1 Kasım 2008

Bu Sitede Sigara İçmek Yasaktır! - (Sigara Neden Zararlıdır?)

http://img48.imageshack.us/img48/7373/yeniresim2nx7.png

http://site.mynet.com/atesahmet19/mynet_resimlerim/res__600_x_452_.jpg

Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal bileşik bulunur. Bu kimyasal bileşiklerin birçoğu da toksiktir yani zehirlidir ve bugün için bu kimyasal bileşiklerden 43 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir

Sigaranın dumanında bulunan zehirli gazlar ise nitrojen oksit ve eksoz gazı olarak da bilinen karbon monoksit gazıdır. Özellikle karbon monoksit gazı kanın oksijen taşıma gücünü azaltır. Nikotin ise bağımlılık yapar. Nikotin aslında bir zehirdir. Nikotin yüksek dozda alındığında öldürebilir. Kan basıncını yani tansiyonu ve kalp hızını(nabzı) artırır. Sigara karbon monoksit ile birlikte kalp ve beyin damarlarının hastalanmasına yol açar.

Sigara içenlerin yaklaşık % 25 i sigara nedeniyle yaşamlarının erken bir döneminde ölmektedirler. Yapılan bir araştırmaya göre 1950 - 1975 yılları arasında 10 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmüştür. 1975 - 2000 yılları arasında ise 50 milyon kişinin sigara nedeniyle ölmesi beklenmekteydi.

Sizce yaşam bu kadar değersiz mi ?

Sigaranın neden olduğu en önemli hastalık grubu kanserlerdir. Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere soluk borusu, gırtlak, ağız, dil, dudak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, böbrek ve kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden olmaktadır. Tüm kanser ölümlerinin % 30 unun, akciğer kanserinden ölümlerin ise % 90 ının nedeni sigaradır. Günde 1 paket sigara içen birinde akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyen birine oranla 20 kat fazladır.

Her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırmaktadır !

Solunum sistemi hastalıklarından kronik bronşit ve amfizemin em önemli nedeni sigaradır. Kronik bronşitten ölüm oranı hiç sigara içmeyenlerde 100 000 'de 3 iken, günde 1 paketten fazla sigara içenlerde 100 000 ' de 114 'e çıkmaktadır. Sigara akciğerin doğal savunma sistemini de bozduğu için her türlü her türlü enfeksiyon riskini arttırmaktadır. ( Zatürree, bronşit vb. )

Sigara ve Kanser

Sigaranın Zararları

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan kanser raporuna göre, Türkiye'de kanser hastalarının sayısında artış gözleniyor. Raporda, Türkiye'de önümüzdeki 25 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 780 bine ulaşacağı vurgulanıyor.

Sağlık Bakanlığı kanser raporuna göre, sigaraya karşı savaş kanserlerin yüzde 40'ını yok edecek. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanser hastalığı, Türkiye'de gerçekleşen ölümlerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de özellikle yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaşın Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan Kanser Raporu'na göre; ülkemizde kanser hastalıklarının sayısında artış gözleniyor. Raporda, Türkiye'de önümüzdeki 25 yılda, sigaraya bağlı nedenlerden ölen kişilerden ölen kişilerin sayısının yaklaşık 780 bine ulaşacağı vurgulanıyor. Kanser hastalığından korunmada, sağlıklı beslenme, sigara, alkol ve güneş ışınlarından uzak durma, güvenli su kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığı ve sigaraya karşı savaşın kanserlerin yüzde 40'ını yok edeceği ifade ediliyor. Sigara içmeyen akciğer kanserli hastaların yüzde 33'ünün sigara içen bir kişiyle birlikte yaşadığına, bu kişilerde görülen akciğer kanserlerinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilik olduğuna dikkat çekiliyor. Sigaranın akciğer ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine, alkol kullanımının ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açtığı belirtiliyor.

http://site.mynet.com/atesahmet19/mynet_resimlerim/resim00.jpg

http://www.paramedikal.org/userfiles/Image/2007/sigara0ee6hi0rmay5.jpg

http://baharsitesi.net/images/sigara.gif

http://www.antalyapostasi.com/haberresim/haber/antismokingposterpj2.jpg

http://www.hekimim.com/merak_ettikleriniz/sigara/sigara_dis_sagligi.jpg

http://www.sizinti.com.tr/images/konular/172/172_9.jpg

http://www.fatihhaber.com/jpg/sigara_vucut.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/5651/sigaraposteril1.jpg

SİGARA ŞİİRİ

Sağlığın baş belası, zıkkımın kökü Sigara
Bilinçsizce ekilir, verimli tarlalara
Herkes geçim derdinde, cepte yoktur beş para
Çaresiz insanların, avuntusu Sigara

Yolda bir adam gördüm, var ağzında Sigara
Ettiği gargarayla, balgam atar yollara
Virüs gibi bulaşır, sağlıklı insanlara
Enfeksiyonların nedeni, küçük vampir Sigara

Mehmet AYAZ Ekim 1998


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum