6 Kasım 2008

ABBARALAR ÇÖP İÇİNDE...Mehmet ÇELİK

Hafta sonu hava güneşliydi. Pastırma sıcaklarıymış. Sonbaharın en sıcak günleri..Havalar güzel, güneşin kızıllığının Mardin taş evlerine yansıması da güzel olunca, fotoğraf çekmek adına sokaklara daldık.


Sokaklar sanki çöp toplama merkezi. Tarihi sokaklara bu çöpler yakışmıyor.Hele bin bir emekle, restore edilen tarihi Abbaralar..! Çöpünü kapan Abbaralara dökmüş. Çöpler sanki özellikle sokaklara saçılmış. Ortalık darmadağın. Sokaklardan geçen turistlerin yüz ifadesini kim tarif edebilir?


Mardin’in tarihi Abbaralar ve sokakları bu çöpleri hak etmiyor. Bu görüntüler Mardin’in tarihine, Mardin’in kültürüne, Mardin’deki zengin mozayığa ters düşüyor. Temiz bir şehirde yaşamak doğal hakkımız. Şehri temiz tutmak da vatandaş olarak bizim görevimizdir.


Hadi vatandaş çöpünü attı. Turisti, turizmi düşünmedi.. Peki Belediye nerde? Belediyenin çöpçüleri nerde?


Bir süre önce tekrar yazmıştım. Çöpümüzü poşetlemeye alışamadık. Çöplerimizi rasgele ve zamansız atıyoruz. Vatandaş olarak sorumluluklarımızı ihmal ettiğimiz,ya da yerine getiremediğimiz zamanlar olmuştur.


Tüm bunlara rağmen belediye görevini yaparsa, bu olumsuzluklar ortadan kalkar. Abbarlara, rasgele sokaklara çöp atanlar önce ihtar edilmeli, uymayanları da cezalandırmalıdır. Ama nerde? Sanki çöp içinde yaşamak Mardin’in ve Mardinlinin kaderi. Yenişehir’de de böyle, eski Mardin’de de.


Abbaralar hafta sonları içler acısı, tarihi sokaklar pislik içinde. Ve biz hala Mardin’i UNESCO’ya aday gösterme nağmeleri okuyoruz. Ve biz Dünya Kültürel Miras Listesine girme martavallarını okuyoruz. Biri çıkıp hadi be oradan demez mi? Önce çöplerinizi toplayın, önce sokakta satılan dönerlerinizi içeri alın, önce kaldırımları, yetmeyince cadde ortasına kadar gıdalarını saçan esnafınızı uyarın demez mi?


Mardin’i, Mardin sokaklarını ve Mardin’deki tarihi Abbaraları hiç böyle pislik içinde görmemiştim.


İnanmayanlar hafta sonu çıkıp baksın….


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum