13 Kasım 2008

GÜNEŞİN ZARARLI ETKİLERİ VE DERİ KANSERLERİ

http://www.milliyet.com.tr/2007/05/23/son/resim/kleo1.jpg

Hepimizin özlemle beklediği yaz aylarında maalesef beklemediğimiz birçok olayla karşılaşabiliyoruz. Bunları kendimizden ve yakınlarımızdan uzak tutmanın tek çaresi ise bilinçli olmak ve herşeyden önce önlem almak. Bu yazıda, güneşin zararlı ışınlarının neden olabileceği deri kanserleri konusunda bilgi vermek belirtileri ve hangi durumlarda bir uzman hekime başvurulması gerektiği özetlenmektedir.

Deri kanserleri genel olarak melanom ve melanom dışı deri kanserleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Melanom en tehlikeli kanser türlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Melanom kanserinin belirti ve bulguları:

Melanom deri üzerindeki bir benin renk, ebat, görünüm olarak değişmesi ile kendini gösterir. Çoğunlukla bu değişme, bende kenarları düzensiz, asimetrik, farklı renkte ve gittikçe büyüyen yeni bir ben gelişimi; keskin sınırlı, elmas şeklinde koyu kahve veya siyah renkli (nodüler melanom) olabileceği gibi beyaz, kırmızı, mor bir kitle (amelanotik melanom) şeklinde de olabilir.

Güneş ışınlarından korunma :

Ultraviyole radyasyon olup, 200–400 nanometre dalga boyunda ışını içerir. Ozon tabakasının belirli bölgelerde incelmesiyle ve bu yarıkların devamlı yer değiştirmesiyle, güneşlenmenin en güvenli olduğu süre artık daha dar bir zaman aralığında; sabah saat 10’dan önce ve öğleden sonra saat 3’ten sonra olmaktadır. Güneşin kanserojen etkisinden korunmak için özellikle yanıklardan kaçınılması gerekir. Güneşte aşırı kalmaktan dolayı oluşabilecek yanıklar, bir an önce soğuk uygulama ile hafifletilmeli, anti-allerji ilaçları, dıştan nemlendiriciler ve kortizonlu kremler sürülmelidir.

Beyaz tenliler, kızıl saçlılar ve renkli gözlü insanlarda risk daha fazladır:

Bu kimseler güneş yanıklarına daha çok maruz kalarak, güneşin kanserojen etkisinden en çok etkilenenler arasında yer alırlar. Bazıları bu ışınlara daha dayanıklıdır. Özellikle cildi esmer olanlarda melanin pigment tabakası koruyucu görev yapar. Bu nedenle güneş ışınlarına çok kısa sürelerle, ilk gün 10 dakika, daha sonra bu süreyi yavaş yavaş artırarak akut güneş yanığı oluşturmadan vücutta bu pigment tabakasının gelişmesine olanak sağlamak gerekir. Eğer kısıtlı zamanınız varsa ve deniz kenarına gitmeyi düşünüyorsanız bu hazırlık safhasını evinizin balkonunda bile geçirebilirsiniz. Güneşten korunmak için 5–15 (spf) faktör koruyucu kullanılmalıdır. Cildi hassas olanlar 25–30 (spf) faktör kullanmalıdır.

Bu losyonlar, terleme ve ıslanmanın etkisiyle ciltten akabilir. Güneş altında mutlaka yüze krem olarak ve vücuda süt şeklinde 4 saatte bir kullanılması gerekir. Unutulmamalıdır ki, ne kıyafetler ne de piyasada satılan ürünler % 100 koruma sağlayamazlar, ancak kişisel çabalarla ve özenli bir bakımla güneşin zararları minimuma indirilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum