8 Şubat 2009

Vali Duruer, Mardin Life Yemeğine Katıldı

Mardin Life Dergisinin geleneksel yemeğine katılan Vali Hasan Duruer, Mardin Mutfağının asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini sunan zengin çeşitte yemeklerden oluştuğunu söyledi.

Tarihi Artuklu Kervansarayı Butik Otelinde Mardin Life Dergisi İmtiyaz Sahibi Rıdvan Fidan, Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş, Yayın Koordinatörü Kadir Üründü, Yayın Kurulu Üyeleri tarihçi-yazar Yusuf Metin Yardımcı, Mardin Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. İbrahim Özcoşar, Kırklar Kilisesi başpapazı Gabriyel Akyüz, Mardin Kadın doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Adem Özden, İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Fasih Dinç, Gençlik ve Spor Şube Müdürü Mehmet Fidan, TOKİ İlköğretim Okulu Müdürü Murat Bağış ile derginin yazarlarından Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mesut Eriker, edebiyatçı-yazar Mehmet Dinç, Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Bedii Demir ve gazeteci Şeyhmus Edis’in de katıldığı geleneksel yemeğine Mardin Valisi Hasan Duruer de katıldı.

Derginin her sayısında yer alan “Tarihi Kentin Damak Tadı” bölümünde yayınlanmak üzere Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mesut Eriker, yemeğe katılanlara kendi elleri ile yaptığı yöresel irok ve ikbebet yemeğinin tanıtım ve tarifini yaptı.

Yemeklerin bulunduğu standı gezen Vali Duruer’e Irok ve ikbebet yemeğinin Mardin’e has ve özgü olduğunu belirten Eriker, bu yemeklerin en kısa süre içinde tescillenmesi gerektiğini söyledi.

Vali Duruer, derginin yayın kurulu üyeleri ile birlikte butik otelin restaurant bölümünde yemek yedikten sonra otelin şark bölümüne geçerek burada dergi ve tarihi kentle ilgili değişik konular hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Derginin yayımı ve basımı hakkında imtiyaz sahibi Rıdvan Fidan’dan bilgi aldıktan sonra derginin yayın kurulu üyesi olan Süryani Cemaati temsilcilerinden olan Kırıklar Kilisesi Papazı Gabriyel Akyüz’den Süryani cemaati ve tarihi hakkında bilgiler alan Vali Duruer, tarihçi-yazar Yusuf Metin Yardımcı ile de Artuklu Tarihi hakkında sohbet etti. Derginin adeta aşçısı konumunda olan Mesut Eriker’den yemeğin tarifini alan Vali Duruer, “Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında besin değerleri de çok yüksek. Mardin'in kendine has yemekleri muhtelif gıda maddelerinin severek oluşturduğu bir lezzet yumağını oluşturuyor.

Yemek bir kültür olayıdır. Bir yöre halkının, belirli bir toplumun yarattığı maddi ve manevi değerler arasında tarihi kalıntılarda olabileceği gibi yaşamın en önemli halkalarından biri olan yemeklerde de yer bulabilir. Mardin mutfağının zenginliği, tarihi kentte gelmiş geçmiş milletlerin kültür birikiminden kaynaklanıyor.”dedi.

Mardinlilerin damak zevkine düşkün olduğu için yemeklerinde de mutlaka güzel bir görünüm sağladıklarına dikkat ettiğini belirten Vali Duruer, Mardinlilerin yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneğine de sahip olduklarına dikkat çekti. Derginin yayın kurulundaki Dr.Adem Özden’den kentin genel sağlık sorunları hakkında bilgi alan Vali Duruer, üniversitenin son dönemde atamasını yaptığı akademik personel alımları hakkında da Dr. İbrahim Özcoşar’la bir süre sohbet etti.

Derginin tarihi kent adına yaptığı tanıtıma da vurgu yapan Vali Duruer, “Mardin Life Dergisi Mardin’in sadece tarihini değil kentteki her alan ve konuda bilgi verdiği için inanılmaz başarılara imza atmış durumda. Derginin baskı ve içerik kalitesi birçok ulusal dergiyi geride bırakmış durumda. Bu konuda başta Yayın Kurulu üyeleri başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”diye konuştu.

Mardin Life ekibi yemek sonrası günün anısına fotoğraf çekti
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum