13 Kasım 2008

HEPATİT B

http://yenisafak.com.tr/resim/site/asi4071e6f36071e6f37by.jpg

Hepatit B, dünyada giderek büyüyen başlıca sağlık sorunlarından biridir. Hepatit B virüsünün tek kaynağı insandır. Virüsün karaciğere yerleşip çoğalarak, karaciğeri tahrip etmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünya da her yıl yaklaşık 1 milyon kişi Hepatit B nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Halen tüm dünyada 350 milyon kişinin kronik Hepatit B taşıyıcısı olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda Türkiye nüfusunun % 5-10’unun Hepatit B taşıyıcısı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla halen ülkemizde 3 ila 6 milyon kişi Hepatit B virüsü taşıyıcısıdır.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Hepatit B viirüsü, Hepatit B enfeksiyonu geçirmekte olan veya taşıyıcıların kan ve diğer vücut sıvıları ile bulaşır. Enfekte kişi ile ortak enjektör kullanımı veya cinsel ilişki virüsün bulaşmasına neden olur. Hepatit B’nin kuluçka dönemi 28-180 (ortalama 70-80) gündür. Hastaların %65’inde hastalık sarılık hastalığı olmadan seyrederken, %25’ınde sarılıkla görülür. Yetişkinlerin %10’unda infeksiyon kronikleşir. Bu kişiler Hepatit B virüsü ile karşılaştıklaştıktan sora bu virüsü hayatlarının geri kalan döneminde taşırlar.

Hepatit B taşıyıcısı kime denir?

Altı aydan daha uzun süre Hepatit B virüsünün kanında bulunduğuna ilişkin laboratuvar bulguları olan kimsiye Hepatit B taşıyıcısı denir. Bu kişiler genellikle herhangi bir sağlık sorunu olmadan yaşamlarını sürdürürken, bir kısım Hepatit B taşıyıcısında karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişebilir. Kronik Hepatit B taşıyıcılığı karaciğer kanserinin (primer hepatosellüler karsinoma) en önemli nedenidir. Kronik taşıyıcılarda bu kanserin görülme riski taşıyıcısı olmayanlara oranla 200 kat daha fazladır. Bu nedenle dünya sağlık örğütü Hepatit B virüsünü sigaradan sonra ikinci en önemli kanserojen olarak kabul etmektedir. Hepatit B taşıyıcısı gebelerin % 90’ı virüsü doğumda bebekolerine bulaştırabilirler. Bu nedenle tüm gebeler doğum öncesi dönemde Hepatit B taşıyıcılığının belirlenmesi açısından gerekli testleri yaptırmalıdırlar. Virüsün doğumda bulaşması halinde doğan çocuğun taşıyıcı kalma riski çok yüksektir.

Hepatit B nasıl tespit edilir ?

Bir kişinin Hepatit B enfeksiyonu geçirip, geçirmediği, Hepatit B’ye karşı bağışık veya kronik Hepatit B taşıyıcısı olup olamadığı ancak o kişinin kanında Hepatit B’ye ait bazı antijen ve antikorların saptanması ile anlaşılabilir.

Hepatit B’nin tedavisi var mıdır?

Hepatit B’nin tedavisi yoktur. Bu nedenle korunma çok önemlidir. Tüm bebekler, ergenlik dönemindeki çocuklar ve risk altında olan kişiler aşılanmalıdır. Yapılan üç doz aşı sonrası erişkinlerde %90, bebek ve çocuklarda %95 oranında koruyuculuk gelişir. Unutmayınız ki aşı, sizin Hepatit B’ye şimdi ve gelecekte yakalanmanızı önleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum