölümlerinin inşatını sürdürüyoruz. Yakın zamanda Aydın Adalet Sarayı’nı tamamladık ve teslim ettik."

Antalya ve İstanbul’a otel yatırımı

REMZİ Akar, şu anda farklı akaryakıt zincirlerinden 4 akaryakıt istasyonu sahibi olduklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Biz bu alanda kendi zincirimizi kurmak istiyoruz. Akar Petrol olarak büyümek istiyoruz. Gerekli fizibiliteyi yaptık ve yakında yatırımlara da başlayacağız. Ankara’daki 2003 yılında açtığımız ve üzerine titrediğimiz Akar International Hotel ile de otelcilikte faaliyet gösteriyoruz. Bu konuda da ilk etapta Antalya’da büyük bir yatırım için hazırlığımız var. Şu anda bu konuda arazi için pazarlık halindeyiz. Ayrıca İstanbul’da da bir otel açacağız. Bizim ikinci kuşak olarak hedefimiz turizmde ve akaryakıt işinde ulusal zincir ve marka olmak. Biz yedi kardeşiz ve büyük ağabeyim Hayrettin akaryakıt işini, ortanca ağabeyim Mithat babamla birlikte inşaat işini, ben de otelcilik ve turizm işimizi yönetiyoruz. İki küçük kardeşimiz ise henüz okuyorlar. Akar Grup olarak daimi personel sayısımız 500 civarında."

Türkiye’de alışveriş merkezi enflasyonu yaşanıyor ama biz yine de iddialıyız

İNGİLTERE merkezli bir ’outlet zinciri’ ile İstanbul’da ağırlığı İtalyan olmak üzere Avrupa markalarının ’outlet alışveriş merkezini’ kurmak için görüşmeler yürüttüklerini de anlatan Remzi Akar şöyle konuşuyor: "Çok ünlü markaların Türkiye’deki outlet merkezi olacak bir proje için çalışıyoruz. Bu tür outlet merkezi örneğini ilk kez Hollanda’da gördüm ve hemen temasa geçtim ve Türkiye’de açmak istediğimizi söyledim. İstanbul ve Ankara için teklif götürdük. Onlar sadece İstanbul’u konuşalım dediler ve 100 dönümün üzerinde bir alan olması gerektiğini söylediler. Projeye göre adeta küçük bir kasaba inşa edeceğiz. Yatırım projeksiyonu da 100 milyon dolar. Bu proje babamızın da kafasına yattı. Çünkü Türkiye’de bir alışveriş merkezi enflasyonu yaşanıyor ama böyle bir alışveriş merkezi hiç düşünülmedi ve yapılmadı. Biz tüketicinin yüzde yüz markasına ve fiyattaki indirimine güvenilebilecek standartları, kuralları olan bir projeden bahsediyoruz. Tüketicinin garantili güvenceli alışveriş yapabileceği asla aldatılmayacağı bir iş kuracağız."

Sadi Özdemir
Hürriyet Gazetesi 30 Eylül 2008


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum