15 Ocak 2009

SANAYİ SİTESİ CAN ÇEKİŞİYOR

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1059_maxi.JPG

Mardin Sınırlı Sorumlu Küçük Sanayi sitesinde esnafların bir kısmı işsizlikten kepenk kapattı. Sanayi Sitesi Başkanı Hıdır Özer, umutlarını Habur Sınır Kapısının eski işlerliğine kavuşmasına ve Nusaybin Sınır kapısının bir an önce transite açılmasına bağladıklarını söyledi.

Dünyayı sarsan ve Türkiye’yi de etkileyen global kriz dalgasının en fazla küçük sanayi sitelerini etkilediğini ifade eden Sanayi Sitesi Başkanı Hıdır Özer, son dönemde sanayi sitesinde 30 işyerinin kapandığını söyledi. Sanayi sitesinde işsizlikten in cin’in top oynadığını belirten Özer “ Bölgede ayaklı fabrika olarak değerlendirilen taşımacılık sektörü, Habur sınır kapısının eski işlerliğini kaybetmesi ile sekteye uğradı. Kamyonlar çalışırsa bize iş çıkar. Sanayi sitesinde işler durma noktasına geldi. Umudumuzu Habur sınır kapısının eski işlerliğine kavuşmasına ve Nusaybin sınır kapısının bir an önce transit geçişe açılmasına bağladık. Sanayi sitesinde işler durma noktasına geldi. Esnaflarımız işçilerine ücret ödeyemez hale geldi. İşten çıkarmalar başladı. Böyle devam ederse esnaf işyerlerine kapatmaya gidecek” dedi.

TAMİRHENALERE TİCARETHANE TARİFESİ

Sanayi sitesinde 1984 yılından beri elektriklerin tamirhane tarifesi üzerinden kullandığını, 2004 yılında bu tarifenin ticarethaneye dönüştürüldüğünü belirten Sanayi Sitesi Başkanı Hıdır Özer, küçük tamirhanelerin ticarethane olarak gösterilmesine anlam veremediğini söyledi. Özer “ 1984 yılından beri kazanılmış hakkımız elimizden alındı. Tamirhanelere ticarethane tarifesi uygulanınca ödememiz gerekenden fazla elektrik ücreti ödüyoruz Bu da esnafın gider yükünü arttırıyor.”şeklinde konuştu.

Sanayi Bakanlığı ve DEDAŞ’a yaptıkları müracaattan da sonuç alamadıklarını söyleyen Hıdır Özer,”Sanayi elektrik kullanımından yararlanmak için yaptığımız müracaatlardan sonuç alamadık. Çevre illerdeki sanayi siteleri uygulamadan faydalanırken biz faydalanamıyoruz. Sanayi elektriğinden yararlanabilmemiz 5 sigortalı zorunlu hale getirildi. Birçok arkadaşımız ekonomik kriz ile birlikte işçilerini çıkardı. Ufak tamirhanelerde 5 sigortalı çalıştırmak mümkün değildir. 1163 sayılı kooperatifler kanunun 10.maddesinde 5 sigortalı çalıştırma zorunluluğunun kaldırılarak, tamirhane tarifesinde elektrik kullanmamızın sağlanmasını istiyoruz. Tamirhene ve atölyelerin ticarethane, yazıhane ve büro gösterilmesi elektrik faturalarını kabartıyor” dedi.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum