Kişi ve onun yaptığı işin gerektirdiği fiziksel ve ortamsal koşullar arasında en uygun iletişimin sağlanmasını inceleyen bilim dalıdır. Ergonomik araştırmalar belirli bir işin uygun koşullarda, emin, güvenli ve verimli yapılabilmesi, işi yapanın en sağlıklı, uygun ortamda uygun vücut postüründe, en az enerji sarfı ve en çok verimle yapılmasını amaçlar. Ergonomist kişinin fiziksel kapasitesini, davranış özelliklerini ve işin yapıldığı ortam ile kişinin kısıtlamaları saptayabilmelidir. Bu nedenle ergonomistin anatomi, biyomekanik, fizyoloji, psikoloji dalları ile mühendislik ortam düzenlenmesinde bilgili olması gereklidir. Ergonomist yukarıda sayılan disiplinlerdeki özelliklerin çalışma alanı koşullarına, özelliklerine, düzenine ve işin organizasyonuna uyumunu sağlar. Ergonomik prensipler günlük yaşamımızda, masa başı çalışanlarda, ağır sanayi işçilerinde, motorlu araç kullananlarda, hastane personelinde, devamlı ayakta durma gerektiren koşullarda, günlük hayatımız ve iş hayatımızın her aşamasında geçerlidir. Bu nedenle bu prensiplerin yalnız mekanizasyon veya otomasyon gerektiren koşullarda geçerli olduğu düşünülmemelidir.
Kas-iskelet rahatsızlıklarında önce bunlarla ilgili risk faktörleri bilinmelidir. Risk faktörleri mesleğe bağlı risk faktörleri ve fonksiyonal risk faktörleri olarak iki ana gruba ayrılır.
Mesleğe bağlı risk faktörleri:
Ağır cisim kaldırma,
Cisimleri dönerek kaldırma,
İtme, tekrarlayan kaldırma hareketi,
Vibrasyon yapan araç veya alet kullanma (otobüs kullanma veya yol işçilerinde delici kullanma)
Psikososyal risk faktörleri:
Meslekte tatminsizlik,
Önceden bel ağrısı geçirmiş olma,
Düşük eğitim düzeyi,
Tazminat beklentisi olarak sıralanabilir.
Tarlada çalışanlarda, köylü ve işçilerde çalışma sırasında en uygun vücut pozisyonlarının bilinmesi, ağır yüklerin veya tekrarlayıcı kaldırmaların en alt düzeye indirecek, kolay ve verimli hale getirecek çeşitli araçlarla sağlanmalı bu kişilerde kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını en alt düzeye indirebilir.
Hastanemize iki kaynaktan hasta ve kas-iskelet rahatsızlığı şikayeti gelmektedir.
1-) Hastane personeli ve hemşirelerden:
Uzun süre ayakta durma, yanlış çalışma pozisyonu, hastaların ayakta durdurulması, taşınması ve transferi sırasında yanlış hareket ve teknik kullanılması.
2-) Hastalardan:
Bel ağrısı şikayeti ile gelen hastalar: Risk taşıyan işlerde çalışan, ani ve yanlış hareket, günlük yaşamda uygun olmayan pozisyonlardan dolayı gelen hastalar.
Boyun, sırt ve omuz ağrıları ile gelen hastalar: Uzun süre bilgisayar karşısında veya masa başında yanlış pozisyonda çalışma, uygun olmayan koltukların kullanılması, masaların yüksekliğinin uygun olmaması.
Alınacak önlemler:
Çözüm önerileri olarak ergonomistlerin iş yüklerini denetlemeleri ve uygun çözüm önerileri getirmeleri için önlemlerin alınması. Sağlıklı kişilere ve hastane personeline, risk faktörlerini açıklayan kas-iskelet rahatsızlıklarından korunma yöntemlerini anlatan ve öğreten kıstasların verilmesi.Hastane bu tür rahatsızlıkların tekrarını önlemede genel prensiplerini öğreten, onları egzersiz yapmaya yönelten ve fiziksel uyumu düzeltmeyi amaçlayan (hasta okulları) adı altında eğitici programların verilmesidir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum