10 Mart 2009

'Bir Bulut Olsam' Dizisine tepki

Midyatlılar özel bir TV kanalında yayınlanan 'Bir Bulut Olsam' isimli diziye tepki gösterdi.
http://www.kenthaber.com/Resimler/2009/03/09/803ceae2-6816-4633-af4a-fa2d3d1f8c77.jpg
Midyat'ta faaliyet gösteren "Sami Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği", "Midyat Genç İşadamları ve Genç Girişimciler Derneği", "Midyat Özürlüler Derneği" ve "Batman Öz Mıhellemi Demokrasi Bilişim Strateji Derneği ve Kalkınma Derneği" dizi filmin çekildiği manastıra çekim sırasında zarar verildiği gerekçesi ile basın açıklaması yaptılar.

Bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, özel bir TV kanalı tarafından TIMS Prodüksiyon'a yaptırılan, 'Bir Bulut Olsam' adlı dizi film ekibinin Mercimekli köyünde bulunan Deyr Mor Zor manastırında çekim sırasında tarihi yapıya zarar verdiklerini iddia ederek dizi ekibini ve çekimleri protesto ettiler.

Basın açıklamasını Mercimekli köyü sakinleri adına Mıhellemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan yaptı. Başkan Aslan, "Söz konusu çekimde manastırın girişindeki büyük salon içine saman konarak ahıra çevrilmiş, buda yetmezmiş gibi ahıra çevrilmiş manastırda, başrol oyuncusu bir sahnede çok çirkin cinsel içerikli sahnelere yer verilmiştir. Ve bütün bunlar maalesef binlerce yıl mabet olarak kullanılmış ve halen maddi ve manevi yönü ile ayakta kalan manastırımızda icra edilmiştir. Manastırın film çekimine uygun bir hale getirilmesi sürecinde de giriş kapısındaki tarihi değere sahip olan birçok taş kırılmış, çizilmiş, çivilenmiş ve manastır kitabesi de düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Milli ve manevi değerler ile çelişen cinsel içerikli sahnenin manastırımızda teşhir edilmesi ise mabedimizin maneviyatı ve geçmişlerimizin ruhuna yapılmış çirkin bir saldırıdır. Dizi film yetkililerin bu vurdumduymazlığı bu saygısızlığı ve pişkinliği başta Mercimekli köyü sakinleri olmak üzere tüm Midyat, Mardin ve Türkiye'ye yapılmış bir saygısızlık ve çirkin hakarettir. Reyting yapma umudu ile halkın kutsal addettiği maddi manevi değerleri böylesine ucuzca maddi menfaatler için feda eden bu tür film ve dizi film ekipleri; Haklı olarak hoşgörü diyarı diye nam salmış Mardin'imiz ve Türkiye'mizin uluslar arası kamuoyundaki imajını zedelediği gibi yurt içinde gerginliklere sebebiyet verebilmektedir. Hoşgörü diyarı Mardin'imiz maalesef bu günlerde hoşgörü trajedi ile ciddi olarak karşı karşıyadır. Atalarımızdan miras
ve Ehli kitap Süryani Hıristiyan bizlere emanet edilen kilise, manastır ve diğer yapıları korumak ve kollamak üzerimize hem dinen hem hukuken hem de insaniyet gereği farz olduğu gibi bu yapılar sahip çıkmakta şerefimiz ve onurumuzdur. Binlerce yıldır karşılıklı sevgi, saygı ve empati duygularla kardeşçe yaşamış olan bu onurlu ve misafirperver halk, milli manevi değerlerimizi reyting uğruna hiçe sayan ilgili dizi film ekibi sorumlularını Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinin adaletine havale etme sürecini yasal olarak başlatacaktır" dedi.

Ardından köyde bulunan ve dizi film ekibinin manastırda çekimlerini yaptıkları bölümler ve verdikleri hasar basına gösterildi. STK temsilcileri, Manastır avlusu içerisinde bulunan kule etrafında sevgi çemberi oluşturdular. Protestoya katılan Nesrin Soysal isimli bayan Gümüşhane'den Midyat'ta gelin olarak geldiğini söyleyerek, "Burası bir hoşgörü şehri, hoşgörü diyarı. Burada birkaç din bir arada yaşıyor. Ve buranın milleti buraya sahip çıkmak istiyor. Ben de yani bir Midyatlı olarak buraya sahip çıkmak istiyorum. Kendini aydın diye sayan kişilerin gelip buradaki kültüre zarar vermesini istemiyorum. Bir Müslüman olarak bu kilisenin sahibiyim diyorum. Çünkü biz atalarımızdan bunu öğrendik" şeklinde konuştu.
Selahattin Erol
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum