10 Ekim 2008

Yüksel, Mardin'i Meclis Gündemine Taşıdı

Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının tümü üzerine Ak Parti grubu adına konuşan Mardin Milletvekili Yrd.Doç.Dr.Cüneyt Yüksel Mardin'in değerlerini (Mardin taşı, gümüş telkarisi, badem şekeri, senbuseği, kaburga dolması) meclis gündemine taşıdı.

Yüksel; Türkiye’nin güzelliklerinin saymakla bitmeyeceğini söyleyerek başladığı konuşmasında Türkiye’nin küresel ölçekte büyük önem arz eden pek çok zenginliğe sahip olduğunu belirtti.

Kültürel ve yöresel ürünlerdeki coğrafi ürün çeşitliliğinin de bu zenginliklerden biri olduğunu belirten Yüksel konuşmasında şunları söyledi:

Ülkemizdeki saymakla bitiremeyeceğimiz zenginlikleri iyi değerlendirip ekonomik zenginliğe çevirmek; öncelikle kültürel mirasımızın yasalarla korunması ile başlar; bunların üretiminin teşvik edilmesi ile gelişir ve en sonunda uluslar arası düzeyde markalaşmalarını sağlayarak tamamlanır.

Görüşmekte olduğumuz Yasa Tasarısı az önce bahsettiğim üç aşama ile yakından ilgili ve dolayısıyla oldukça önemlidir.

Bu tasarı ile amacımız; ülkemiz için büyük önem arz eden coğrafi işaret korumasındaki ürün sayısını arttırmak; bu ürünlerin uluslar arası ticarete taşınması için ilk önce ülkemizde coğrafi işaret korumasını sağlamak ve Prosedürleri başvuru sahibi lehine kolaylaştırmaktır.

Ülkemizin; Maraş Dondurmasından, Giresun fındığına; Adana pamuğundan, Rize çayına; Şile bezinden; Mardin taşına; Ege Zeytinyağlarından; Anamur Muzuna ve bunun gibi verilebilecek bir sürü örnekle yurdun dört bir yanında yüzlerce, binlerce zenginliğe; diğer bir ifadeyle coğrafi işarete sahip olduğunu belirten Yüksel bu zenginliklerin herhangi bir ülkede herhangi bir yörede olan sıradan zenginlikler olmadığını vurguladı.


Yüksel: “Bu tasarıyla Mardin’in kendine has olan ımlebbesi, senbuseği, kibesi, kaburga dolması, taşı ve telkarisi tescillenecektir.”

Konuşmasında küresel dünyada rekabet edebilmenin koşulları arasında markalaşmanın ön plana çıktığını vurgulayan Yüksel; Türk lokumu nasıl bugün tüm Dünyada anılmaktaysa, Malatya Kayısısı, Amasya Elması, Mardin Gümüş Telkarisi de birer marka olarak tanınmalıdır dedi.

Yüksel sözlerini şu şekilde noktaladı:

Türk lokumu nasıl bugün tüm Dünyada anılmaktaysa, Malatya Kayısısı, Amasya Elması, Mardin Gümüş Telkarisi de birer marka olarak tanınmalıdır. Bir ülkenin kendi yerel değerlerine sahip çıkması; kendi kültürüne de sahip çıkması demektir. Bu uluslararası arenada var olabilmenin temel koşullarından biridir. Bizim amacımız ülkemize has olan Mardin Badem Şekerine, Senbuseğine, Gümüş Telkarisine, Isparta Halısına, Aydın Yemişine, Erzincan Tulum Peyniri’ne, Çorum Leblebisine, Bursa Şeftalisi’ne, Trabzon Telkariye ve Hasırına ve daha yüzlerce zenginliğimize dört elle sahip çıkmaktır.
Haber: Mardinimiz.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum