Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından işletilen mekanda Mardin’de olduğu gibi aslına uygun olarak yöresel yemekler servis edilecek. Ancak Mardin’deki taş konağın tarihi atmosferini İstanbul’da bulmak mümkün değil ne yazık ki. Yeni mekanda Mardin yemeklerinin yanı sıra şaraplar da olacak. Ebru Baybara Demir "Mardin mutfağında tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem gibi malzemeler sık kullanılır" diye anlatıyor. "Yörede yetişen baharatların çeşitliliği, yemekler yapılırken gösterilen özen ve kimi yemeklerin hazırlık süresinin sabır gerektirecek kadar uzun olması, Mardin mutfağını diğer mutfaklardan ayırıyor." Suadiye sahil yolunda hizmete giren Cercis Murat Konağı kapalı salonunda 300, bahçesinde 250 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. Mardin’deki Lole Cercis Murat Konağı 1888’de inşa edildi. 1947’ye kadar bu konakta yaşayan Tüfekçioğlu ailesi Halep’e yerleşmek üzere ayrılırken konak da Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi ailelerine geçti. 1956’da konağı alan ve bu tarihi binaya damgasını vuran Cercis Murat (Dilmener) 1977’ye kadar burada yaşadı. Konak Hacı Hıdır Yılmaz tarafından satın alındı. 1992-1998 arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olan konağın taş işlemelerinde 19. yüzyıla ait Süryani motifleri bulunuyor. Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından satın alınan konak, 2001’de Mardin mutfağının sunulduğu bir mekan olarak açıldı. 2003’te "Mutfak Atölyesi" olarak tekrar düzenlendi, Mardinli ev kadınlarına ve gençlere de iş olanağı yarattı. Konakta, Mezopotamya, Babil, Şark ve Savur adlı 4 salonla Mezopotamya Ovasına hakim 3 ayrı terasta hizmet veriliyor.
MÖNÜDE NELER VAR Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması ve Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yenibaharlı). Cahit AKYOL Hürriyet Gazetesi
Cercis Murat Konağı’nın mönüsünde yer alan, Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yeni bahar) ilginç yemeklerden bazıları. Zengin Mardin mutfağını yemeklerinde tanıtan Cercis Murat Konağı, mezelerinde de yine yörenin zengin tadlarından ilham alıyor. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri titiz bir araştırmayla inceleyip bulan Cercis Murat Konağı; tebbuli, tebbel, muammara, kiremfum, megbus gibi yörenin egzotik mezelerini konuklarına sunuyor. Alkollü ve alkolsüz zengin içki menüsünü bu lezzetlerle birlikte bambaşka bir keyfe dönüştürüyor. Mardin Mutfağını ve yörenin egzotik lezzetlerinin ününü önce bölgenin, sonra Türkiye’nin sınırları dışına taşıyan Cercis Murat Konağı, 25 Ekim'de İstanbul lezzet tutkunlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem gibi malzemelerin kullanıldığı, bilinen Güneydoğu mutfağından farklı zengin Mardin mutfağını tanımak isteyenlerin uğrak yeri olan mekan, İstanbul’da da vazgeçilmez lezzet duraklarından biri olacak. Mardin'in geçmişten günümüze mutfak kültürünün sunulduğu modern ve geleneklerin bütünleştiği mekanda, Mezopatamya Babil Salonları ve Savur Salonu, Mezopotamya Ovasına hakim 3 ayrı terası ile profesyonel servis ekibi ve Mardin'li ev hanımlarından oluşan aşçı kadrosuyla Cercis Murat Konağı yaz aylarında 450, kış aylarında 100 kişiye eş zamanlı olarak hizmet sunabilmektedir. |
9 Kasım 2008
Mardin mutfağını dünyaya tanıtan Cercis Murat Konağı İstanbul’da
Etiketler:
mardin haber
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum