4 Aralık 2008

Çiftçiler toprak tahlili yapmıyor

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, ildeki çiftçilerin toprak tahlilleri yaptırmadığı için zarar ettiklerini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, dekara 10 kilo gübre atılacağı yere 30 kilo gübre atıldığını söyledi.

Özkan, yöre çiftçisinin hala babadan kalma yöntemlerle tarlasını ektiğini, teknolojik imkanların kullanılmamasının ise çiftçilere zarar verdiğini söyledi. Babadan kalma yöntemlerle 21. Yüzyıl'da tarımsal alanların değerlendirilemeyeceğini ifade eden Özkan, ziraat odalarının ve il tarım müdürlüklerinin çağdaş gelişmeye uygun olarak donatılmasının kaçılmaz olduğunu vurguladı. Mardin ve çevresinde sadece özel bir toprak tahlil laboratuarı bulunduğuna işaret eden Özkan, "Mardin ve çevresinde 385 bin dekar ekilebilir verimli arazi var. Ama çiftçimiz toprak tahlilini yapabilecek bir laboratuar bulamıyor. Babadan kalma yöntemlerle yapılan tarımın çiftçimize getirdiği maliyet oldukça yüksektir. Bir dekar alana çiftçimiz 30 kilo taban gübresi atıyor. Oysa toprak tahlil edilse atılan gübre miktarı belki 10 ya da 15 kiloya düşecek. Toprağın cinsine ve ihtiyaç duyduğu miktar tespit edilmeden atılan gübre heba oluyor. Bu milli servete de zarardır. İlaçta da aynı sıkıntıyı yaşıyoruz" dedi.

Seyyar toprak tahlil laboratuarları kurmayı hedeflediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Özkan, köy köy dolaşarak çiftçiyi bilinçlendirmeyi ve uğradığı zararlara müdahale etmeyi amaçladıklarını vurguladı. Özkan, ''Çiftçiyi ayağına giderek bilinçlendirmek lazım. Çiftçi gördüğüne inanır, ayağına gidip bilinçlendirdiğimiz zaman, toprak tahlilini yapıp, senin toprak bu kadar gübreyi kaldırır dediğimiz zaman elbette inanacak ve uygulamaya geçecek. Ama bugüne kadar böyle bir imkan sağlanmadı. Ne ziraat odası ne de tarım il müdürlüğü bunu yapamadı. Milyarlarca lira heba oluyor'' şeklinde konuştu.

Mardinlife.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum