8 Şubat 2009

Seçim de neymiş, varsa yoksa geçim…

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/nezirbuyuk.jpg
Yerel seçimler öncesi bütün siyasi parti il başkanlıklarının büründüğü fırtına öncesi sessizlik devam ederken vatandaşın içinde bulunduğu geçim sıkıntısı ise kimsenin umurunda değil.

Mardin’de bir süre önce 250 gramlık ekmeğin 300 grama çıkarılarak standardının yükseltilmesi ile ekmek fiyatının 15 kuruşluk artışla 50 kuruştan 65 kuruşa çıkarılması karar alındı. Daha sonra ise şehir içi ulaşımı kısa mesafe 75 kuruştan 1 TL'ye uzun mesafe ise 90 kuruştan 1TL 40 kuruşa yükseltilerek yüzde 35-45 gibi fahiş bir zam yapıldı. Burada dikkat ederseniz ne zaman ekmeğe zam yapılmak isteniyorsa hemen ekmeğin gramajı üzerinden oyun oynanılıyor. Kısa bir süre önce kuraklığın ileri sürüldüğü ve kamuoyunun da talebi haklı bulduğu fiyat artışında yine ekmeğin normal gramajı hem düşürülmüş hem de zam yapılmıştı. Komşu illere baktığımızda ise en uzun mesafe göz önünde bulundurulduğunda Şırnak'da(sadece Silopi ilçesinde şehir içi var Silopi-Habur) 50 kuruş, Siirt'te 75 kuruş, Batman'da 90 kuruş Şanlıurfa ve Diyarbakır'da ise 1 TL 20 kuruş, bizde ise en uzun mesafe 1 TL 40 kuruş.

Biliyorsunuz özellikle kenar mahallerde yaşayan ve maddi durumu düşük aileleri etkileyecek zamlara baktığımızda özellikle şehir içi ulaşımına yapılan zamlar dikkat çekiyor. Bir ay gibi kısa bir önce aynı taleplerle yetkililere başvuran sektör temsilcilerine Valilikten kendilerine şu cevap verilmişti:

“Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığının kararı ile Mardin şehiriçi minibüs ulaşım fiyatları arttırılmıştır. Bunun üzerine valiliğimizce, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. Maddesi gereğince Vali Yardımcısı A.Ferhat Özen Başkanlığında Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı ile Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisinden oluşan komisyon tarafında konu tekrar görüşülmüştür. Yapılan görüşmelerde son zamanlarda petrol fiyatlarında yaşanan indirimler ve halkın ekonomik durumu göz önünde bulundurularak yapılan zammın kamu yararına olmadığı bu nedenle Mardin’de şehir içi minibüs yolcu taşıma fiyatlarının arttırılmasına gerek görülmediği değerlendirildiğinden oy çoğunluğuyla zamlı tarifenin iptaline karar verilmiştir. Konunun basın-yayın kuruluşları aracılığı ile kamuoyuna duyurulmasını rica ederim. 05.12.2008”

Yukarıdaki açıklama metni olduğu gibi Mardin Valiliğine ait. Bu açıklamanın yayına verildiği günkü petrol fiyatları ile bugünkü petrol fiyatlarına baktığımızda kayda değer hiçbir değişiklik yapılmamış. Ama birileri buna rağmen yetkili kurumları da yanıltarak istediklerine kavuştu.

Zamlara hazır olun! Minibüslere ortak oluyoruz

Aynı zamanda siyasetçi kimlikleri de bulunan hem Şehir-içi Kooperatif Başkanının hem de Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanının aldıkları bu son kararların ne derece doğru olduğu düşündürücü. Şehir içindeki zam için gerekçe olarak petrol fiyatlarından çok yenilenen araç filosu ile yedek parça mazeretini ön plana çıkarırlarsa da alınan araçların hem uzun süre garantili hem de uzun vadeli bir şekilde alındığı bilgisini yine kendileri bizlere vermişti. Aldıkları aracın parasını biz vatandaşların üzerinden çıkarmayı hiç düşünmüyorlardır inşallah. Bence şimdiden zamlı tarifelere hazır olun çünkü her aracın ödenecek daha çok bonosu var.

Üniversite öğrencileri yok sayılıyor

Şehir içi ulaşımındaki keşmekeşlikten kaynaklanan diğer bir sorun ise üniversite öğrencilerinin öğrenci olarak kabul edilmemesi. Yapılan son zamlardan sonra bütün minibüslere üniversite öğrencilerine karşı kırmızı uyarı levhaları aşan şoförler, sadece ilköğretime gidenleri öğrenci olarak kabul ediyorlar. Bu konuda şikâyetlerini bana mail göndererek dile getiren üniversite öğrencilerinin haklı serzenişlerine birilerinin kulak vermesi lazım. Zor şartlar altında okuyan bir öğrencinin durumunu ele aldığımızda Yurt-Kur Öğrenci yurdundan Sağlık Meslek Yüksek Okuluna gitmesi için en az iki araç değiştireceğinden bir ayda toplam 120 TL şehir içi ulaşım ücreti ödemek zorunda kalacak. Mardin Belediyesinin bu konuda bir şeyler yapabileceğini düşünmediğim için Üniversite Rektörlüğümüzden bu konuda öğrencilerimizi rahatlatacak bir adım atmasını bekliyorum.

Muhalif sendikacılar niçin sessiz?

İşin en garip tarafı da, en küçük bir soruna bile tepkileri ve basın açıklamaları ile gündeme gelen ve AK Parti’ye karşı olan sivil toplum örgütü veya sendikalardan hiçbiri, bu konuda hiçbir açıklama yapmadı. Bir süre önce şahit oldunuz. Maaşlarından çok cüz-i miktardaki bir yemek ücretinin kesilmesine hemen basın açıklaması ile tepki gösterenler, vatandaşın hem boğazından hem de cüzdanından yapılan onca kesintiye ise her ne hikmetse hiçbir tepki vermedi.

Ekmeğe yapılan zamdan sonra çok iyi biliyorum ki Mardin’de başta sebze ve meyve olmak üzere her şeye el altından zam yapılacak. Zincir halkası gibi birbiri ardına gelecek bu görünmeyen zamlar vatandaşın mutfak giderlerini yüzde 50’ye yakın artıracak. Krizden nemalanmak isteyenleri cüzdanları ile değil vicdanları ile baş başa bırakarak çok çocuklu ve yörenin az gelişmişlikle işsizlik boyutunun yüksek olduğu bu bölgede yapılan haksız zamların tekrar gözden geçirilmesini umuyorum.

Bir gazeteciden çok bir vatandaş olarak da bu konuya sessiz kalan hem AK Parti yönetiminin hem de muhalefet cephesinin bu olaylara niçin sessiz kaldığını öğrenmek istiyorum. Bu konuda bir açıklama yapılırsa sevinirim.

AK Parti’ye oynanan bir oyun mu?

Biliyorsunuz son bir hafta içinde üst üste yapılan zamlarla vatandaş bir anda ne yapacağını şaşırdı. Ben bu zamları seçimler öncesi çok ince hesaplar yaparak hazırlanan siyasi partilerin sivil toplum ve bürokrasi üzerinden birilerinin kalelerine attıkları gollerden sayıyorum.
****
DTP’de bugün veya yarın resmi olarak Mardin Merkez için adayını açıklayacak. Aylardır kulislerdeki DTP ve AK Parti arasındaki seçim tartışmaları bu kez sokaklara taşınacak ve kıyasıya bir mücadele yaşanacak. Kimin galip geleceği ise 30 Mart sabahı belli olacak. Söylenecek fazla bir şey yok aslında.

Haydi hayırlısı…
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum