10 Kasım 2008

KRİZ KUYUMCULARI VURDU

ALTINLAR VİTRİNDE SEYİRLİK

Mardin’de kuyumcular dünya ülkelerini etkileyen kriz dalgasının etkisini fazlasıyla hissettiklerini belirtiyor. 15 yıldan beri altın atölyesi işleten Yusuf Paşaoğlu, kuyumcuların altın alıp satarken tedirginlik yaşadıklarını söyledi.

Dünya ülkelerinin ekonomilerini olumsuz yönde etkileyen global kriz’in en fazla kuyumcu ve dövizcileri etkilediğini söyleyen 15 yıllık altın imalat atölyesi sahibi Yusuf Paşaoğlu, kriz gündeme geldiği günden beri doğru dürüst iş yapamadıklarını belirtti. Paşaoğlu “Biz imalatçıyız. Bazı haftalarda üç-dört kilo altın işlediğimiz günler oldu. Ama son kriz dalgası ile birlikte işlerimiz tamamen durdu. Çünkü kuyumcular satış yapamıyor. Satış olmayınca da imalat olmuyor. Ciddi anlamdı sıkıntılarımız var” dedi.

ALTINLAR VİTRİNDE SEYİRLİK

Mardin’de 40 yıldan beri kuyumculuk yapan Selim ve Suphi Gül kardeşler ise, hem vatandaşın, hem de kuyumcuların altın alıp satarken tedirginlik yaşadığını söyledi. Selim Gül, istikrarsızlığın altın ve döviz piyasasını karıştırdığını belirterek “Piyasada bir güvensizlik var. Neyin nasıl olacağını kestiremiyoruz. Altın bir yükseliyor bir düşüyor. Fiyatta istikrar olmayınca hem alırken hem satarken tedirginlik yaşıyoruz” dedi

KORKU PAYI BIRAKIYORUZ

Altın ve döviz fiyatlarında krizden kaynaklanan dalgalanmalar nedeniyle fiyatta bir korku payı bırakıldığını belirten kuyumcu Selim Gül “Kriz öncesinde altın satışlarında gramda en fazla 50 YKRŞ yâda bir YTL bir fark vardı. Kar payı olarak böyle bir rakam ekleniyordu satışlara. Ama şimdi altının gramı 40 YTL’ ye vurduğu zaman kuyumcu altın satmak isteyenlere ancak 35 YTL fiyat verebiliyor. Çünkü bir gün sonra ne olacağını bilemiyoruz. Nitekim öyle de oldu. Altın 40 YTL üzerine çıktı, ama kimse altın satın almadı. Vatandaş da altın almak istemiyor,. Fiyatlarda keskin dalgalanmalar var. Bu hem alıcıyı hem satıcıyı korkutuyor. Vitrinlerimiz altın dolu ama vatandaş sadece seyretmekle yetiniyor.” Şeklinde konuştu.

Döviz piyasasında da aynı durumlar yaşanıyor. Tahtakale dışında kalan yerlerde döviz alış ve satış fiyatı arasında alıcıyı ürkütecek fiyat farkı olduğu belirtildi.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum