6 Mart 2009

Adem Özden’e Katılıyorum

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/muratbuyuk.jpg
Adem Özden’in “Yenişehir’de taşa karşıyım” adlı son yazısını hepiniz okudunuz sanırım.

Sevgili Adem Özden’in, Yenişehir’in bazı noktalarına adeta göstermelik sayılabilecek taştan durak, havuz ve benzeri yapılar yapılacağına, tarihin gün yüzüne çıkartılması için eski Mardin dediğimiz yerleşim yerine yoğunlaşılıp Mardin’in yeni yerleşim yeri olan ve her geçen gün düzensizce ve kuralsızca genişleyen Yenişehir’i Mardin’imizin modern ve çağdaş yüzü yapmanın daha akılcı ve mantıklı olacağını belirttiği yazısının her cümlesine aynen katıldığımı belirtmek isterim.

Sonradan yapılan eklemelerle, yamalarla, düzenlemelerle herhangi bir yeri tarihi görünüme kavuşturmak imkânsız ve nafile bir çabadır.

Gerçekten de şu anda Mardin adına önümüzde büyük bir fırsat duruyor. İlimiz tarihiyle, kültürel çeşitliliğiyle, eşsiz mimari yapısıyla, dillerin, dinlerin farklılığı ve barış içinde yaşamasıyla bütün dünyanın dikkatlerini ve ilgilerini üzerine çekmeye devam etmekte. Her gelen ziyaretçi şehrin farklı mimari yapısına hayran kalmakta kuşkusuz.

Son yılarda hazırlanıp hayata geçirilmeye başlanan eski Mardin’in beton binalardan arındırılması projesiyle Mardin adeta dünyanın kültür ve tarih gözbebeği olacak. Taşın gün yüzüne çıkarılması hususunda herkesin sonsuz bir isteği, desteği ve heyecanı var. Ancak aynı şey ilimizin yeni yerleşim yeri olan Yenişehir için düşünülmesi son derece yanlıştır. Ve oraya da zorlama bir taş makyajı yapmak hakikaten doğru değildir. Yenişehir’e yapılan taştan havuzlar ve duraklar inanın şimdi bakılacak durumda değiller. Sonradan yapma bu yapılar kirlenmiş halleriyle Yenişehir’in ortasında bir adeta sırıtmaktadırlar.

Bize lazım olan ve yerel yönetimlerce yapılması gereken şeyler bunlar değil kuşkusuz. Bugün Mardin’imiz maalesef yaşam alanlarından mahrumdur. Bugün ailece gidip oturabileceğimiz, stres atabileceğimiz, dinlenebileceğimiz bir yeşil alanımız, bir dinlenme ortamımız bulunmamaktadır. Bugün çocuklarımızın oynayabileceği, çocukluklarını yaşayabilecekleri bir oyun alanları, küçük de olsa bir parkları bulunmamaktadır. Bugün şöyle bir akşam vakti ya da güneşli bir hafta sonu dışarıya çıkıp nefes alabileceğimiz bir sosyal alanımız yoktur. Bugün sanatsal bir kompleksimiz, kültürel bir alanımız yoktur.

Çoluk çocuk ailece dört duvarın içine hapsolmuş durumdayız.

Yenişehir’deki yapılaşma ise Adeta Allah’a emanet. İnanın Yenişehir’e arabamla çıkmaktan korkuyorum. Yenişehir’in içine girdiğinizde önünüze binamı gelecek, dükkân mı gelecek, duvar mı gelecek kestiremiyorsunuz. Normal bir şekilde ilerlerken bir anda yolun bittiğine bile şahit olabiliyorsunuz. Rahat yaşayayım diye Yenişehir’de ev alanlar ise şu an bin pişman. Yenişehir’de yapılan apartmanların balkonları adeta yapışık vaziyette. Evlerin hayata açılan tek bölümleri olan balkonlar hiç kullanılmıyor bu çarpık yapılaşmadan dolayı. Oysa başından itibaren bu yapılaşma kontrol edilebilseydi şu an Yenişehir adeta cetvelle çizilmiş gibi düzenli be cazip olurdu.

Hal böyleyken bunları bir an önce gündemimize alıp planlayıp yapmak yerine hiçbir ihtiyacımıza cevap veremeyecek işlerle uğraşmanın anlamı ne.

Adem Özden’in dediği gibi Yenişehir’de taşın hiç bir anlamı ve gereği yok. Öncelikle imar düzenini sağlamak zorundayız. Yapılaşma kontrol altında tutulmalı. Boş olan her karış toprağa bina dikilmesinin önüne geçmeli, Yenişehir’i yaşanabilir bir hale getirmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Öncelikle Mardin halkına parklar, yeşil alanlar, inlenme alanları, mesire yerleri ve benzeri sosyal yaşam alanları kazandırmalıyız.

Bunu başarabilirsek Adem Özden’in dediği gibi Şehrimize giren biri önce modern Yenişehir’deki sosyal ve kültürel alanlara hayran kalacak ve Eski Mardin’e çıkınca da dünyayla bağlantısı kopup zamandan zamana yolculuk yapacak ve büyülenecek.

Haftaya görüşmek dileğiyle.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum