5 Şubat 2009

TARIM DESTEĞİNDE ÇİFTÇİLİK BELGESİ ARANACAK

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1129_maxi.jpg

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, tarım desteğini almak için artık çiftçilik belgesinin alınmasının zorunlu olduğunu açıkladı. Özkan, Anayasa Mahkemesi tarafından Tarımsal desteklerde çiftçilik belgesi aranmamasını öngören hükümlerin iptal edildiğini, Resmi gazetede yayınlanan karar ile birlikte artık çiftçilerin tarım desteğinden yararlanmak için odalarından çiftçilik belgesi alınması zorunlu olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi tarafından 5661 sayılı kanunun çiftçilerin tarımsal destekleme ve kredi kullanılması işlemlerinde çiftçilik belgesi aranmamasını öngören hükümleri iptal edildi.

Buna göre 2007 yılından bu yana resmi kurum ve kuruluşlarında ayrıca kredi işlemlerinde istenmeyen çiftçilik belgesi alınması artık zorunlu hale geldi. Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerden ayni ve nakdi yardım, avans, sübvansiyon, prim gibi tarımsal destekleme ve kredi kullanılması işlemlerinde çiftçilik belgesi aranmamasını öngören 2. maddesinin iptal edildiğini söyledi. Özkan, “Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ve resmi gazetede yayınlanan çiftçiler belgesi tekrar resmi kurumlarca istenecektir. Çiftçilerimiz 2009 yılından itibaren gübre ve mazot desteğini alabilmek için toprak analizi yapmak zorundadırlar. Kredi veya Doğrudan Gelir Desteği, alabilmek için de çiftçilik belgesi almaları gerekecektir. Çiftçilik belgesi almayan çiftçilerimiz resmi kurumlarda işlemlerini yaptıramayacak. Bankalarda kredi alabilmek için de çiftçi olduklarını beyan etmeleri için çiftçilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir” şeklinde konuştu.

2009 yılı içinde kuraklık beklentileri söylentilerinin asılsız olduğuna dikkat çeken Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, şu an da 2009 yılında bir kuraklık beklentisi var yönünde açıklama yapmanın yanlış olduğunu söyledi. Özkan, “2009 yılında kuraklık beklentisi var demek için henüz çok erken. Şu an için 2009 yılında kuraklık beklentisi söz konusu değildir. 2009 yılında yağmur yağmaması durumunda beklenti olabilir. Kuraklık konusunu 2009 yılı Mart ayı içinde konuşmak daha doğru olur. Dualarımız kabul oldu. Son zamanlarda yağışlar kendini gösterdi. 2009 yılında çiftçilerimizin geleceği için umudumuzu yitirmedik. Şu an çiftçilerimiz 1. ürün olarak Buğday Mercimek, arpa ekimini gerçekleştirdi.” diye konuştu

www.habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum