14 Kasım 2008

DİYABETİN GÖZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

http://images.habervitrini.com/haber_resim/goz.jpg

Diabetes mellitus (şeker hastalığı), vücudun çeşitli organlarında olduğu gibi gözü de belli bir süre sonra olumsuz yönde etkilemektedir. Önemli bir körlük nedeni olan diabetîk retinopati tablosu gözde en sık rastladığımız komplikasyondur. On yıllık dîyabetli bir hastada bu tablonun oluşma riski %23, yirmi yıllık diyabetik bir hastada ise bu oran %50-70 arasındadır.

Diyabetik retinopatî, göz diplerinde retina tabakasındaki küçük damarların tıkanması sonucunda oluşmaktadır. Amerika birleşik devletlerinde her yıl 8000 kişi bu hastalıktan dolayı kör olmaktadır* şeker hastası bir kişinin, sağlıklı bir insana göre 25 misli daha fazla körlük riski taşıdığı bildirilmektedir. Bu yüzden şeker hastalarının özellikle ilk 5 yılda açlık kan şekerlerine, kan lipid ve kolesterol düzeylerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Şeker hastalarının bu nedenle en az , senede l kez düzenli olarak göz dibi muayenesi yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

Diyabetik retinopatiden sonra daha az oranda oluşan diğer göz komplîkasyonları ise; hastalarda çift görmeye (diplopi) neden olan göz kaslarının felçleri, katarakt, optik nöropati (göz sinirinin iltihabı hastalığı), glokom ve kırılma kusurlarındaki geçici değişikliklerdir. Kan şekeri büyük dalgalanmalar gösteren hastalar bu yüzden gözlüklerinden pek memnun olmazlar.

Diabetîk retinopati ilerleyen bir hastalıktir. Bu hastalık görsel bozukluk ve görme kaybı yapmadan erken teşhis edildiği takdirde argon lazer tedavisi ile ilerlemesi durdurulabilir. Şeker hastalarının düzenli olarak göz hekimine göz dibi muayenesi için gitmeleri ve gerekirse güncel tanı yöntemlerinden olan göz anjiyögrafısi yaptırmaları önerilmektedir. Uygun ve etkili argon lazer fotokoagülasyon tedavisi bu hastalığın neden olduğu büyük göz içi kanamaları ve körlüğü önemli oranda azaltacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum