9 Kasım 2008

Mardin mutfağını dünyaya tanıtan Cercis Murat Konağı İstanbul’da



http://www.cercismurat.com/m_img/giris.jpg

Cercis Murat Konağı, Mardin’in mutfak kültürünün sunulduğu, yöreye gidenlerin de gezi programı içine aldıkları bir mekandı. Mardin dışındaki ilk şubesini Suadiye’de açan Cercis Murat Konağı, bölgenin kendine özgü mutfağını tanıtmaya kararlı.

Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından işletilen mekanda Mardin’de olduğu gibi aslına uygun olarak yöresel yemekler servis edilecek. Ancak Mardin’deki taş konağın tarihi atmosferini İstanbul’da bulmak mümkün değil ne yazık ki. Yeni mekanda Mardin yemeklerinin yanı sıra şaraplar da olacak. Ebru Baybara Demir "Mardin mutfağında tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem gibi malzemeler sık kullanılır" diye anlatıyor. "Yörede yetişen baharatların çeşitliliği, yemekler yapılırken gösterilen özen ve kimi yemeklerin hazırlık süresinin sabır gerektirecek kadar uzun olması, Mardin mutfağını diğer mutfaklardan ayırıyor." Suadiye sahil yolunda hizmete giren Cercis Murat Konağı kapalı salonunda 300, bahçesinde 250 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede.

Mardin’deki Lole Cercis Murat Konağı 1888’de inşa edildi. 1947’ye kadar bu konakta yaşayan Tüfekçioğlu ailesi Halep’e yerleşmek üzere ayrılırken konak da Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi ailelerine geçti. 1956’da konağı alan ve bu tarihi binaya damgasını vuran Cercis Murat (Dilmener) 1977’ye kadar burada yaşadı. Konak Hacı Hıdır Yılmaz tarafından satın alındı. 1992-1998 arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olan konağın taş işlemelerinde 19. yüzyıla ait Süryani motifleri bulunuyor. Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından satın alınan konak, 2001’de Mardin mutfağının sunulduğu bir mekan olarak açıldı. 2003’te "Mutfak Atölyesi" olarak tekrar düzenlendi, Mardinli ev kadınlarına ve gençlere de iş olanağı yarattı. Konakta, Mezopotamya, Babil, Şark ve Savur adlı 4 salonla Mezopotamya Ovasına hakim 3 ayrı terasta hizmet veriliyor.


Yazmacı Tahir Sokak No:22 Suadiye - İSTANBUL
Telefon: 0216 373 11 93 Rezervasyon
Birinci Cadde No:517 MARDİN
Telefon: 0482 213 68 41 / 0482 213 75 17 Rezervasyon
Faks: 0482 213 68 42


MÖNÜDE NELER VAR

Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması ve Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yenibaharlı).

Cahit AKYOL
Hürriyet Gazetesi



Bugün, Geleneksel Mardin mutfağının en iyi örneklerinin sunulduğu, yine bu yemeklere uyum sağlayan mistik havasıyla, etkileyici 19. yüzyıl motifleri olan taş işlemeleriyle Cercis Murat Konağı, görenleri kendine hayran bırakan bir yapı.

Mardin'deki sivil mimari eserler ile adeta bütünleşen mimar Lole tarafından yapılan konak, Tüfekçioğlu ailesi için 1888 'de inşa edildi. 1947 yılında bu ailenin Mardin'den ayrılması üzerine konağın mülkiyeti de Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi ailelerine geçti. 1956 – 1977 yılları arasında ise bugün konağın adıyla anıldığı Cercis Murat (Dilmener) buraya adeta damgasını vurdu. Daha sonra Hacı Hıdır Yılmaz'ın satın aldığı konak, 1992-1998 yılları arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olarak hizmet verdi. Tarihi ve turistik bir mekan olması nedeniyle bir müze niteliği taşıyan konak, bugün hem pek çok kişinin ziyaret ettiği bir mekan olarak Mardin için önem taşıyor. 2001 yılından itibaren turizmci Ebru Baybara Demir tarafından yeni bir anlayış ve otantik değerleri korunarak düzenlenen Cercis Murat Konağı, Mardin halkı ile yöreyi ziyarete gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından yoğun ilgi görüyor.



http://www.cercismurat.com/m_img/giris.jpg


Bilenlerce de hakkının teslim edildiği gibi, Mardin Mutfağı; et ile bulgurun, çeşitli sebzelerin nefis bir uyumla uzun bir zaman diliminde ve de büyük bir emek dökülerek hazırlanan çeşitlemelerin yer aldığı zengin bir mutfaktır. "Mardin Mutfağı" özelliğini; yörede yetişen baharatların çeşitliliği, yemekler yapılırken gösterilen özen ve et ile uyumundan olduğu kadar, hazırlık süresinin uzun bir zaman dilimine yayılmasındaki mistik havadan da almaktadır. Tarçın, Kişniş, Mahlep, Zencefil, Yeni Bahar, Sumak, Pul Biber ve bademi "Mardin Mutfağı" 'na zenginlik katan malzemeler olarak nitelendirebiliriz.

Cercis Murat Konağı’nın mönüsünde yer alan, Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yeni bahar) ilginç yemeklerden bazıları.

Zengin Mardin mutfağını yemeklerinde tanıtan Cercis Murat Konağı, mezelerinde de yine yörenin zengin tadlarından ilham alıyor. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri titiz bir araştırmayla inceleyip bulan Cercis Murat Konağı; tebbuli, tebbel, muammara, kiremfum, megbus gibi yörenin egzotik mezelerini konuklarına sunuyor. Alkollü ve alkolsüz zengin içki menüsünü bu lezzetlerle birlikte bambaşka bir keyfe dönüştürüyor.





Mardin Mutfağını ve yörenin egzotik lezzetlerinin ününü önce bölgenin, sonra Türkiye’nin sınırları dışına taşıyan Cercis Murat Konağı, 25 Ekim'de İstanbul lezzet tutkunlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem gibi malzemelerin kullanıldığı, bilinen Güneydoğu mutfağından farklı zengin Mardin mutfağını tanımak isteyenlerin uğrak yeri olan mekan, İstanbul’da da vazgeçilmez lezzet duraklarından biri olacak.



Mardin'in geçmişten günümüze mutfak kültürünün sunulduğu modern ve geleneklerin bütünleştiği mekanda, Mezopatamya Babil Salonları ve Savur Salonu, Mezopotamya Ovasına hakim 3 ayrı terası ile profesyonel servis ekibi ve Mardin'li ev hanımlarından oluşan aşçı kadrosuyla Cercis Murat Konağı yaz aylarında 450, kış aylarında 100 kişiye eş zamanlı olarak hizmet sunabilmektedir.

http://www.cercismurat.com/foto/2_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/3_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/4_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/5_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/14_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/11_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/12_b.jpg
http://www.cercismurat.com/foto/13_b.jpg


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum