20 Şubat 2009

Yumurta, dost mu düşman mı? İşte yeni araştırmanın çarpıcı sonucu

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/20/yumurta.jpg
Özellikle kollesterol rahatsızlıklarına sebep olduğu için kötülenen yumurtayı yemek için bir yepyeni bir neden daha ortaya çıktı. Yeni yapılan bir araştırma yumurtanın yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Kanadalı araştırmacılar, yumurta proteinlerinin yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürmeye yardım ettiğini buldular. Önceki araştırmalar yumurtanın gelişme, kas gücü, enerji sağlama ile kilo almak için yüksek kalitede protein sağladığını iddia ediyordu.

Yumurtanın anahtar besinleri aynı zamanda nöral tüp defekti riskini azaltmaya ve göz sağlığını geliştirmeye yardımcı oluyor.

Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan, Jianping Wu ve Kaustav Majumder tarafından yapılan yeni araştırmada, kaynamış ve sahanda yumurtanın içinde birçok farklı peptid (güçlü ACE inhibitörleri gibi davranan) bulundu. Ve sahanda yumurtada çok yüksek oranda ACE inhibitörleri aktivitesi saptandı.

Bilim adamları karındaki ve ince bağırsaktaki enzimlerin yumurta sayesinde bu peptidleri ürettiğini buldular. Yumurtanın kolesterollü olması nedeniyle kalp hastalığı riski taşıdığı konusundaki kaygılar azaldı. Son araştırmalar sağlıklı insanların kalp hastalığı riskini artırmadan yumurta yiyebileceklerini ileri sürüyor.

Araştırmacılar, yumurtanın kolesterol seviyesi üzerinde çok az etkisi olduğunu gösterdiler. Yeni araştırma, aynı zamanda kalp hastalıkları için başka bir risk olan hipertansiyonu da azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum