24 Şubat 2009

Başbakan'dan Taş Oymacılığına Açık Çek

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/2007/08/ta%C5%9F%20oymac%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1.jpg
Başbakan Erdoğan, Mardin ziyareti kapsamında aynı zamanda Artuklu Üniversitesi Rektörlük binası olarak da kullanılacak Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışını yaptı. Açılıştan sonra Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve bakanlarla birlikte Mardin'in geleneksel oyunu olan Reyhani gösterisini izledi. Oyunu beğenen Başbakan, Reyhani ekibi ile hatıra fotoğrafı çekti.

Başbakan Erdoğan, ardından Atatürk Kültür Merkezi'nin taş oymacılığı işini de yapan Mardin'deki tek taş ustası Yusuf Kıdır'ı ziyaret etti. Taş ustalığı hakkında Yusuf Kıdır'dan bilgi alan Başbakan Erdoğan, Mardin'a has taş oymacılığı sanatının yaşatılmasını istedi. Yusuf Kıdır'a "Ne gerekiyorsa hepsini yapalım, yeter ki bu sanatı yaşatalım" diyen Başbakan Erdoğan, Vali Hasan Duruer'e taş oymacılığı atölyesi yapılması için talimat verdi.

TAŞ OYMACILIĞI ATÖLYESİ KURULACAK

Başbakan ve beraberindekiler daha sonra taşı oyarak desenler yapan Yusuf Kıdır'ı çalışırken bir süre izledi. Taş oymacılığından oldukça etkilenen Başbakan Erdoğan, "Ben bu görevde olduğum sürece, senin emrindeyim. Ne gerekiyorsa yapacağız. Vali Bey'e talimatı vereceğim. Yeter ki bu sanat ölmesin. Bütün isteklerin yerine getirilecek. Sen de kalfa yetiştireceksin." dedi. Başbakan Erdoğan, üzerinde telefonları yazılı kartvizitini Yusuf Kıdır'a vererek, her talebini direkt kendisinden isteyebileceğini söyledi.

Başbakan, buradan Atatürk Kültür Merkezi'nin 750 kişilik büyük salonuna geçti. Burada Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, üniversite hakkında bilgi verdi. Mardin Valisi Hasan Duruer de Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili bilgiler aktardı.

Kürsüye çıkan Başbakan Erodğan, Türkiye'nin hızla değiştiğini, geliştiğini kalkındığını söyleyerek, gelişmiş ülkelerle farkın kapandığını söyledi. Ülkenin baştan başa kalkındığını belirten Başbakan Erdoğan, "Gelişim süreci Mardin'i olumlu etkiliyor. Mardin'in de kalkınmasına öncülük ediyor. Bu kültür merkezi Mardin'i kültür ve kongre merkezi yapacak. Mardin'in tarihi, doğası ve imarını bütün dünyaya tanıtacak. Kültür ve sanat artık daha bir ön plana çıkacak." dedi.

YUSUF USTA ÜNİVERSİTENİN ÇARIKLI PROFESÖRÜ OLACAK

Sözü taş ustası Yusuf Kıdır'a getiren Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Az önce taşa hayat veren Yusuf Usta ile tanıştık, müşerref olduk. Taşa nasıl hayat verdiğini görünce duygulanmamak elde değil. Yusuf Usta belki Artuklu Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar Fakültesi'nin çarıklı profesörü olabilir. Çünkü öyle ustalara ihtiyacımız var. Taşı nakış gibi işliyor. Yusuf Usta'nın ne ihtiyacı varsa karşılanacak ve bu ustalık yaşatılacak."

Türkiye'nin her alanında kalkınmasını sağlamak için her şehre bir üniversite kurduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Daha öncekiler söyledi, ama sadece lafta kaldı. Biz yaptık. Kim derdi ki Hakkari'de, Muş'ta, Bitlis'te, Ardahan'da üniversite kurulacak. 54 yeni üniversite kurduk. Böylece beyin göcünü de önleyeceğiz. Mardin Artuklu Üniversite Rektörü Japonya'dan geldi. Hakkari Üniversitesi Rektörü Oxford'dan geldi. Üniversiteler bulunduğu yeri kalkındıracak, ekonomiyi canlandıracak." diye konuştu.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde sosyal bilimler alanında büyük açılımlar yapacağını dile getiren Başbakan Erdoğan şunları kaydetti: "Burada Suryani Dili ve Edebiyatı, Kürt Dili ve Edebiyatı kurulacak. Sonrasında Arapça ve Farsça ile ilgili bölümler de kurulacak. Bu üniversite dünyanın en önemli bilim yuvalarından olacak."

Konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan'ın 7 saat süren Mardin programı sona erdi. Başbakan saat 19.30'da Ana Uçağı ile Başkent Ankara'ya döndü.
www.mardinnethaber.com
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifebta%C5%9F.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum