20 Şubat 2009

Beyin MR'ları beynimizi okuyabiliyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/20/fmri.jpg
Bilim adamları, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) sistemi sayesinde bir kişinin aklından neler geçtiğini kolayca anlayabiliyorlar.

Vanderbilt Üniversitesi'nden nörobilimci Frank Tong başkanlığında yürütülen yeni araştırmada, katılımcılara 2 farklı örnek gösterildi ve kendilerine sorular soruldu.

fMRI beyin tarama sistemi kullanılarak, araştırmacılar yüzde 80 doğruluk payı ile her kişinin 11 saniye sonra hafızasında 2 örneği tutabildiğini gördüler. fMRI görüntüleri, kan akışını ölçerek hangi grup nöronların aktif olduğunu ortaya çıkardı.

Tong, diğer nöronların yatay ya da köşeli örneklerle ilişkilendirildiğini, ancak görsel korteks nöronlarının dikey görsel örneklerle daha fazla bağlantılı olduğunu açıkladı. Bu farklılık, görüntüler ekrandan kaldırıldıktan sonra bile araştırma grubunun katılımcıların beynindekini tahmin etmelerini sağladı. Tong, "Beynin görsel bölümlerinin aynı zamanda bir şeyleri hatırlamada aktif olarak rol oynadığını bulduk. Bu daha önce gösterilmemişti" dedi.

New York Üniversitesi Tıp Okulu'ndan radyoloji uzmanı Henry Rusinek, beyindeki V1 diye isimlendirilen "birincil görsel korteks" bölgesinin beynin diğer bölgelerinden serbest olarak karmaşık fonksiyonları gerçekleştirdiğini iddia ediyor.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum