11 Kasım 2008

Ortaköy karayolunda sönen hayatlar - Murat BAĞIŞ



Bugünkü yazımda bir karayolundan ve karayolunda yaşanan kazalardan ve ölümlerden bahsedeceğim. Yıllardır bu yol üzerinde nice dramlar yaşanıyor, nice hayatlar sönüyor, nice evlere ateş düşüyor.

Mardin Nusaybin karayolunun Ortaköy beldesinin içinden geçen yaklaşık iki kilometrelik bölümünden bahsediyorum.

Bu yol yerel bir yol değil. Hatta bu yol şehirlerarası bir yol da değil. Bu yol Türkiye’yi Mardin üzerinden Irak’a Suriye’ye bağlayan önemli ve işlek bir karayoludur. Yani bu yol uluslar arası bir yoldur. Dolayısıyla buradan ağır yük araçlarından, binek arabalarına kadar her gün binlerce araç geçmekte.

İşin ilginç ve önemli yanı bu kadar işlek ir karayolu Mardin’in büyük beldelerinden olan Ortaköy’ün merkezinden geçmekte ve adeta beldeyi ikiye ayırmakta.

İşte böylesine önemli olan bu karayolu Ortaköylülerin yaşamına bir kâbus gibi çökmüş durumda. Çünkü hemen her ailenin bu yola dair yaşamış olduğu bir dram mutlaka var. Hemen hemen herkesin bir yakını bu yolda meydana gelen kazalara kurban gitmiş durumda. Kimi yaralanarak kurtulurken; onlarca genç, ihtiyar, çocuk, erkek, kız hayatını kaybetmiş bu yolda.

Bir yuvaya daha ateş düştü…

Mardin Nusaybin karayolunun Ortaköy beldesinden geçen bu bölümünde geçen Perşembe günü henüz hayatının baharında ve delikanlılık çağında olan 19 yaşındaki Mehmet Kip adlı genç karşıdan karşıya geçerken yolda çok hızlı gelen bir aracın altında kalarak feci şekilde can verdi. Geçtiğimiz günlerde askerlik yoklaması gelmişti Mehmet Kip’in. Çok süratli gelen arabanın altında feci şekilde can vermeseydi şayet önümüzdeki yıl bütün arkadaşları gibi vatani görevini yapmak üzere askere gidecekti.

Olmadı.

Geçmişte yaşanan onca kazaya rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı bu ölüm yolunun kim bilir kaçıncı kurbanı oldu o da.

Ortaköylüler dertlerine çare bekliyor…

Ortaköy’de yaşayan herksin ortak olarak dile getirdiği gibi bu yol adeta ölüm yolu olmuş durumda. İnanın, insanlar artık çocuklarını dışarı çıkarmaya korkar hale gelmişler. Sayısız kazanın ve birçok ölümün meydana geldiği Mardin Nusaybin Karayolunun Ortaköy’den geçen yaklaşık iki kilometrelik bu bölümünün kazaları bitirecek bir şekilde yeniden düzenlenmesini istiyor bütün vatandaşlar. Bu düzenleme Karayolları müdürlüğü için çok zor olmasa gerek.

Kavisler, kavşaklar, ışıklar, bariyerler artık ne yapılacaksa acilen yapılmalı ve oradaki halk en azından bundan sonrası için biraz rahatlatılmalı.

Karayolu değil ölüm yolu…

Bu yolda yaşanan feci kazaların bıraktığı tahribat sadece ölenlerin yuvalarına düşürdüğü sönmek bilmeyen ateşle sınırlı kalmamış. Belde halkı tarafından “Karayolu değil ölüm yolu” olarak adlandırılan bu yolda yaşanan kazalar ve ölümler küçüğüyle, büyüğüyle bütün Ortaköylülerin psikolojisini bozmuş.

Ortaköy’de öğretmenlik yapmış bir eğitimci olarak şunu ifade etmeliyim ki sonu acı ölümlerle biten bu kazalar özellikle öğrencilerin iç dünyasında silinmesi zor izler oluşturuyor.

Buna can mı dayanır…

Kimi vakit bu yolda bir öğrencinin hayatı sönüyor, kimi zaman her şeyden habersiz bir çocuğun araba altında kaldığını duyuyoruz. Kimi zaman hayatının baharında bir delikanlının ya da gelinlik bir genç kızın ölüm haberini alıp kahroluyoruz.

Kimi sakat kalıyor, kimi ölüyor. Kimi iyileşse de yaşadığı acıyı bir ömür boyu içinden atamıyor. Bu karayolunun ateş düşürdüğü evlere bir daha neşe ve mutluluk uğramıyor.

Birkaç yıl önce bir kadın kucağında çocuğuyla arabanın altında kalmış, analık içgüdüsüyle çocuğunu sarıp korumaya çalışmış, çocuğu ağır yaralı olarak kurtulurken kendisi feci şekilde can vermişti.

Umarım kısa sürede bu acılara bir son verilmesi için ne gerekiyorsa yapılır.

Haftaya görüşmek dileğiyle

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum