17 Ekim 2008

FELAKET TELLALLIĞI YAPAN KİM?


Birkaç gün il dışına çıktım. Döndüğüm gün Beyaz Su ile ilgili Mahalli gazetelerde farklı iki haber gördüm. Haberler birbirleriyle çelişir durumdaydı.

Öncü Gazetesinde Beyaz Su ile ilgili çıkan haberde, Belediye Başkanı Metin


Pamukçu Kurmaylarıyla İstasyon Mevkiindeki Depoya gitmiş, raporlarını ortaya koymuş ve sudan bir bardak içerek basın mensuplarına suyun içilebilirliğini göstermiştir.


Belediye Başkanı Metin Pamukçu, su depoları başında yaptığı açıklamada Sağlık Müdürü’nün basını yanlış bilgilendirdiğini ileri sürdü. Aynı gazetenin haberinde Sağlık Müdürü Dr.M.Sait Avar’ın sohbet ortamında suyun içilemez olduğunu söylediği, yazılı açıklama yapmadığı şeklinde ifadeler kullanılmış ve suçu söylenenleri yazan bir gazeteciye yüklemiş. Gazeteci sorumluluğunu biliyor. Sağlık Müdürü Yüksek sesle “Suda Koli Basili var. Oran suyun içilmeyeceği kadar yüksektir. Numunelerimizi vatandaşın yoğun şikâyetleri üzerine aldık. El, meyve ve sebze yıkamak bile sudan bulaşabilecek hastalıklara yol açabilir.” İfadelerini başka bir konu için davet ettiği gazetecilere söyledi. Bir gazetecinin “yani bunun içinde dışkıya benzer bir şey mi var kısacası “ şeklindeki sorusuna Sağlık Müdür “Yani” cevabını vermiş. Ve adı geçen gazeteci felaket tellallığı yapıp haberi yazmış. Haberi yazmasaydı Mardin’de yaşayan ve suyu kullanan 70 bin insana ihanet ve görevine saygısızlık yapmış olamayacak mıydı? Böyle bir haberi birinci ağızdan duyan ve yazmayan gazeteci, gazeteci olabilir mi? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Kaldı ki haberin tarafsızlığı ilkesi ile aynı gazeteci Belediye Başkanı Metin Pamukçu’nun da görüşlerini alarak haberini yapmıştı.


Aynı tarihli diğer gazetelerde ise Belediye Başkanı Metin Pamukçu, İl sağlık Müdürü Dr. M.Sait Avar, Vali Sayın Mehmet Kılıçlar’ın makamında ortak bir açıklama yaptıkları haberi yer almış. Haberlerde, Belediye Başkanı ile Sağlık Müdürü arasında herhangi bir problem ve polemik olmadığı vurgusu yapılıyor. İki kurum arasında problem yaşanmasını isteyen kim? Neden böyle bir savunma yapma gereği duyuldu.


Gazetecinin amacı Beyaz Su’ya gölge düşürmek değildir. Bu kadar harcama ve emek ile 300–400 bin insana ulaştırılan (Kızıltepe ve Beldeler) suyun içilebilirliğinin sağlanması için kurumların görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini kamuoyu ile paylaşmaktır. Bu gazetecinin temel görevidir. Suda koli basili var diyen gazeteci değildir. Su içilmez ve kullanılamaz diyen de gazeteci değildir.


Gazeteciler hizmetlere gölge düşürmez, hizmetlerin eksiklik ve aksaklıklarını ilgililere ve yetkililere yüksek sesle söyler. Gazeteci sesini konuşarak değil, yazarak yükseltir. Belediye Başkanını, Sağlık Müdürü ile kapıştırmak gazetecinin görevi değildir.


Sağlık Müdürü sohbet ortamında söylediğini ileri sürdüğü, Beyaz Su ile ilgili yaptırdıkları Kimyasal ve Bakteriyolojik raporları basına verebilir mi? Her şey o zaman belli olacak. Acaba %80 olması gereken koli basili, fısıltı gazetelerinin iddia ettiği gibi %240 mı?

Beyaz suyu bizlerle buluşturanlara teşekkür ediyoruz.
Mehmet ÇELİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum