5 Şubat 2009

Bölge turizmine 9 milyon avro

http://lh5.ggpht.com/_Hjkac1ftqjA/Rfvm5r5r9oI/AAAAAAAAEVA/m2h_Z4edoAQ/s800/harita2.jpg
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Doğu ve Güneydoğu Anadolu turizmi için 9 milyon avroluk 4 proje hazırlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu"daki 18 ilde turizmi geliştirmek için 9 milyon avroluk 4 proje hazırladı.

Projelere göre, Türkiye"nin mutfak kültürünü tüm dünyaya tanıtmak için Gaziantep"e gastronomi eğitim merkezi ile 18 ili kapsayacak “Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Birliği” kurulacak, Erzurum kış sporları merkezi olarak ön plana çıkarılacak.

Alınan bilgiye göre, bakanlık, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen "Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı"ndan yararlanmak üzere, Doğu ve Güneydoğu"daki illeri kapsayacak 4 proje geliştirdi.

Tanıtma Genel Müdürlüğü AR-GE bürosunca hazırlanan projelere onay verilmesi durumunda, Doğu ve Güneydoğu illeri, 9 milyon avroyla turizmin yeni cazibe merkezleri haline dönüştürülecek.

Tarihi evlere restorasyon

Buna göre, “Doğu Anadolu Turizminin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Batman, Kars ve Van illerinin tarihi ve yöresel evleri restore edilip, işletmeye açılacak.

Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Batman, Mardin, Şırnak, Siirt, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis olmak üzere 18 ilde “Turizm Danışma Merkezleri” ile yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin de içinde yer alacağı “Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Birliği” kurulacak.

Birlik, ortak strateji belirleyerek tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yürütecek, ulusal ve uluslararası seminer ve sergiler düzenleyecek. Proje için 2 milyon 666 bin avro talep ediliyor.

18 ilde kalkınma

“18 İlin Ulusal ve Uluslararası Boyutta Tanıtımı, Ekonomik, Sosyal ve Alt Yapılarının Geliştirilmesi” projesi de kurulması planlanan “Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Birliği” yle bağlantılı çalışma yapacak.

Bölgeye ulusal ve uluslararası ilginin yükselmesi ve böylece iç ve dış turizmin artması sağlanacak projeyle bölgedeki yatırım ve istihdama katkı amaçlanıyor.

Projeyle turizmde belirli standartları oluşturmak için bölgedeki oteller Turizm İşletme Belgesi almaya yönlendirilecek, şehirlerle ilgili web siteleri oluşturulacak ve bunlar “Türkiye Turizm Portalı” üzerinden tanıtılacak, yerel iş gücü daha aktif hale getirilecek ve turizmcilerin bölgeye çekilmesi sağlanacak. Projenin maliyeti ise 2 milyon 385 bin 560 avro olacak.

Mutfak kültürü

Diğer bir proje de Türkiye"nin mutfak kültürünü tüm dünyaya tanıtmak için Gaziantep"in gastronomi eğitim merkezi haline dönüştürülmesini içeriyor.

Yaklaşık 2 milyon avroluk projenin kabulü halinde, kurulacak gastronomi merkezinde yabancı aşçılara Türk ve Osmanlı mutfağı öğretilecek. Turistlerin gezisine de açılacak eğitim merkezinde, yöresel salça, kırmızıbiber, Antep fıstığı gibi ürünlerin tanıtım amaçlı satışı yapılacak. Projeyle Gaziantep"te istihdam ve ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor.

“Rekabetin artırılması” ve “bölgesel kalkınmayı sağlamak” amaçlı diğer bir projeyle de Erzurum"un kış sporları merkezi olarak ön plana çıkarılması amaçlanıyor. Özellikle tanıtım ve markalaşmaya önem verilecek olan proje için 2 milyon avro harcanması planlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum